Tarp produktyviausių šalies pieno ūkių ir mūsiškiai

Raseiniuose vykusio Lietuvos galvijų veisėjų asociacijos (LGVA) visuotiniame ataskaitiniame susirinkime paskelbti produktyviausi pieno ūkiai, tarp kurių ir mūsų rajono atstovai: produktyviausioje Lukšių žemės ūkio bendrovėje iš karvės vidutiniškai primelžiama 13 tūkst. 616 kg pieno.

LGVA vienija 1 tūkst. 355 ūkininkus, 41 bendrovę ir 2 įmones. Sausio 1 d. duomenimis, LGVA ūkiai laikė 113 tūkst. 470 galvijų: 94 tūkst. 771 holšteinų (43 075 grynaveislių) ir 18 tūkst. 699 žalmargių holšteinų. Iš jų 71 tūkst. 668 karvių ir telyčių produktyvumas kontroliuojamas. Vidutinis jų produktyvumas – 7 tūkst. 885 kg pieno.
 
Renginį pradėjusi LGVA prezidentė, Kėdainių r. ūkininkė Viktorija Švedienė akcentavo, kad šiuo neramiu metu žemės ūkio svarba tampa dar didesnė, nes maisto reikės daugiau, o pieno gamyba mažejo net ir prieš Rusijos invaziją į Ukrainą.

LGVA visuotiniame susirinkime taip pat kalbėta, kad yra svarbu kuo geriau išnaudoti karvių genetinį potencialą ir didinti jų produktyvumą. Genomui ištirti LGVA nariai pateikė 2 tūkst. 210 karvių ir telyčių bei 27 buliukų mėginius.

Susirinkimo pabaigoje buvo paskelbti produktyviausi LGVA narių ūkiai: produktyviausių 2021 m. žemės ūkio bendrovių sąrašo viršuje – Lukšių žemės ūkio bendrovė, seniai niekam neužleidžianti produktyviausios LGVA bendrovės titulo. Bendrovės vadovo Kastyčio Krištolaičio įsitikinimu, primelžto pieno kiekis – tik vienas iš skaičių, apibūdinantis bandos potencialą, o ekonominę sėkmę lemia subalansuoti visi ūkio veiklos rodikliai.

Penktoje pozicijoje esančioje Kubilių ŽŪB iš karvės vidutiniškai primelžiama 11 tūkst. 524 kg pieno. Tarp produktyviausių 2021 m. pieno ūkių – Juozo Gudaičio ūkis (11–20 karvių), kuriame primelžiama – 8 tūkst. 754 kg.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.