J. Pukelis ragina vienytis bulvių augintojus

bulvesGiedrė PLEČKAITYTĖ

Liepos 16 dieną UAB „Šaka“ dar kartą surengė bulvių dieną. Jos metu organizatoriai svečiams pristatė naujas bulvių veisles, kalbėjo apie šių dienų bulvių auginimo aktualijas tiek Lietuvoje, tiek ir pasaulyje. Pasirodo, šalyje pastaruoju metu vyraujantis subtropinis klimatas nėra palankus geram bulvių derliui. Prognozuojama, jog šiemet bulvės bus dukart brangesnės nei pernai.

Nuotr. UAB „Šaka“ sėklinių bulvių lauke bulvių dienos dalyviams buvo pristatytos bendrovės auginamos įvairios bulvių veislės.

Rinkoje reikia mokėti žaisti

Į UAB „Šaka“, kuri šešioliktus metus užsiima sėklinių bulvių auginimu bei pardavimu Lietuvoje, Kaliningrade, organizuotą Bulvių dienos renginį iš įvairių rajono ir šalies miestų atvyko išties didelis būrys žmonių.
 
Renginyje gausiai susirinkusiems svečiams UAB „Šaka“ direktorius Juozas Pukelis priminė, kad bulvių augintojai kasmet susiduria su vis naujais iššūkiais. Todėl, norint išlikti šiuolaikinėje rinkoje, bulvininkyste užsiimantiems ūkininkams pravartu vienytis. „Dideli ar maži - neturi reikšmės, bet vienytis verta. Čia susirinkusieji esame lyg ir kolegos, bet tuo pačiu esame ir konkurentai. Kai turguje mes tarpusavyje konkuruojame, malonu tik pirkėjui. Kodėl aš taip drąsiai kalbu? Dėl to, kad pavasarį visuomet pritrūksta bulvių. Didelis ar mažas derlius, bet pavasarį pritrūksta lietuviškų bulvių, tai reiškia, kad mes nemokame prekiauti“,- renginyje kalbėjo J. Pukelis. Pavyzdžiui, Vokietijos rinkoje jau gegužės mėnesį negali būti prekiaujama senomis bulvėmis, kurios automatiškai keliauja į Šiaurės šalis, taip pat ir į Lietuvą. O tai sąlygoja, kad vasarą lietuviškoms bulvėms sunkiau patekti į rinką bei krenta jų kainos.

Sėklinių bulvių lauke – naujų veislių pristatymas

Bulvių dienos dalyviai buvo pakviesti vykti į bendrovės sėklinių bulvių lauką, kur vyko įvairių bulvių veislių pristatymas. Firmos „Europlant“ bulvių sėklininkystės atstovas Lietuvoje UAB „Šaka“ darbuotojas Jonas Valaitis svečiams pristatė apie 10 bulvių veislių.

Naujausia veislė, kurią bendrovė augina tik trejetą metų, tai yra vidutinio vėlyvumo “Jelly” bulvių veislė. Pasak J. Valaičio, ši veislė gerai užsirekomendavo, nes bulvės yra skanios ir turi puikią prekinę išvaizdą, yra stambiagumbės. „Jelly“ bulvių veislę vartotojas pamilo dėl gero skonio. Bulves pristatęs J. Valaitis sakė, kad „Vineta“ visada gerai užaugs sausose žemėse. Dar tris airiškų bulvių veisles pristatė atstovas iš Olandijos. Jis pristatė vidutinio ankstyvumo sėklą „Savana“. Šios veislės bulvės baltos, pailgos, jų derlingumas siekia iki 40 tonų iš ha.

Toliau bulvių dienos dalyviai buvo supažindinami su bulvių priežiūra nuo ligų bei sausros padarinių.

Nesitikima didelio bulvių derliaus

Po įvykusio naujų bulvių veislių pristatymo svečiai buvo pakviesti į Zyplių dvarą. Seminare prie vaišių stalo buvo aptartos bulvių auginimo aktualijos. Beje, visi seminaro dalyviai buvo pavaišinti gardžiais iš „Presta“ veislės bulvių išvirtais cepelinais.

Ne mažą patirtį bulvininkystėje turintis J. Pukelis paklaustas, kokias pasekmes turės šiųmetės vasaros klimatas bulvėms ir jų derliui, atsakė, kad vienareikšmiškai tik neigiamas. „Maksimali riba prie kurios bulvė dar gali augti yra 25 laipsniai šilumos. Virš 25 laipsnių ji tik egzistuoja, o virš 35 laipsnių jau ir žūsta“,- kalbėjo J. Pikelis. Dėl vyraujančio karšto ir drėgno klimato bulvės gali susirgti maru. „Drėgmė ir šiluma – dvi blogybės, kurios iššaukia grėsmę bulvėms susirgti maru. Maras sunaikina lapiją ir todėl neužauga bulvės. Kurie nenupurškė bulvių, neturės derliaus“,- sakė J. Pukelis. Taigi, bulvių augintojai šiemet jau nebesitiki dilelio derliaus.

Prognozuojama, jog pas ūkininkus šiemet bulvių kaina žemiau pusės lito už kilogramą neturėtų nukristi. Pernai bulvės buvo parduodamos po 19 centų už kilogramą.   

Mažėja auginamų bulvių plotai

Lietuvoje, kaip ir Europoje, vyrauja tendencija, kad kasmet mažėja bulvių plotai. Paskutiniai pasėlių deklaracijos duomenys rodo, jog šalyje pasodinta 42 tūkst. ha bulvių. Kaimyninėje Lenkijoje per penkerius metus buvo pastebėtas žymus auginamų bulvių plotų mažėjimas. Šiemet šioje šalyje auga 490 tūkst. ha bulvių, tačiau, kaip teigė J. Pukelis, bulvių derliaus nesumažėjo. Šiuo metu lenkų ūkininkai bulves parduoda po 25 eurocentus už kilogramą.

Apskritai bulvininkystė, pasak J. Pukelio, yra sunki augalininkystės šaka, reikalaujanti labai didelių investicijų. J. Pukelis tvirtino,  kad kasmet bulvių augintojus kamuoja rūpestis, kur realizuoti bulvių derlių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.