Suabejojo verslo plėtros tarybos sudėtimi

lekavicius sakiu taryboje
Naujai išrinktas tarybos narys Ričardas Lekavičius vienas iš tų, kuris nepritaria Rimanto Valiuko, kaip žemdirbių atstovo, delegavimui į trišalę verslo tarybą ir apskritai pasigenda diskusijų dėl kandidatūrų tinkamumo. Tokios nuomonės laikosi ir daugiau tarybos narių. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šiandien tarybos posėdžio metu tvirtinama savivaldybės verslo plėtros tarybos sudėtis 2023–2027m. kadencijai. Naujai į savivaldybės tarybą išrinktas tarybos narys Ričardas Lekavičius sako, kad kaip prieš ketverius metus jis kėlė klausimą dėl tarybos sudėties, taip tą patį priverstas daryti ir dabar. Klausimų viena pavardė kelia ir kai kuriems senbuviams.

R. Lekavičius pirmiausiai pirštu beda į Rimanto Valiuko pavardę.

„Neaišku, ką jis išvis atstovauja, sugriovė žemdirbių asociaciją, nematau aš jo kaip ūkininkų atstovo <...>. Jis tik proteguojamas vienos partijos, socialdemokratų žmogus“, – sako tarybos narys ir džiaugiasi bent tuo, kad rajone susikūrė ūkininkų sąjunga, kurios atstovas (ūkininkas Mindaugas Martinaitis) į trišalę tarybą taip pat deleguojamas.

„Dėl ūkininkų sąjungos viskas gerai, bet skambinu ūkininkams, kurie realiai užsiima gamyba, net „valstiečių“ nariai kiti nežino, kad čia siūlomas Valiukas“, – piktinasi R. Lekavičius.

Būtent dėl R. Valiuko kandidatūros Finansų ir rajono plėtros komitete kilo nemažai diskusijų ir jo kandidatūrą šiame komitete nuspręsta atmesti. Kodėl jis siūlomas į šią tarybą, teiravosi ir „valstietis“ Mantas Puskunigis.

„Kokius reikalavimus keliat sąjungoms ir asociacijoms, kad jie galėtų teikti savo kandidatūras, nes apie minėtą paskutinę kandidatūrą (R. Valiukas – red. past.), įsijungus rekvizitai.lt informacijos nieko nėra, tik kad vienas žmogus skyrė 1,2 proc. Kodėl jūs ją išvis teikiat?“ – Šakių turizmo ir verslo informacijos centro (ŠVIC) vadovės Daivos Palukaitienės teiravosi M. Puskunigis.

Sprendimo projekte aiškinama, beje, tą patį komitetų posėdžiuose kalbėjo ir ŠVIC vadovė Daiva Palukaitienė, kad ŠVIC, vadovaudamasis Verslo plėtros tarybos reglamento nuostatomis, nusakančiomis tarybos sudėtį, kreipėsi į institucijas ir asocijuotas struktūras dėl atstovų delegavimo. Buvo deleguoti trys asmenys nuo Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (Tadas Bybartas, Rasita Bobinienė ir Arūnas Tarnauskas), po vieną nuo žemdirbių asociacijos ir rajono ūkininkų sąjungos (R. Valiukas ir M. Martinaitis), nuo finansų institucijos siūloma kredito unijos Zanavykų bankelis valdybos pirmininkė Aušrelė Pukinskienė, nuo Užimtumo tarnybos – Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė, taip pat po vieną atstovą nuo savivaldybės administracijos ir savivaldybės tarybos (Egidija Grigaitienė ir Giedrius Pulokas). Iš viso ją sudaro devyni asmenys.

Opozicija į šios tarybos sudėtį visuose komitetuose siūlė Dainiaus Grincevičiaus kandidatūrą, nes „tai žmogus iš verslo, susipažinęs ir su viešojo sektoriaus valdymo plonybėmis ir kompetentingai galėtų prisidėti prie tarybos darbo“. Tačiau balsuojant šiam siūlymui nepritarta, nors Švietimo, kultūros ir sporto komitete pritarimas išreikštas, bet esą nesuprasta, už ką balsuojama.

Svarstyta, galbūt taryboje galėtų atsirasti ne vieno, o dviejų tarybos narių kandidatūros.

Beje, būtent žemdirbių atstovas R. Valiukas pastaruoju metu vadovavo trišalei verslo tarybai, mat pagal nuostatus šios tarybos pirmininkas renkamas rotacijos principu ir nuo 2021 m. birželio šios pareigos atiteko žemdirbiams (anksčiau tarybai vadovavo verslo atstovas).

„O jūs ką nors girdėjot apie veiklą?“ – retorinį klausimą kelia R. Lekavičius, pasigenda žemės ūkio bendrovių atstovų, priekaištų turi ir verslo atstovams.

Anot pašnekovo, jeigu verslininkai nepriklauso Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmams, tai jų nuomonė esą neįdomi, apie tokias tarybas neva niekas nieko nežino. Visgi paprašytas įvardyti, kas konkrečiai tie nežinantys verslininkai, neįvardija. Komiteto posėdyje jis klausė, kokią grupę žmonių aprėpia ir atstovauja Rūmai, tad D. Palukaitienė informavo, kad jie turi 15 narių, anksčiau rajone buvo ir verslo klubas, bet dabar tai neaktyvi organizacija, tad esą nelabai daugiau yra iš kur tų atstovų ir gauti.

„Vis tie patys žmonės ir jokio progreso“, – sako tarybos narys.

Bet galbūt nėra kam atstovauti ir skirti laiko?

„O kas prašė ir siūlė?“ – klausimu į klausimą atsako tarybos narys ir sako, kad apie verslo plėtros tarybos sudėtį sužinojo tik atsivertęs sprendimo projektą, pasigenda diskusijų, nes dabar tarybos nariams tarsi numetamas kaulas ir pastatoma prieš faktą, kad reikia tvirtinti tai, kas pasiūlyta.

Panašios nuomonės buvo ir daugiau tarybos narių, opozicijos lyderis Edgaras Pilypaitis irgi sakė nieko nežinojęs nei apie šios, nei apie kitų komisijų, konkrečiai Meno ir tarybos sudėtį, svarstė, kad tarybos nariai gali nepritarti vienai ar kitai netinkančiai kandidatūrai ir ragino nebijoti taip elgtis, nes tai ir yra jų kompetencija.

Kaip žinia, ši taryba atsakinga už Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros fondą. Tad šiandien paaiškės, kokios konkrečiai sudėties taryba veiks šią kadenciją. Ko anksčiau nebuvę, pageidauta, kad visi kandidatai dalyvautų tarybos posėdyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.