Gelgaudiškio dvaro nuomininkai rodo ragus: nei patys valgo, nei kitiems duoda

gelgaudiskio dvaras front
Gelgaudiškio dvaro nuomininkams pareikalavus savaitgaliui atlaisvinti patalpas, paveldo objekto durys buvo užvertos, į jį nepateko lankytojai. Be to, dalį renginių teko atšaukti, o tradicinę Žolinę perkelti į kitą vietą. Negana to, nuo rugsėjo 9-osios čia nutrūks ir kultūros centro vykdoma įvairiapusiška švietėjiška, kultūrinė, edukacinė veikla. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Tokio akibrokšto, koks prieš Žolinę įvyko Gelgaudiškyje, ko gero, nesitikėjo niekas. Dvaro sodybos nuomininkai UAB „Kartai“ ir UAB „Tarzanija“ kone tradicinės šventės išvakarėse pareikalavo atlaisvinti rūmus ir taip užkirto kelią dvare surengti Žolinę, o dalį renginių kultūros centrui teko išvis atšaukti. Be to, kultūros centras pranešė nuo rugsėjo 9d. dvare nutraukiantis kultūrinę ir švietėjišką veiklą, tad kol kas klausimas, kas gi toliau bus su dvaru, atviras.

Pasak Šakių kultūros centro Gelgaudiškio padalinio vadovės Dianos Šležienės, aktyvaus bendravimo su nuomininku apskritai nebuvo.

„Nuo praėjusios vasaros neturėjau jokio kontakto. Jie nesidomėjo, kas čia vyksta, nesidomėjo, kaip mums sekasi prižiūrėti aplinką, gal mes turime kokių problemų, gal kuris nors dvaro kampas griūva. Tai aš tokių skambučių neturėjau“, – pripažįsta D. Šležienė ir primena, kad kultūros centras nuo 2020 m. turėjo pasirašytą neterminuotą bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią būtent jie prižiūri aplinką, rūmus, vykdo švietėjišką, turistinę bei edukacinę veiklą.

Ir it perkūnas iš giedro dangaus, likus porai dienų iki Žolinės, kultūros centras iš UAB „Kartai“ gavo raštą, kad patalpos nuo rugpjūčio 12 d. turi būti apleistos, tad kultūros centras viešai išplatino informaciją, jog dėl susidariusios ekstremalios situacijos didžiausia miestelio šventė perkeliama į kitą vietą, tai yra aikštelę šalia kultūros centro, o kitus renginius, pavyzdžiui, metus derintą fotomenininko R. Požersko parodą, garbaus amžiaus vaikų namų auklėtinių susitikimą, atšaukti.

Teko staigiai suktis iš padėties, nes atsakomybė, sako D. Šležienė, didžiulė, o bandymai kalbėtis su nuomininkais dėl galimybės visgi leisti organizuoti šventę nedavė jokių vaisių.

„Mes net scenos neturėjome. Kai darome prie dvaro, scena tampa dvaras. Organizaciniai klausimai, sutartys su atlikėjais. <...> Nusilenkiau žemai ir žmogiškai prašiau, bet ne...“ – atsidusdama kilusius iššūkius vardija pašnekovė ir džiaugiasi didžiuliu bendruomenės palaikymu bei pagalba, kad šventė, nors ir kitoje vietoje, bet įvyko.

Tiesa, kiti suplanuoti renginiai iki rugsėjo 9 d. vyks, o po šio termino kultūros centras pagal prašymą vienašališkai nutraukti sutartį, kaip minėta, dvare nutraukia kultūrinę, edukacinę ir švietėjišką veiklą. Ar tai reiškia, kad į dvarą nebus galima patekti, kaip kad buvo ir praėjusį savaitgalį?

