VMI preliminariosios deklaracijos vėl padeda gyventojams

vmiElektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) pajamas deklaravo beveik 25 tūkst. šalies gyventojų.

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), preliminariosios deklaracijos šiemet dar labiau padės mokesčių mokėtojams deklaruoti 2009 m. gautas pajamas: jose gyventojai ras ne tik trečiųjų šaltinių (darbdavių, bankų, aukštųjų mokyklų) Mokesčių inspekcijai pateiktus duomenis apie 2009 m. gautas pajamas ir patirtas išlaidas, bet ir kitą svarbią informaciją.

"Gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas už 2009 m. gautas pajamas galima teikti nuo sausio 1 d., tačiau Mokesčių inspekcija, kaip ir kasmet, pagelbėja gyventojams vykdant šią prievolę ir suformuoja preliminarias deklaracijas. Šiais metais preliminarios deklaracijos dar išsamesnės. Taip pat mokesčių mokėtojams pateikiamas atnaujintas Elektroninis vedlys, kuris interaktyviai, žingsnis po žingsnio parodo, kaip reikia parsisiųsti, pildyti ir kaip savarankiškai patiems pateikti deklaracijas", - sako VMI viršininko pavaduotojas Gediminas Vyšniauskis.

VMI primena, kad iki šių metų gegužės 3 d. pajamas bei turtą privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, kiti asmenys, išvardyti Lietuvos gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje ir jų šeimos nariai. Valstybės tarnautojai, vykdydami pareigą deklaruoti pajamas ir turtą, gali naudotis tarnybiniais kompiuteriais - tai nelaikytina Valstybės tarnybos įstatymo nuostatų, draudžiančių naudotis valstybės ar savivaldybių nuosavybe ne tarnybiniams tikslams, pažeidimu.
 
Deklaracijas privalo pateikti individualiai dirbantys gyventojai, t.y. tie, kurie VMI buvo įregistravę individualią veiklą pagal pažymą arba įsigiję verslo liudijimą - nesvarbu, gavo jie pajamų ar ne. Pajamas deklaruoti privalo ūkininkai ir jų partneriai.

Nauja tai, kad šiais metais turto deklaracijas turi pateikti 18 metų 2004-aisiais bei vėlesniais metais sulaukę šalies gyventojai bei atvykę gyventi į Lietuvą užsieniečiai. Deklaracijas reikia pateikti, jei turima neregistruoto turto, kurio vertė - daugiau nei 5 tūkst. litų.

Be to, deklaruoti gali ir tie gyventojai, kurie nori susigrąžinti dalį gyventojų pajamų mokesčio, t.y. gyventojai, mokėję gyvybės draudimo įmokas, mokėję palūkanas už paimtą vieną kreditą vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti, mokėję už studijas, kurias baigus įgyjamas pirmas aukštasis išsilavinimas ir/ar suteikiama pirma kvalifikacija, pirmas doktorantūros ar meno aspirantūros studijas, mokėjęs pensijų įmokas į pensijų fondus bei gyventojai, norėdami prisitaikyti nepanaudotą NPD.

Labai svarbu paminėti, kad nuo 2009 m. sausio 1 d. nustatyta kitokia NPD taikymo tvarka. Neapmokestinamasis pajamų dydis taikomas tik su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusioms pajamoms, o metinis NPD negali būti didesnis negu 5 640 litų, jeigu gyventojo metinės pajamos neviršija 9 600 litų.

Taigi šiemet pirmi metai, kai apskaičiuojant metinį NPD atsižvelgiama ne tik į gyventojo metines su darbo santykiais susijusias pajamas, bet ir į kitas jo metines apmokestinamas pajamas. Metiniam NPD turi įtakos visos pernai gautos apmokestinamosios pajamos, išskyrus išmokas, mokamas pasibaigus ar nutraukus gyvybės draudimo ar pensijų kaupimo sutartį, neviršijančias sumokėtų įmokų dydžio. Kai gyventojo pajamos (nurodytos Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 20 str.) yra didesnės už 37 800 litų, metinis NPD bus lygus nuliui, t.y. metinis NPD netaikomas.

Akcentuotina, kad kai kurie gyventojai (kurie praėjusiais metais nemokėjo privalomų įmokų, kurie nebuvo draudžiami valstybės ar darbdavio), privalės šiemet sumokėti ir Privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

VMI informuoja, kad gyventojai, nusprendę skirti paramą iki 2 proc. nuo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio, prašymus turi pateikti iki gegužės 3 d.

ELTA ir „Draugo“ inf.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.