Vėjūnei visos idėjos ateina netikėtai

vejuneAsta GVILDIENĖ

Gruodžio 7 dieną Londone, Lietuvos ambasadoje, paskelbti geriausios idėjos konkurso „Kaip pagerintum ekonominius ryšius tarp Jungtinės Karalystės ir Lietuvos?“ rezultatai. Specialiuoju ambasadoriaus prizu už  verslumą ir kūrybiškumą buvo apdovanota keturiolikmetė Šakių rajono Lukšių Vinco Grybo gimnazijos moksleivė Vėjūnė Bataitytė, pristačiusi idėją - sekti internetu pasakas lietuvių emigrantų vaikams.

Nuotr. Londone, Lietuvos ambasadoje, vykusiame geriausios idėjos konkurse Lukšių Vinco Grybo gimnazijos moksleivė Vėjūnė Bataitytė buvo apdovanota specialiuoju ambasadoriaus prizu.

Su šia idėja lapkričio mėnesį Vėjūnė dalyvavo rajono moksleiviams Šakių verslo informacijos centro iniciatyva surengtame konkurse „Mes ir verslas“. Nominacijoje „Mano verslumo idėja“, ji surinko daugiausiai komisijos balsų ir laimėjo pirmąją vietą.

„Konkursas Londone parodė, kiek daug yra aktyvių jaunų žmonių, turinčių idėjų ir norinčių užsidirbti, o kartu daryti gerus darbus visuomenei ir Lietuvai“, - gyrė Lietuvos jaunimą Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Dr. Oskaras Jusys. Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungos valdybos atstovė ir konkurso idėjos autorė Indrė Dargytė nesitikėjo tokio didelio dalyvių skaičiaus ir džiaugėsi, kad sulaukė daugiau nei 50 laiškų, ir ,įdomiausia, kad dauguma jų atkeliavo iš Lietuvos, kaip  ir lukšietės Vėjūnės idėja.
 
Kalbiname jau antrąją pergalę šiais metais už orginalią idėją - sekti internetu pasakas lietuvių emigrantų vaikams pelniusią Vėjūnę, kuri, kaip pati sako, nesitikėjo tokios projekto sėkmės nei „Verslumo savaitėje“, nei konkurse, kurį paskelbė Lietuvos ambasada Londone.

Kaip kilo idėja internetu sekti pasakas lietuvių emigrantų vaikams?
Ši idėja  kilo bendraujant per „Skype“ programą su mano tetos vaikais, gyvenančiais užsienyje. Teta labai norėjo, kad jos vaikai nepamirštų savo gimtosios kalbos, todėl paprašė manęs su jais pabendrauti lietuvių kalba. Aš vaikams skaičiau pasaką  ir pagalvojau, kaip būtų puiku, jei ne tik mano pusbroliai, bet ir kiti lietuvių emigrantų vaikai turėtų galimybę vakarais klausytis nuostabių lietuviškų pasakų internetu. Nauda būtų ir jiems, ir man – aš užsidirbčiau pinigų, o vaikai nepamirštų savo gimtosios kalbos.

Kas paskatino dalyvauti konkurse „Kaip pagerintum ekonominius ryšius tarp Jungtinės Karalystės ir Lietuvos?“, paskelbtame Lietuvos ambasadose Londone?

Dalyvauti Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungos, Lietuvos užsienio reikalų ministerijos išorinių ekonominių santykių departamento, Lietuvos ambasados Londone bei Lietuvos verslo konfederacijos organizuotame konkurse „Kaip pagerintum ekonominius ryšius tarp Jungtinės Karalystės ir Lietuvos?“ paskatino mano ekonomikos mokytoja Jolanta Puidokienė. Kadangi mano idėja jau laimėjo pirmąją vietą „Verslumo savaitės“ konkurse „Mes ir verslas“, sekti pasakas internetu lietuvių emigrantų vaikams puikiausiai tiko, aš ją tik papildžiau ir išsiunčiau į Londoną.

Kaip jautiesi laimėjusi specialųjį ambasadoriaus prizą?  
Aš laimėjau 400 litų Lietuvos ambasadoriaus Londone dr. Oskaro Jusio įsteigtą prizą už verslumą ir kūrybiškumą. Esu labai dėkinga ambasadoriui už šį apdovanojimą. Džiaugiuosi, kad mano idėjos įdomios kitiems žmonėms. Labai smagu, kad buvau pastebėta ir įvertinta.

Ar tai pirmieji tokie sėkmingi konkursai? Kokiuose dar esi dalyvavusi?
Taip. Konkursai „Kaip pagerintum ekonominius ryšius tarp Jungtinės Karalystės ir Lietuvos?“ ir „Mes ir verslas“ yra sėkmingiausi mano konkursai, kuriuose dalyvavau, tačiau  tikiuosi, kad – ne paskutiniai. Dar esu dalyvavusi respublikiniuose geografijos konkursuose, esu laimėjusi prizines vietas rajoninėse geografijos olimpiadose. Kasmet dalyvauju respublikiniuose matematikos ir kalbų konkursuose „Kengūra“.

Gal turi ir daugiau tokių originalių idėjų?

Kol kas daugiau tokių idėjų neturiu. Bet kokia originali  idėja gali ateiti taip pat netikėtai, kaip ir ši, todėl labiau domiuosi visais skelbiamais konkursais ir ketinu dar ne viename jų dalyvauti. Šių metų sėkmė suteikė daugiau pasitikėjimo savimi ir troškimo pasiekti kuo daugiau.

Kokie tavo pomėgiai, ką veiki laisvalaikiu?
Aš gyvenu Gerdžiūnuose, mokausi Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje, dalyvauju jaunimo klubo „Lukšiečiai“ veikloje. Man patinka bendrauti su bendraamžiais, susitikti su įdomiais žmonėmis. Vasarą mėgstu važinėti dviračiu, lankyti įžymias rajono vietas. Aktyviai dalyvauju Gerdžiūnų bendruomenės veikloje.

Kokie tavo ateities planai?
Šiuo metu man svarbiausia – mokslai. Šiai metais bandžiau įstoti į Nacionalinę moksleivių akdemiją – tai yra viešoji neformaliojo ugdymo įstaiga, skirta Lietuvos gabių mokinių dalykiniam ir visuomeniniam lavinimui, kurioje nuotoliniu būdu mokosi 7 – 12 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos. Išlaikiau intelekto testą į  ekonomikos sekciją. Labai jaudinuosi, nes dar nežinau, ar įstojau. Tikiuosi, kad mano svajonė išsipildys.    

Ko palinkėtum savo bendraamžiams ir draugams?
Visiems palinkėčiau didelės sėkmės, pasitikėjimo savimi ir kantrybės, siekiant savo užsibrėžto tikslo.  

Ačiū už pokalbį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.