Ekskursijos metu džiaugėsi rajono gyventojų išradingumu

venckunas d
„Paliekio“ poilsiavietės įkūrėjas Dainius Venckūnas tikina, kad projektui skirtos lėšos itin padėjo išvystyti rekreacinę zoną, tačiau priduria, kad išaugusios medžiagų kainos kelia sunkumų. M. Čebanauskaitės nuotr.

Liepos 27 d. vyko Šakių krašto vietos veiklos grupės (VVG) organizuota ekskursija, kurios metu Šakių rajono gyventojai galėjo aplankyti 2016–2023 metų vietos plėtros strategijos dalies projektų vykdytojus. Šįkart dėmesio centre – Lekėčių miestelio gyventojų ir bendruomenės projektai.

Beveik prieš savaitę vykusioje trečiojoje ekskursijoje buvo aplankyti Baltrušiai, Griškabūdis ir Lekėčiai. Baltrušiuose apie pavėžėjimo paslaugas pasakojo Indrė Kavaliauskienė, įgyvendinusi projektą „Tvarkymo ir pavėžėjimo paslaugos“, o Griškabūdžio bendruomenės centro projektą „DEGTUKAI. Sienų Meno Festivalis“ pristatė menininkė Aglaja Ray (Eglė Tamulytė).

Ekskursija po Lekėčių kraštą prasidėjo nuo Dainiaus Venckūno įkurtos „Paliekio“ poilsiavietės. Kartu su žmona Daiva vis dar vykdantys „Inovatyvių sveikatingumo paslaugų komplekso sukūrimas poilsiavietėje „Paliekys“ projektą tikino, kad tokio projekto tikslas – padėti žmonėms atsipalaiduoti, sukurti poilsiui skirtą atmosferą, kad žmonės galėtų pabėgti nuo miesto šurmulio.

„Kadangi pati dirbu vadovaujamose pareigose, dažnai čia ateinu tiesiog tvarkytis. Kol visą teritoriją apeinu, tiesiog pailsiu. Norisi, kad ir kiti čia pailsėtų“, – pasakojo D. Venckūnienė.

„Paliekio“ poilsiavietę kol kas sudaro pagrindinis pastatas su miegamosiomis vietomis, pirtis su priepirčiu bei pavėsinė. Šalia pirties pastatyta lauko sūkurinė vonia, kuria galima mėgautis tiek išsinuomojus pirtį ar nakvynę, tiek be nakvynės stovyklavietėje. Čia, anot D. Venckūno, jau kelintus metus galima atvykti stovyklauti su palapinėmis, šalia yra laužavietė bei tvenkinys. Sveikuolišką pirtį vis dar rengiantis D. Venckūnas tikina, kad pirtis neturi būti per karšta ar dusinanti – specialius akmenis joje naudojantis poilsiavietės įkūrėjas pabrėžia sveikos pirties privalumus.

Kita stotelė – Paliekio dvaras, šalia kurio buvo pristatyti net trys projektai – „Lekėčių bendruomenės asociacijos projektas „Žemės meno pleneras – verslumo edukacija Paliekio parke“, „Lekėčių bendruomenės mobilus plaukiojantis fontanas“ ir Romualdos Matusevičienės projektas „Išskirtinių turizmo ir proginių pramogų paslaugų sukūrimas Lekėčiuose ir jų pateikimas rinkai“. Bendruomenės asociacijos pirmininkas Arūnas Matusevičius ekskursijos dalyviams aprodė ne tik „Žemės meno“ plenero skulptūras, bet ir visą Paliekio parką bei pasakojo apie dvare vykstančius renginius.

Vaikštant po Paliekio parką visų akis patraukė tvenkinyje esantys dideli vamzdynai. Tai mobilusis plaukiojantis fontanas, kuris yra antras pagal dydį fontanas Lietuvoje. Mobilusis fontanas todėl, kad jį galima išsinuomoti ir perkelti į norimą vietą, tačiau nuomos kaina svyruotų maždaug apie 5 tūkstančius eurų.

„Turėjome užsakymą Italijoje, tačiau, prasidėjus karui, nepavyko užsakymo įvykdyti“, – pasakojo pirmininkas.

Taip pat buvo pristatytas Lekėčių bendruomenės moterų klubo projektas ,,Senųjų Lekėčių fotografijų lauko paroda“, kurį galima matyti važiuojanti Lekėčių centrine Draugystės gatve. Galutinis ekskursijos taškas buvo moterų klubo patalpose įrengtose šakočio kepimo dirbtuvėse – ten buvo pristatytas projektas „Tradicinių amatų ir etnokultūros puoselėjimas“.

Visiems projektų vykdytojams grupės administracija įteikė po simbolinę dovana – medinę lentelę su išraižytu VVG ženklu, ją sukūrė taip pat VVG projektą vykdanti Aurimo Staugaičio vadovaujama asociacija „Išmanus jaunimas“.

Pakalbinta VVG viešųjų ryšių specialistė Rima Rauktienė sakė, kad trečiosios ekskursijos metu aplankytiems projektams buvo skirta kiek daugiau nei 223 tūkst. eurų bei sukurtos beveik septynios darbo vietos. R. Rauktienė džiaugėsi ne tik pamatytais vaizdais, bet ir žmonių išradingumu.

„Visų vakar keliavusių įspūdis labai geras. Visi džiaugėsi tuo, ką pamatė. Ir ne tik vizualiai, bet ir tuo, kad  mūsų rajono žmonės tokie darbštūs, tokie išradingi, kūrybingi ir siekiantys sukurti savo kraštui įvairiapusę pridėtinę vertę – grožį, įspūdį, patogumą ir paslaugas. Tuo kuriamas komfortas savojo krašto gyventojams ir trauka atvykstantiems. Taip garsinamas Zanavykijos vardas“, – įsitikinusi viešųjų ryšių specialistė.

Milda Čebanauskaitė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.