Ar bus įgyvendinta Šakių šilumos ūkio modernizavimo vizija?

kasparaviciusAsta GVILDIENĖ  

Vasario 15 dienos ūkio ministro Dainiaus Kreivio įsakymas dėl sąlygų pakeitimo rengiant paraiškas ES finansuojamiems projektams, kurie leistų gamtines dujas keisti atsinaujinančiais energijos ištekliais, sustabdė UAB „Šakių šilumos tinklai“ dar praėjusiais metais kartu su rajono savivaldybės vadovais planuotas 5 MW galios kogeneracinio šilumos gamybos įrenginio, kuris leistų sumažinti šilumos kainas, statybas.  

Nuotr. Įsakymą, kuris užkerta kelią gauti ES paramą, L.Kasparavičius vertina neigiamai - šakiečių rodikliai per maži, kad surinktų reikiamą balų kiekį.

Paraiškos rengimas Lietuvos verslo paramos agentūrai, pretenduojant į europinius pinigus pagal ES priemones „Atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimas energijos gamybai“ ir „Energijos gamybos efektyvumo didinimas“ dar nepaskelbus kvietimo buvo patikėtas UAB „TEEKO Colsunting“. UAB „Šakių šilumos tinklai“ viešųjų pirkimų komisija šią konsultavimo įmonę rinkosi iš keturių kandidatų dėl priimtiniausios paraiškos parengimo kainos.
 
UAB „TEEKO Colsunting“ iš Šakių šilumininkų už paraiškos parengimą paprašė 12 tūkst. litų ir sėkmės atveju – dar 2 tūkst. litų. Kol buvo derinamos ir tikrinamos laimėjusios įmonės parengtos sutarties sąlygos, ūkio ministras spėjo pakeisti projekto rengimo sąlygų aprašą. Padaryti pakeitimai ne supaprastino, bet, atvirkščiai, apsunkino mažųjų šilumos teikimo įmonių sąlygas, pagal kurias nei Šakių, nei kitų mažų savivaldybių šilumą teikiančios įmonės niekada negalės pretenduoti į europinius pinigus.

„Kaip dar gi galima vertinti tokį įsakymą, kuris užkerta kelią gauti ES paramą? Tik neigiamai,“ – komentavo šį D.Kreivio akibrokštą UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius Laimutis Kasparavičius. – Pagal naujas sąlygas didžiausias įmanomas surinkti maksimalus balų skaičius - 90. Aišku, galima gauti ir nulį, tačiau nuo nulio iki 44 imtinai - projektai nefinansuojami. Finansuojami tik tie projektai, kurie surenka 45 ir daugiau balų.“

Pasak generalinio direktoriaus, šakiečių rodikliai per maži, kad surinktų reikiamą balų kiekį, kuris priklauso nuo daugybės kriterijų, tarp jų ir nuo į atmosferą išmetamo anglies dvideginio. „Pagal senąjį aprašą maksimaliai būtų buvę įmanoma surinkti 36 balus ir gauti ES paramą“, - sakė L.Kasparavičius. – Tačiau, situacijai pasikeitus, šių balų jau realiai neužteks paraiškai patvirtinti.“

L.Kasparavičius guodžiasi tik tuo, kad dar nespėjo su UAB „TEEKO Colsunting“ pasirašyti sutarties ir už projekto parengimą sumokėti didžiulės pinigų sumos. Kovo 3 dieną UAB „Šakių šilumos tinklai“ raštiškai informavo konsultantus, kad atsisako jų paslaugų.

„Be abejo, modernizuoti šilumos ūkį ir pastatyti 5 MW galios biokuro katilą UAB „Šakių šilumos tinklai“ galėtų ir be finansinės ES paramos, – sako generalinis direktorius. – Būtų galima 5 – 6 mln. litų pasiskolinti iš banko, tačiau tuomet sumažinti šilumos kainų vartotojams bent dešimtį metų būtų neįmanoma. Visos rekonstrukcijos lėšos būtų įskaičiuotos į šilumos kainą, ko pasinaudojus ES paramos lėšomis nereikėtų daryti, o be to, šilumos ūkio modernizavimui reikalinga suma būtų ne tik daug mažesnė, bet ir greičiau atsipirktų.“

Ar jau visos viltys prarastos? Ar dar yra reali galimybė įgyvendinti Šakių šilumos ūkio modernizavimo viziją?
„Viltis visada yra, – tvirtino L.Kasparavičius. – Aišku, kreipsimės dėl tokio akibrokšto ir į LR Ūkio ministeriją, teirausimės visų įmanomų ES paramos gavimo kelių iš kitų fondų.“ Pasak generalinio direktoriaus, jų įmonė jau turi paruošusi raštą, tik, atsistatydinus D.Kreiviui iš ūkio ministro pareigų, jo dar neišsiuntė.

Pasak L.Kasparavičiaus, jam nesuprantama, kodėl dažnai kalbama, kad Lietuva nesugeba įsisavinti ES skiriamų lėšų, nors norinčių teikti paraiškas yra tikrai daug. „Ir sugebėjimų pakaktų, ir šilumos vartotojai turėtų naudos, tačiau labai elementariai tam užkertamas kelias, - sako Šakių šilumos ūkio vadovas. – Man, esant tolėliau nuo Vilniaus, sunku tiksliai vertinti, tačiau manau, kad  problema yra pačioje Vyriausybėje dėl prioritetų susidėliojimo ir jų susiderinimo su Briuseliu.“

Belieka tikėtis, kad išeitis įgyvendinti Šakių šilumos ūkio modernizavimo viziją bus rasta ir planuotos 5 MW galios kogeneracinio šilumos gamybos įrenginio statybos bus vykdomos, pretenduojant į europinius pinigus pagal ES priemones.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.