Svari paspirtis aplinkos apsaugos inspektoriams

laaŠiemet 552 šalies piliečiams suteikti neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių įgaliojimai. Šie inspektoriai aktyviai talkina valstybiniams aplinkos apsaugos inspektoriams ir aplinkosauginių akcijų metu.

Neetatiniai aplinkosaugos darbuotojai turi teisę tikrinti asmenų ir pareigūnų dokumentus, surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolus. Įstatymų nustatyta tvarka neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai turi teisę paimti neteisėtai įgytus gamtos išteklius, pažeidimo padarymo įrankius, kitus daiktinius įrodymus

Neetatiniai inspektoriai privalo pranešti aplinkos apsaugos institucijoms ir pareigūnams apie pastebėtus avarinius bei kitus aplinkos teršimo, gyvūnų žuvimo, žuvų dusimo, augalijos naikinimo bei ekologinių pokyčių atvejus ir dalyvauti organizuojant pasekmių likvidavimą. Neetatiniai inspektoriai į aplinkosaugininkų reidus vyksta nuosavomis transporto priemonėmis, dažnai dirba naktimis, savaitgaliais, poilsio ir švenčių dienomis.
 
Valstybė yra numačiusi neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių socialines garantijas. Vienkartinės pašalpos išmokamos neetatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams patyrus kūno sužalojimą ar žuvus, atliekant neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių funkcijas.

2009 metais neetatiniai inspektoriai savarankiškai ir kartu su valstybiniais aplinkos apsaugos inspektoriais išaiškino 3402 gyvūnijos apsaugos teisės aktų pažeidimus (2008 metais - 2599 pažeidimus). Tai sudaro 59 proc. visų 2009 metais išaiškintų gyvūnijos apsaugos teisės aktų pažeidimų.

Kas penktas neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių savarankiškai ar kartu su valstybiniais aplinkos apsaugos inspektoriais išaiškintas pažeidimas priskiriamas šiurkščių gyvūnijos apsaugos teisės aktų pažeidimų grupei. 2009 metais išaiškinta 620 šios grupės pažeidimų.

Neetatiniais inspektoriais gali tapti Lietuvos piliečiai, sulaukę 18 metų, turintys nepriekaištingą reputaciją aplinkos apsaugos srityje, neturintys teistumo, nebausti administracinėmis nuobaudomis už teisės pažeidimus aplinkos apsaugos, gamtos išteklių naudojimo, istorijos ir kultūros paminklų apsaugos srityje, norintys saugoti aplinką bei šalies gamtinius išteklius nuo neteisėtos veikos, išlaikę egzaminus pagal aplinkos ministro nustatytą programą.

Pasibaigus kalendoriniams metams, inspektoriai atsiskaito už savo veiklą pateikdami nustatytos formos ataskaitą. Neaktyviems inspektoriams įgaliojimai nepratęsiami. Aktyviausi inspektoriai už gerus veiklos rezultatus kasmet skatinami nustatyta tvarka.

Rudenį suaktyvėja medžiotojai, verslinė žvejyba, prasideda lašišinių žuvų migracija į nerštavietes. Šiuo laikotarpiu aktyvi neetatinių inspektorių pagalba saugo gamtą nuo brakonierių ir jos išteklių racionalų naudojimą.

ELTA ir „Draugo“ inf.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.