Paramos negavę Lukšių pienininkai žada nepasiduoti

glikasGintarė MARTINAITIENĖ

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atmetė Lukšiuose įsikūrusio žemės ūkio kooperatyvo „Suvalkijos pienas“ prašymą skirti paramą kooperatinės pieninės statybai. Tačiau panašu, kad paramos neskyrimas šioje istorijoje toli gražu nepadeda galutinio taško.

Nuotr. Žemės ūkio kooperatyvo „Suvalkijos pienas“ vadovas A. Glikas sako, kad neskirta parama dar nieko nereiškia, nes šioje situacijoje dar yra neaiškumas.


Žemės ūkio kooperatyvas „Suvalkijos pienas“, vadovaujamas Algimanto Gliko, buvo viena iš dviejų įmonių, kurios pretendavo į ES paramą pieninės statybai. Paaiškėjo, kad NMA lukšiečių prašymą atmetė ir Žemės ūkio ministerija pritarė sprendimui paramą skirti kooperatinei pieno gamyklai „Pienas LT“. Tačiau panašu, kad šioje istorijoje yra gana nemažai neaiškumų.
 
Skyrė be parašo

„Suvalkijos pieno“ vadovas A. Glikas teigė, kad jeigu Lietuvoje nesivadovaujama įstatymais, tai sprendimas paramą skirti „Pienas LT“ yra teisingas. „Taisyklėse buvo aiškiai parašyta, kad jeigu per metus esi gavęs paramą, į ją nepretenduoji. O jie yra gavę. Tad yra kaip yra. Pas mus visko būna“, - kalbėjo A. Glikas. Jis minėjo, kad tai, jog informacija apie suteiktą paramą „Pienas LT“ pasirodė viešojoje erdvėje dar nieko nereiškia. „Matyt, smagu, kad parašo, galvoja, kad kaimiečiai nesupranta, bet iki pinigų gavimo jiems dar labai toli“, - mintimis dalijosi pašnekovas. Apie „Verslo žiniose“ pasirodžiusį straipsnį „Ministerija palaimino paramą pieno gamyklai“ A. Glikas kalbėjo: „Koks čia gali būti palaiminimas? Vaikus galima namuose palaiminti, o ne paramą. Neva skyrė paramą, bet dar be ministro parašo“.

Kreipėsi į teismą

Kaip išsireiškė „Suvalkijos pienas“ vadovas, šioje situacijoje įdomybių dar bus. „Mes turime savo argumentus, jie savo. Bet jie paėmė mūsų projektą ir mes taip lengvai nepasiduosime. Patentų originalus turime mes, tai žino visi“, - teigė A. Glikas. Lukšiečių žemės ūkio kooperatyvas jau kreipėsi į teismą ir laukia tolimesnės įvykių eigos. Tačiau jis neneigė, kad jeigu Lietuvoje visgi yra teisybė, ji turėtų būti lukšiečių pusėje.

Atmetimo motyvai

Paklaustas apie NMA argumentus, kodėl buvo atmesta lukšiečių paraiška, A. Glikas pasakojo, kad tik dėl to, kad buvo per vėlai užregistruotas žemės ūkio kooperatyvas. Jis tikino, jog jo vadovaujamas kooperatyvas visus reikiamus dokumentus pridavė laiku, tačiau ministras įsakymo nesugebėjo pasirašyti iki nurodytos datos. „Tai jų problema. Ne mūsų. Čia teisiniai dalykai ir laukiame teismo sprendimo. Tuomet viskas ir paaiškės“, - teigė lukšietis. „Verslo žiniose“ akcentuojama, kad „Suvalkijos pieno“ paraiška buvo atmesta todėl, kad produktas, kurį kooperatyvas rengėsi gaminti, nepateko į sąrašą produktų, kurių gamybos vystymui gali būti teikiama parama.

Gamintų kazeino baltymus

Šakiečiai prašė maksimalios 50.8 mln. litų paramos. Ją būtų reikėję įsisavinti iki 2015 metų. Perdirbimo įmonę buvo planuojama statyti Panevėžyje. „Suvalkijos pienas“ buvo numatęs gaminti  funkcionalius išrūgų koncentratus ir tirpius kazeino baltymus, skirtus tolimesniam perdirbimui. Ši produkcija būtų gaminama pagal Vytauto Fedaravičiaus patentuotą technologiją.

Įdomumo dėlei

Įdomumo dėlei galima prisiminti, kaip kooperatyve „Pienas LT“ dalijamasi postais: Naglis Narauskas (Kirsnos dvaro savininkas) – „Pienas LT“ valdybos pirmininkas, Bronius Markauskas (Žemės ūkio rūmų pirmininkas) – „Pienas LT“ valdybos narys. Iniciatyvinėje grupėje yra Andriejus Stančikas – ŽŪK „Pieno gėlė“ valdybos pirmininkas, Jonas Talmantas – Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas ir Jeronimas Kraujelis – buvęs žemės ūkio ministras, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos pirmininkas. Galbūt galima kelti tik retorinį klausimą, ar buvę ministrai ir esami rūmų pirmininkai iš tikrųjų gali būti kooperatyvo nariai?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.