„Iš mūsų pusės ne... <...> Labai daug skambučių, kodėl dvaras savaitgalį užrakintas. Informavau, kad dėl ekstremalios situacijos. Nuomininkai yra atsakingi už paveldo objekto lankymą, prieinamumą“, – sako D. Šležienė ir į klausimą, o kas gi bus toliau, atsako, jog nieko daugiau pasakyti negali, bet pripažįsta, kad to, ką darė iki šiol (ne tik kultūrinė edukacinė veikla, bet ir dvaro bei aplinkos priežiūra), jie čia daugiau nedarys.

Meras Edgaras Pilypaitis teigia, kad savivaldybė apie tokius dvaro nuomininkų žingsnius sužinojo ne iš pačių nuomininkų, bet iš kultūros centro direktorės.

„Informavo, kad gauna gana įdomius nurodymus, tai paprašiau atsiųsti ir, švelniai tariant, likau šokiruotas, nes tai kvepia savivaldžiavimu ir neteisėtais dalykais, kurie nėra aptarti jokiomis sutartimis“, – sako meras ir pripažįsta ėmęsis iniciatyvos paskambinti minėtų bendrovių atstovui Mindaugui Aldoniui (įmonių vadovės yra žmona Giedrė („Tarzanija“) ir dukra Aurelija („Kartai“), tačiau, sako, 45 min. pokalbis vaisių irgi nedavęs ir „išėjo, kaip išėjo“.

„Dabar gilinuosi į pagrindinės sutarties sąlygas ir akivaizdu, kad reikės tam tikrus klausimus perkelti į teisinę plotmę. Aišku, pirmiausiai apie tai informuojant tarybos narius, nes taryba yra kaip kolegialus organas šioj sutarty, kaip viena iš šalių, todėl, kol neinformuoti visi tarybos nariai, labai leistis į detales nenorėčiau“, – komentavo meras ir informavo oficialiai užklausęs nuomininkų, kaip bus vykdomos esminės sutarties sąlygos Gelgaudiškio dvare po rugsėjo 9-osios, atsižvelgiant į sutartį bei kultūros paveldo apsaugos įstatymo nuostatus, nes tai išskirtinė nuomininko pareiga.

Meras priduria, kad pagal visus kultūros apsaugos įstatymus dvaras privalo būti atviras ir pažinus visuomenei, juolab kad objektas tvarkytas savivaldybės ir europiniais pinigais. Jis sako, kad nuomininkai kaip motyvą nerengti Žolinės esą nurodė tam tikrus darbus ir renginius dvare, tačiau nors apie turi būti informuota ir savivaldybė, jokios informacijos neturėta. D. Šležienė sako, kad nuomininkas šį renginį įvardijo komerciniu, nors kultūros centro direktorei toks apibūdinimas kelia juoką, nes Žolinė organizuojama iš rėmėjų ir žmonių suaukotų pinigų.

„Dvaras buvo užrakintas, o badmintono aikštynas dar prikritęs pernykščių lapų, peržėlusių žydinčiomis šiųmetėmis žolėmis. Tai jų veiklos rezultatas. Suprasčiau, jei jų veiklai trukdo kultūros centras, bet jie absoliučiai jokios veiklos nevykdo“, – sako E. Pilypaitis ir priduria, kad dvaro, į kurį sudėta ne tik finansinių, bet ir labai daug žmogiškų pastangų, naikinimas  nėra toleruotinas, ir šioje situacijoje įžvelgia „pradėtą gal politinį, o gal ir ambicijų karą“.

Visgi smalsu, kokia gi pačių nuomininkų pozicija? Trečiadienį telefonu atsiliepęs M. Aldonis patikino, kad yra išties užimtas, paprašė atsiųsti klausimus raštu ir sutarėme susiskambinti. Perskambinu, kaip tarėmės, iškart po pietų, vėliau, kaip paprašyta, dar po pusantros valandos, tačiau galiausiai į telefono skambučius verslininkas neatsakė, jokių atsakymų bei komentarų neatsiuntė ir raštu, tad sužinoti tokio elgesio motyvų, kaip ir ateities planų, nepavyko.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.