Restruktūrizuoti įmonę nuo spalio bus paprasčiau

pasasNuo spalio 1 d. įsigalios Ūkio ministerijos parengta nauja Įmonių restruktūrizavimo įstatymo pakeitimo įstatymo redakcija. Įstatymo pakeitimais sudarytos palankesnės sąlygos finansinių sunkumų turinčioms įmonėms pasinaudoti restruktūrizavimo teikiamomis galimybėmis: daugiau įmonių galės išvengti bankroto ir tęsti veiklą, atsiskaityti su kreditoriais, išsaugoti darbo vietas.

"Finansinių sunkumų turinti įmonė turi du kelius: bankroto ir restruktūrizavimo. Pastarasis įmonei reiškia galimybę išsaugoti tai, kas buvo sukurta, ir pertvarkyti savo veiklą, maksimaliai išnaudojant esamas galimybes, kad būtų išsaugotas tiek verslas, tiek darbo vietos", - sako ūkio viceministras Rimantas Žylius.

Viena iš aktualiausių restruktūrizuojamų įmonių problemų - apyvartinių lėšų bei lėšų investicijoms trūkumas. Europos Sąjungos parama restruktūrizuojamoms įmonėms neteikiama, taip pat jos negali gauti ir UAB "Investicijų ir verslo garantijos" garantijų, o bankai savo rizika skolinti irgi neskuba.
 
Pasak ūkio viceministro, įstatymu optimizuotas restruktūrizavimo procesas turėtų padėti spręsti restruktūrizuojamų įmonių galimybes skolintis klausimus ir kitas restruktūrizuojamam verslui aktualias problemas.

Svarbiausi įstatymo pakeitimai leis restruktūrizavimą pradėti 6 mėnesiais anksčiau negu iki šiol, t. y., kol įmonė dar nėra beviltiškai įsiskolinusi. Tuomet, labiau tikėtina, su kreditorių pagalba bus įveikti finansiniai sunkumai, likviduoti pradelsti įsiskolinimai, išvengta bankroto. Šiuo tikslu nustatyta, kad įmonės restruktūrizavimo procesas gali būti pradėtas ne tik finansinių sunkumų jau turinčiai įmonei, bet ir tuomet, kai egzistuoja reali tikimybė, jog įmonė susidurs su sunkumais per artimiausius 3 mėnesius.

Siekiant padidinti įmonės restruktūrizavimo plano patvirtinimo ir sėkmingo restruktūrizavimo tikimybę, iki 6 mėnesių pailgintas galimas restruktūrizavimo plano pateikimo teismui laikotarpis ir numatyta kreditoriams šiuo laikotarpiu iki plano patvirtinimo bendru su įmone susitarimu nestabdyti palūkanų skaičiavimo, t. y., restruktūrizavimo pradžią padaryti patrauklesnę kreditoriams. Restruktūrizavimo planui patvirtinti reikės 2/3 (vietoj 3/4) kreditorių balsų, o su įmone susijusių asmenų reikalavimai bus tenkinami paskiausiai.

Restruktūrizavimo procesą leis patobulinti ir kitos naujos nuostatos dėl kreditorinių reikalavimų tenkinimo eilės ir tvarkos keitimo, dėl administratoriaus pakeitimo procedūrų supaprastinamo ir paspartinimo ir t. t.

Įstatymo pakeitimai atlikti atsižvelgus į Saulėtekio komisijos pasiūlymus. Siekiant geresnio Lietuvos įvertinimo verslo nutraukimo srityje pagal Pasaulio banko tyrimą "Doing business", šio įstatymo pakeitimai turėtų pagerinti Lietuvos vertinimą verslo nutraukimo srityje.

Įmonių bankroto valdymo departamento šių metų liepos 1 d. duomenimis, iš viso daugiau nei per aštuonerius Įmonių restruktūrizavimo įstatymo galiojimo metus restruktūrizavimo bylos buvo iškeltos 130 įmonių. Sėkmingai restruktūrizuotos 5 įmonės, dėl įvairių priežasčių restruktūrizavimo bylos nutrauktos 43 įmonėms, nagrinėjamos 82 restruktūrizavimo bylos, iš jų restruktūrizavimo planai patvirtinti 52 įmonėms.

ELTA ir „Draugo“ inf.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.