Naujas katilas – tik avarijos atveju

rauckis katilas
UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis pasakojo, kad neseniai įsigytą katilą į katilinę planuojama įkelti išardant sieną ir prisijungti kuo pigiau, nes jis bus naudojamas tik rezervui ir užkurtas tik atsitikus avarijai, kol bus taisomas pagrindinis katilas. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

UAB „Šakių šilumos tinklai“ baigia šildymo sezoną, tačiau atsipalaiduoti nėra kada, prasidės kiti darbai, pasiruošimas kitai žiemai. Todėl įmonė gera kaina suskubo įsigyti dar vieną katilą. Kur jį planuojama statyti, koks buvo šildymo sezonas ir kokie planai sudėlioti ateičiai, kalbamės su „Šakių šilumos tinklų“ direktoriumi Raimondu Rauckiu.

Kaip informavo UAB „Šakių šilumos tinklai“ vadovas, naujai įsigytas įrenginys pakeis seniausią dar nuo sovietinių laikų Gimnazijos gatvėje esantį katilą. Jis naudojo dviejų rūšių kurą – skystą krosninį ir dujas. Kadangi „įranga labai pavargusi“, skysto kuro buvo nuspręsta atsisakyti ir mažai naudojamą katilą laikinai eksploatuoti tik su dujomis.

Vizualiai matyti, kad katilo dujotiekis yra taip pat labai senas, likęs nepaliestas nuo katilo pastatymo laikų, tad, pasak R. Rauckio, įrenginiui dėvintis buvo paskaičiuotos investicijos jo atnaujinimui – paaiškėjo, kad pigiau ir paprasčiau būtų pastatyti kitą rezervinį katilą nei investuoti į senąjį, todėl ir buvo įsigytas kitas – ne naujas, bet labai mažai naudotas ir už gerą kainą – 15 tūkst. eurų. Jį aukciono būdu pardavė UAB „Kauno energija“.

Kol kas dar sprendžiama, koks kuras būtų naudojamas naujai įsigytam katilui – dujos ar skystas kuras, t. y. dyzelinas. Reikia gerai pasverti, kas atsieitų pigiau, nes pirkti dviejų rūšių kuro degiklį kainuotų daug brangiau.

„Šiuo metu yra pamąstymas iš viso atsisakyti dujų rekonstrukcijos ir pasilikti prie skysto kuro. Tam reikėtų tik susimontuoti tarpines talpas po 1,5 m3 ir jungtis mašinai, atvežančiai kurą. Šitą katilą norim pasijungti kuo pigiau, nes jis bus naudojamas tik rezervui ir užkurtas tik atsitikus avarijai, kol bus sutaisytas pagrindinis katilas, – pabrėžė įmonės direktorius. – Žiūrint į priekį, strategiją pasitvirtinome iki 2026 m. Ten esame nusimatę ir kito 3,5 MW biokuro katilo pirkimą. Tada turėtume du įrenginius, kurie dirbtų žiemą–vasarą ir pagrindinis kuras būtų biokuras, o katilinės V. Kudirkos gatvėje galėtume visiškai atsisakyti.“

Deja, reikia paminėti, kad per paskutinius metus biokuras jau nėra pats pigiausias kuras. Praėjusį šildymo sezoną biokuro kaina buvo žymiai šoktelėjusi aukštyn. Lyginant 2021 ir 2022 metus, „Šakių šilumos tinklai“ kuro sunaudojo panašiai tiek pat, tačiau praėjusiais metais jis kainavo dvigubai daugiau, kaina skyrėsi net 300 tūkst. eurų.

Pasak pašnekovo, ateityje galbūt visai pavyktų atsisakyti degtinio kuro, ieškoti jam alternatyvų – modernizuoti įrangą pasitelkiant atsinaujinančius šaltinius, o konkrečiai – saulę. Jau parengtas ir investicinis projektas saulės elektrinei, kuri būtų sumontuota ant šilumos tinklų pastato stogo. Direktorius neatmeta galimybės peržiūrėti ir kitas alternatyvas – šilumos bei absorbcinius siurblius.

Kalbant apie šildymo modernizavimą, pokalbis pasisuko apie daugiabučių renovaciją, kuri gyventojams sumažina šildymo kainas. Tačiau lazda turi du galus. Kuo daugiau renovuotų pastatų, tuo mažesnis šilumos suvartojimas. Kuo mažesnis šilumos suvartojimas, tuo didesnės šilumos kainos. Todėl „Šakių šilumos tinklai“ ieško naujų klientų, kurie norėtų jungtis prie centralizuoto šildymo. Kadangi naujų statybų mieste beveik nevykdoma, rasti naujų klientų gana sunku, nebent apsigalvotų privačių namų savininkai, norėdami atsikratyti šildymo naštos. Tiesa, neseniai norą jungtis prie centralizuoto šildymo pareiškė renovuojamo pastato, kuriame anksčiau buvo įsikūręs policijos komisariatas, savininkas.

R. Rauckis apgailestavo, kad šiuo metu daugiabučių renovacija šiek tiek sustojo, nes konkursuose sumažėjo dalyvių – realiai liko tik vienas rangovas UAB „A. Žilinskis ir Ko“. R. Rauckio manymu, tai galėjo atsitikti dėl išaugusių statybinių medžiagų kainų, kurios vienu metu keitėsi kas dvi savaites. Šiandien rajone renovuota 19 daugiabučių, darbai jau eina į pabaigą septyniuose, o kitame etape numatyta atnaujinti dar 12 namų.

„Atšilus orams, laukiame šildymo sezono pabaigos. Jeigu daugiabučių namų gyventojai pageidauja ir visi 100 proc. sutinka, tai gali ir nelaukti šildymo sezono pabaigos paskelbimo, o rašyti prašymą, kad šildymo tiekimas jiems būtų sustabdytas“,  – patarė „Šakių šilumos tinklų“ vadovas, primindamas, kad vienas iš pagrindinių kriterijų, kada skelbiama sezono pabaiga, yra faktinė lauko oro temperatūra – įprastai šildymo sezoną galima užbaigti, kai ji tris paras iš eilės yra aukštesnė nei +10 °C.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius informavo, kad rajone šildymo sezonas bus nutrauktas nuo pirmadienio, balandžio 17 d. Pernai šidymas baigtas vėliau – gegužės 2 dieną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.