Seniūnijose – nesibaigiantys darbai ir švenčių šurmulys

seniunai5 dumcius
Mažiau nei mėnesį Gelgaudiškio seniūnijai vadovaujantis Valdas Dumčius (dešinėje) pripažino: atėjus dirbti, pirmiausiai teko „ūkiškai“ pasikalbėti su darbuotojais. Seniūnas taip pat pasidžiaugė gražia bendryste su bendruomene rengiant Žolinės šventę. (D. Pavalkio nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 17 d. vykusiame seniūnų pasitarime kalbėta apie baigiamas įrengti konteinerių aikšteles, įprastus darbus, jau įvykusias ar ruošiamas šventes bei renginius. Apie planus Gelgaudiškio seniūnijoje pasakojo neseniai čia pradėjęs dirbti seniūnas Valdas Dumčius.
 
Problemos dėl atliekų

Seniūnų pasitarimo pradžioje kolegos įsiliejusį į jų gretas pasveikino Plokščių seniūną Daną Bendoraitį, o naujai paskirtam Gelgaudiškio seniūnui V. Dumčiui linkėjo sėkmės jau didesnėje seniūnijoje.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Juodvalkienė patikino, kad iš rajone numatytų įrengti 09 antžeminių konteinerių aikštelių keturios (po dvi Griškabūdyje bei Šakiuose) dar nebaigtos įrengti.

„Aikšteles turi priimti FIDIC inžinierius, tik tuomet atiduos naudojimui ir galėsime statyti naujus konteinerius. Šiandien taip pat nėra padaryti konteinerių aikštelių kadastriniai matavimai, dėl to statybos rangovas negali jų perduoti mums“, – aiškino K. Juodvalkienė.

Tuo tarpu skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis rekomendavo seniūnams pagalvoti apie konteinerių aikštelių estetinį vaizdą.  

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius kėlė klausimą apskritai dėl tvarkos prie atliekų konteinerių. Anot jo, pavyzdžiui, Šakių mieste, Gimnazijos gatvėje, prie konteinerių nuolatinis šiukšlynas.

Lukšių seniūnas atliekų tvarkytojams žėrė kritikos pasakodamas, kad šie pakelia nepilnus konteinerius ir nefiksuoja atliekų svorio, o seniūnijai ateina didelės sąskaitos už jų išvežimą. Kaip rekomendavo A. Šlėderis, seniūnai turėtų informuoti apie minėtas problemas ir atliekų vežėjus, ir Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centrą. A. Šlėderis ragino išgyvendinti vis dar pakelėse stovinčius kubinius mišrių atliekų konteinerius ir pasirūpinti, kad gyventojai turėtų individualius konteinerius.

Trūksta darbo jėgos

Pasitarimo metu seniūnai pasidalino, kuo šiuo metu seniūnijos gyvena. Daugelyje vyksta įprasti darbai: teritorijų šienavimas, gatvių apšvietimo darbai, seniūnai jau ruošiasi ir kūrenimo sezonui – Žvirgždaičių, Barzdų seniūnijose atlikti katilinių hidrauliniai patikrinimai.

Kriūkų seniūnas Anatolijus Kazlauskas pasakojo, kad seniūnijos pastate išnuomojo patalpas grožio salonui, pagelbėjo jį rengiant. Bendradarbiaujant su krašto ūkininku Martynu Laukaičiu papildomai užasfaltuota duobių.

„Įvedėm gatvės apšvietimą Žeimio kaime. Pagelbėjam betonavimo darbais bendruomenėm, kurios vykdo projektus, kad šie nesustotų, kai viskas taip išbrango. Pasigaminom daug suoliukų, miestelio centre atsirado daug vietų atsisėsti“, – apie nuveiktus darbus pasakojo A. Kazlauskas pridurdamas, kad seniūnijos biudžetas visgi greit senka dėl išaugusių degalų kainų.

Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius pasidalino žinia, kad su seniūnijos darbuotojais perdengia Šilgalių koplyčios stogą ir darbus turėtų netrukus užbaigti. Seniūnija padeda miestelio bendruomenei Lukšių centre įrengti vaikų žaidimų aikštelę. Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė pasakojo, kad šiuo metu tvarkomas knygnešio Martymo Sederevičiaus kapas, Kidulių seniūnė Renata Švelnytė pasidžiaugė sutvarkyta Kidulių šaltinio aplinka, įrengtais gėlynais prie Sūduvos ženklo.

