Atleisti nuo komunalinių mokesčių neleidžia įstatymas

bauzaiteAsta GVILDIENĖ

Rajono savivaldybės tarybos posėdyje, įvykusiame lapkričio 25 dieną, buvo svarstomas VšĮ „Šakių verslo informacijos centras“ prašymas atleisti nuo komunalinių mokesčių. Tačiau išaiškėjo, kad pagal Panaudos sutartį nuo priklausančių negyvenamųjų patalpų išlaikymo mokesčių neatleidžia įstatymas.

Nuotr. Pasak Verslo informacijos centro direktorės Aurelijos Baužaitės, finansinę Šakių verslo informacijos centro  padėtį paskutiniu metu pablogino daugiau nei per pusę sumažėjusi mokamų bei kitų paslaugų apimtis.

Verslo informacijos centras, kurio vienu iš dalininkų yra rajono savivaldybė, jau ir taip nemokamai naudojasi rajono savivaldybės patalpomis. Tad, pasak rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus, susimokėti komunalinius mokesčius privalo, o jei turi per daug patalpų, kurių negali išsilaikyti, turi atsisakyti arba imtis skubių strateginių veiksmų. Be to, kažin ar tai būtų teisinga kitų rajono viešųjų įstaigų atžvilgiu. Jei būtų nuo mokesčių atleista viena įstaiga, reikėtų atleisti ir kitas, todėl per daug nesiginčijant dėl tokių įstatyminių nuostatų, Šakių verslo informacijos centro prašymas liko nepatenkintas.
 
Šakių verslo informacijos centrui nemokamai naudotis perduotos 165,05 kv. metrų užimančios savivaldybės negyvenamosios patalpos, kurių apšildymo išlaidos ir mokestis už elektrą bei vandenį sudaro didžiausią centro išlaidų dalį, kurią turi susimokėti pati įstaiga. Išgyventi kiekvienais metais darosi vis sudėtingiau, kaip ir visiems Lietuvos gyventojams, visoms verslo įmonėms. Nežiūrint į tai, Verslo informacijos centras yra vienintelė tokias paslaugas teikianti įmonė Šakių rajone, todėl konkurentų savo veikloje neturi ir gali tuo naudotis.

Finansinę Šakių verslo informacijos centro  padėtį paskutiniu metu pablogino daugiau nei per pusę sumažėjusi mokamų bei kitų paslaugų apimtis. Jei anksčiau centras išsilaikydavo iš mokamų mokymų, tai šiandien situacija labai pasikeitė. Pavyzdžiui, šiemet buvo surinkta tik viena anglų kalbos mokymo grupė iš trijų, o kompiuterinio raštingumo mokymai visai neturi paklausos, nes šie mokymai vykdomi pagal viešuosius projektus. Aišku, jie buvo vienareikšmiai lyderiai kompiuterinio raštingumo mokymuose, nes, pasak Šakių verso informacijos centro direktorės Aurelijos Baužaitės, apmokė daugiau nei 1200 žmonių, tarp jų ir mokytojus, ir darželių darbuotojus, ir pensininkus. Tačiau šiuo metu  kompiuteriai lyg ir nereikalingi, dulka nenaudojami.

Nors įstaigai išgyventi sunku, tačiau A.Baužaitė mato bendrą tikslą - dalytis savo sukaupta patirtimi su kitais. Centro darbuotojos jaučiasi reikalingos verslininkams, ypač jauniems žmonėms, kurie, kaip teigė centro direktorė, neturėtų, kur eiti, norėdami sužinoti visą jiems reikalingą informaciją. Be to, verslo informacijos centras teikia ir dokumentų kopijavimo, laminavimo, įrišimo paslaugas, tačiau pinigai už šias paslaugas nedideli ir nepastovūs.

Šiandieninis išgyvenimas sunkmečiu labai sudėtingas ir skatina ieškoti kitų išsilaikymo būdų, imtis naujų strategijų. „Kadangi Šakių rinka labai ribota, neturime kur pritaikyti savo gebėjimų. Mūsų veikla nėra pirmo būtinumo, kaip, pavyzdžiui, laisvalaikio praleidimo ar turizmo veikla. Mūsų veikla daugiau strateginė. Mano darbo motyvacija - kažką duoti rajonui, o ne tik susirinkti pinigus. Tai visai kitokia psichologinė motyvacija,“ - sako A.Baužaitė.

Lietuvos verslo paramos agentūros puslapyje, paramos panaudojimo žemėlapyje Verslo informacijos centro direktorė rado šokiruojančius skaičius, kiek paramos per 2007 – 2013 metų laikotarpį pritraukta Šakių rajonui. Ten nurodyta, kad mūsų rajone įgyvendinti 348 projektai ir panaudota 39,12 mln litų. Paskaičiavus, viena statistinė įmonė turėjo gauti vidutiniškai 82 706 Lt paramos. A.Baužaitė sako, kad tai parodo projektų įgyvendinimo neskaidrumą respublikiniu mastu, kai pinigai išskaidomi ir panaudojami kažkur kitur.

Šiuo metu ji mato vienintelį šansą išgyventi – rengti projektus ir juos administruoti. Vertinimui jau yra priduotas vienas Šakių verslo informacijos centro paruoštas projektas Lietuvos – Lenkijos programai. A.Baužaitė  turi ir daugiau minčių, tačiau šiuo metu dar nenori jų viešinti, nes su savo projektais tikisi dalyvauti respublikiniuose konkursuose ir pasak jos, Verslo informacijos centrui tektų varžytis net su projektų rengimo grandais respublikiniu mastu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.