Viceministras supažindino su laukiančiomis naujovėmis

giedraitis e
Nuo šių metų ūkininkų laukia nemažai naujovių bei iššūkių, apie pasikeitusius Geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės reikalavimus, ekoschemas, rajono žemdirbius supažindino žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis. D. Pavalkio nuotr.

Pirmadienį į Šakių kultūros centro salę gausiai susirinko rajono žemdirbiai. Į susitikimą atvykęs žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis pristatė Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano gaires, apžvelgė Žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimus, atsakė į šakiečių klausimus.

Susitikimo pradžioje viceministras E. Giedraitis paminėjo, kad pagal Europos komisijos patvirtintą strateginį planą penkeriems metams Lietuvos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai bus skirta beveik 4,3 mlrd. eurų, iš kurių daugiau kaip 3 mlrd. eurų (75 proc.) bus skirta tiesioginėms išmokoms, iš jų 25 proc. – ekoschemoms, su aplinkos gerinimu susijusioms priemonėms. Pasak viceministro, vidutinis metinis tiesioginių išmokų vokas, palyginti su praėjusiu finansiniu laikotarpiu, padidėjo apie 28 proc. Beveik pusė plano lėšų (apie 2 mlrd. eurų) skirta apsirūpinimui tvariais metodais užauginta žemės ūkio produkcija, sektoriaus pridėtinės vertės ir konkurencingumo didinimui. „Žaliosioms“ priemonėms numatoma skirti apie 1,3 mlrd. eurų (31 proc.) strateginio plano lėšų.

„Vis didesnį svorį tose išmokose įgauna kaimo plėtra bei klimato kaitos bei gamtos išsaugojimas. Svarbu žinoti, kad ne ministras sugalvojo, jog reikia mums pelkių, o tiesiog Europa to reikalauja, kitaip pinigų neduoda“, – kalbėjo viceministras.

Toliau susitikimo dalyviams jis pristatė ne tik preliminarius laukiančių išmokų dydžius, bet ir supažindino su kitomis naujovėmis. Strateginiame plane numatyta, kad aktyviu ūkininku bus laikomas žemdirbys, kuris už praėjusius metus gavo bendrą tiesioginių išmokų sumą, neviršijančią 5 tūkst. eurų. Pasak viceministro, pokyčiai laukia ir jaunųjų ūkininkų sektoriuje: jaunaisiais ūkininkais galės tapti ir juridiniai asmenys – mažosios bendrijos, kooperatyvai, įvairios bendrovės ir kt. Tiesa, visi jų steigėjai privalės atitikti jaunojo ūkininko apibrėžimą –  būti jaunesni nei 40 metų amžiaus.

Kaip priminė viceministras, strateginiame plane viena svarbiausių numatytų paramos sąlygų yra žemdirbiams privalomi GAAB reikalavimai. Jų nesilaikant bus mažinamos tiesioginės išmokos.

Naujajame laikotarpyje taip pat bus draudžiama sausinti šlapynes ir durpžemius, juos deginti, kaip ir ankstesniu periodu, išliko draudimas arti durpžemius. Ir toliau bus draudžiama deginti ražienas. Nemažai klausimų viceministrui rajono žemdirbiai turėjo ir dėl dar vienos laukiančios naujovės – būtinybės nuo 2024 m. prie visų laukuose esančių melioracijos griovių nuo griovio šlaito viršaus palikti trijų metrų palaukes su žoline danga.

E. Giedraitis taip pat pridūrė, kad ateinančiame laikotarpyje nemažai paramos gali tikėtis tie ūkiai, kurie propaguoja bearimę žemdirbystę. O įgyvendinant įvairius projektus prioritetai bus skiriami vaisių, uogų bei daržovių augintojams, taip pat gyvulininkystės ūkiams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.