Kiaulių maro akivaizdoje patikrinimo rezultatai liūdina

Liepos 8 d. Maštaičių k. (Kidulių sen.) kiaulių ūkyje nustačius afrikinį kiaulių marą (AKM), Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išleido įsakymą dėl AKM židinio, 3 ir 10 km apsaugos ir priežiūros zonų paskelbimo. Tai reiškia, kad kiaulių laikytojai, esantys minėtų zonų teritorijose, privalo vykdyti VMVT nurodymus ir užtikrinti biologinio saugumo reikalavimų vykdymą kiaulių ūkiuose, tačiau teigiama, kad reikalavimų nėra laikomasi.

VMVT Marijampolės departamentas skelbia, kad Šakių ir Vilkaviškio skyrių pareigūnai atlieka 10 km priežiūros zonos kiaulių laikymo vietų vertinimą, tačiau tikrinimo rezultatai liūdina pareigūnus.
 
„AKM čia pat, o kiaulių laikytojai atsipalaidavę, laikymo vietų apsaugos priemonės nevykdomos, nėra dezinfekcinių kilimėlių, kiaulės šeriamos virtuvės atliekomis, žole, patalpos atlapotos, neapsaugotos nuo gyvūnų bei vabzdžių patekimo, laikytojai tarsi ignoruoja VMVT reikalavimus“, – sako VMVT Marijampolės departamento patarėjas Kęstutis Matulevičius ir primena reikalavimus, kuriuos laikytojai pamiršo ar tiesiog nenori girdėti.

Įspėjama, kad kiaules leidžiama laikyti tik biologinio saugumo priemonių reikalavimus atitinkančiose kiaulių laikymo vietose, kitaip kiaulės turi būti paskerstos savo reikmėms prieš tai atlikus AKM tyrimą laikytojo lėšomis. Kiaulių laikytojams nurodoma vykdyti žemiau nurodytus reikalavimus, už kurių nevykdymą gresia administracinė atsakomybė:

•  3 km apsaugos zonoje neįvežti ir neišvežti kiaulių į/iš kiaulių laikymo vietų  30 d. nuo nustatyto AKM židinio paskelbimo Kidulių sen., Maštaičių k., t.y. nuo liepos 8 d. iki rugpjūčio  8d., o 10 km priežiūros zonoje neįvežti ir neišvežti kiaulių 15 d. Kitų naminių gyvūnų judėjimas abiejų zonų ūkiuose  negalimas 15 d. nuo AKM židinio paskelbimo, vėliau leidžiama turint VMVT Marijampolės departamento leidimą;

• be atskiro VMVT Marijampolės departamento leidimo, iš kiaulių laikymo vietų draudžiama išvežti kiaulių gaišenas;

• prieš patenkant į kiaulių laikymo patalpas, pakeisti avalynę ir rūbus kitais darbiniais, skirtais kiaulių laikymo vietai, prie įėjimų ir išėjimų įrengti dezinfekcinius kilimėlius, kurie būtų užpildyti biocidiniais produktais, veikiančiais prieš afrikinį ir klasikinį kiaulių marą;

• kontroliuoti, kad visi asmenys, įeinantys ir išeinantys iš kiaulių laikymo patalpų, laikytųsi  nustatytų higienos reikalavimų, kad neišplatintų afrikinio kiaulių maro viruso, visos iš kiaulių laikymo vietos išvykstančios transporto priemonės turi būti dezinfekuotos;

• kiaulių laikymo patalpos turi būti apsaugotos nuo vabzdžių ir kitų gyvūnų patekimo į jas, nuolat vykdoma graužikų kontrolė;

• nešerti kiaulių maisto (virtuvės) atliekomis, termiškai neapdorotais pašarais, šviežia žole;

• nedelsiant pranešti VMVT Marijampolės departamento Šakių skyriui apie kiaulių neėdimą, sergamumą bei gaištamumą;

• kiaules skerdžiant savo reikmėms privaloma suderinti su VMVT Marijampolės departamento Šakių skyriumi ir privačiu veterinarijos gydytoju skerdimo dieną ir laiką, kad būtų galima įvertinti skerdžiamų kiaulių sveikatos būklę. Kilus įtarimui dėl afrikinio kiaulių maro, privatus veterinarijos gydytojas privalo pristatyti inkstų ir blužnies mėginius afrikinio kiaulių maro (AKM) tyrimams. Mėsą vartoti savo reikmėms galima tik gavus neigiamus AKM tyrimų rezultatus;

• užtikrinti kiaulių registravimo ir identifikavimo reikalavimų vykdymą skubiai, bet ne vėliau nei per 3 d. deklaruoti laikomas kiaules ir visus su jomis susijusius įvykius.

Veterinarai primena, kad AKM serga tik naminės ir laukinės kiaulės, šernai. Kitiems gyvūnams ir žmonėms šią ligą sukeliantis virusas nepavojingas. Užsikrėtusių kiaulių mėsą draudžiama vartoti ne dėl pavojaus užsikrėsti žmonėms, o dėl galimybės, kad per mėsą, kraują, vidaus organus pavojingas virusas bus išplatintas už ligos židinio ribų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.