Ne vienas seniūnas skundėsi, kad trūksta darbininkų, neturi jau net atidirbančių už pašalpas. Tačiau tiek Kidulių, tiek Sintautų seniūnijos remontuoja pastatus, pasak Lekėčių seniūno Ričardo Krikštolaičio, jau įpusėjo seniūnijos stogo keitimo darbai, o Barzduose baigtas statyti naujas garažas. Žvirgždaičių seniūnė Giedrė Snudaitienė pasidalino patirtimi, kaip sekasi su miestelyje apgyvendintais 16 ukrainiečių, taip pat paminėjo, kad tęsiami darbai, susiję su paminklo Liorentams statymu, anot jos, yra suaukota apie keturi tūkstančiai eurų.

Seniūnai pasidžiaugė miesteliuose nušurmuliavusiomis šventėmis. Tiesa, kitos seniūnijos joms dar tik ruošiasi. Štai Kudirkos Naumiestis rengiasi rugsėjo 25 d. vyksiančiam ženklo, skirto Melno sutarčiai paminėti, atidengimui, ta pačia proga rugsėjį paminklas turėtų atsirasti ir Sudarge. O Žvirgždaičiai rugsėjį pristatys miestelio heraldikos ženklus.

Pasitarime dalyvavęs administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis turėjo pastabų Kudirkos Naumiesčio seniūnui, kad galios mokestis viršija sunaudotos energijos mokestį.

Savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis kvietė seniūnus šiuo turistiniu laikotarpiu kreipti daugiau dėmesio ir į viešąsias vietas. Jis pasakojo, kad savaitgalį lankėsi Zyplių dvare ir užėjęs į teritorijoje esantį kupolą rado ne itin malonų vaizdą.
„Ta suniokota paroda palikta... Negana to, stovi staliukas su alkoholinių gėrimų buteliais, traškučių pakelis. Svetima gėda. Seniūne, turėtumėte spręsti, ar iš viso tas kupolas, kuris stovi paveldo teritorijoje, reikalingas. Gal tuomet daryti jį užrakinamą? Nes dabar jame kas ką nori, tą daro“, – kalbėjo meras.

Visas seniūnijas šiemet planuoja aplankyti ir administracijos direktorius D. Grincevičius.

Dirba dviejose seniūnijose

Vos prieš mėnesį Gelgaudiškio seniūnijoje pradėjęs darbuotis V. Dumčius vis dar ir laikinasis Slavikų seniūnas. Jis pasidžiaugė „Išleistuvių“ šokiais ir Oninių švente, pasakojo, kad tęsia remonto darbus seniūnijos pastate, daug dėmesio skyrė keliams, kuriuos beveik visus nužvyravo. Šiuo metu darbuotojai tvarko Kurynės dendrologinį parką, kur rugsėjo 2 d. numatoma surengti poezijos vakarą. Seniūnas pasidžiaugė taip pat aktyviu Šilgalių jaunimu.

„Lauksiu naujo įpėdinio Slavikuose. Ten dabar toks tarp visų sutarimas yra, tikiuosi, naujasis vadovas nesupriešins...“ – šypsodamasis sako seniūnas.

V. Dumčius, pasakodamas apie darbo pradžią Gelgaudiškyje, pripažino, kad pirmiausiai rimtai kalbėjosi su darbuotojais.

„Elektrikas per metus nesugeba pasiruošti laidų lempų pajungimui. Po pokalbio ir darbai pradėjo sklandžiau vykti. Įdarbinau laikinai penkis darbuotojus. Laukiu bokštelio, nes daug suplanavę iki rugsėjo pakabinti šviestuvų. Apžiūriu kelių būklę. Planuojam pirkti technikos, įsigijom naują trimerį“, – apie seniūnavimo pradžią pasakojo V. Dumčius.

Jis pasidžiaugė gražia Žolinės švente Gelgaudiškyje, kad buvo priimtas geranoriškai ir rado bendrą kalbą su vietos bendruomene.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.