Rajono verslininkas ieško naujų galimybių išgyventi

danieliusAsta GVILDIENĖ

Vis sunkėjanti Lietuvos ekonominė padėtis priverčia smulkiuosius verslininkus ieškoti naujų verslo idėjų, naujų projektų ir bendradarbiavimo su kitomis šalimis, kurios padėtų išsilaikyti ir pagerintų finansinę situaciją.

Nuotr. Verslininkas Arūnas Danielius su Ž.Giebner – Meisel įdarbinimo agentūra siūlys mūsų rajono gyventojams legalų darbą Vokietijoje.

Šakių verslo informacijos centro direktorė Aurelija Baužaitė mano, kad didelę konkurenciją smulkiesiems mūsų rajono verslininkams, ypač tiems, kurie siūlo pirties ir sodybų nuomos paslaugas, daro naujai pastatytas baseinas ir konkuruoti su juo gali tik labai svari verslo savininkų iniciatyva, ryšiai, gebėjimas surasti naujų, patrauklių pasiūlymų ir pramogų.

A.Baužaitė informavo, kad verslo atsigavimo dar nematyti. Verslininkai, kurie savo verslą orientavo tik į savaitgalio šventes – dabar išgyvena sunkius laikus, kurie investavo didelius pinigus ir pasirinko didelių pobūvių rengimus, užsieniečių priėmimus – smarkiai krizės nejaučia, bet optimizmu irgi netrykšta. „Šiandien gali išgyventi tik tie, kas ieško naujų galimybių ir patrauklių paslaugų“, - akcentavo Verslo informacijos centro direktorė.
 
Praėjusių metų pavasarį, ieškodamas išeities iš susidariusio verslo akligatvio, „Bičnamio“ savininkas Arūnas Danielius pasirašė sutartį su Vokietijos Ž.Giebner – Meisel įdarbinimo agentūra, su kuria jam teko bendradarbiauti  dar dirbant Šakių darbo biržoje. Kultūrinių mainų programa „Au Pair“ buvo skirta jaunimui, kurioje verslininkas atliko tarpininko vaidmenį: turėjo rasti norinčius dalyvauti šioje programoje, suteikti visapusišką informaciją, padėti užpildyti reikalingus dokumentus.

Pasak A.Danieliaus, teoriškai atrodė, kad Lietuvos jaunimui labai naudinga pagyventi svetimoje šalyje, išmokti kalbą, pakeliauti kartu su šeima ir užsidirbti 300 eurų, prižiūrint vokiečių vaikus, kai tiek draudimas, tiek atostogos – garantuotos. „Tačiau praktiškai – mūsų jaunimo tai nesudomino, - konstatavo faktą verslininkas. – Merginos norėjo ne kišenpinigių, o visų pinigų iš karto.“

Pasirodo, į vokiečių šeimas prižiūrėti jų vaikų išvažiavo tik dvi merginos. Abi ne iš Šakių rajono, o iš Jurbarko miesto. „Dabar „Au Pair“ programa neteko prasmės, nes šią rinką masiškai užpildė merginos iš Kinijos, kurios nori išmokti kalbą ir kurioms 300 eurų - dideli pinigai“, - teigė A.Danielius.

Nesikeičiant padėčiai mūsų ekonomikoje, verslininkas šių metų kovo 1 dieną, su ta pačia Ž.Giebner – Meisel įdarbinimo agentūra pasirašė dar vieną bendradarbiavimo sutartį. Nuo 2004 metų Vokietija,  gindama savo vidaus rinką, nustatė maksimalų laiką - septynis metus galėjo neleisti legaliai įsidarbinti svetimšaliams, tačiau nuo gegužės 1 dienos ji jau negalės taikyti apribojimų, įsidarbinant  naujų Europos Sąjungos šalių piliečiams, nebereikės ieškotis leidimų dirbti, kuriuos Vokietijos valdžia išduodavo labai sunkiai.

Jei iki šiol daugelis mūsų rajono gyventojų vyko nelegaliai prižiūrėti senelių Vokietijoje, tai dabar jie turės galimybę dirbti legaliai, su visomis garantijomis. Pagal sutartį galima dirbti įvairius namų ūkio ir slaugos darbus. Pasak A.Danieliaus, darbų pasirinkimas tikrai didelis: galima tvarkyti namus, skalbti, virti, siūti, prižiūrėti sodą ar naminius gyvūnėlius, palydėti sergančius žmones pas gydytoją ar slaugyti senelius ir t.t.

Kaip informavo verslininkas, šias įdarbinimo paslaugas už 1 tūkst. eurų atlyginimą, nemokamą maitinimą ir apgyvendinimą, jis siūlo ne tik mūsų rajono, bet ir Jurbarko bei Marijampolės apskričių gyventojams. Visos sąlygos bus išvardintos įdarbinimo sutartyje, kurią žmonės jau turės išvažiuodami į užsienį, su nurodytu atlyginimo dydžiu, kad būtų išvengta piniginių nesusipratimų. A.Danieliaus įmonė ir Ž.Giebner – Meisel įdarbinimo agentūra neatsakys už įdarbinamo asmens ir darbdavio susitarimus, tačiau visi įdarbinti asmenys bus Vokietijoje pasitikti ir palydėti pas darbdavį, kartu suderinant visus įdarbinimo niuansus.

„Svarbiausia sąlyga – nors truputį suprasti ir kalbėti vokiškai arba baigti pradinius vokiečių kalbos kursus, - sako A.Danielius. – Po to kalbos galima išmokti kasdien bendraujant, naudojantis lietuvių – vokiečių kalbos žodynu, pokalbių žodynėliu.“

Norintiems įsidarbinti, pirmiausiai reikės užpildyti anketą, pažymint, kuriuos darbus jie norėtų dirbti, pateikiant visus savo duomenis ir nuotrauką. Taip vyks duomenų bazės, kuri bus persiųsta į Vokietiją, rinkimas.

Gavus atsakymą dėl įdarbinimo, reikės ruoštis išvykimui: užpildyti gyvenimo aprašymą, išlaikyti vokiečių kalbos testą, turėti galiojantį pasą, gauti sveikatos pažymą, tinkančią vykstančiam dirbti į užsienį, specialybės pažymėjimą, draudimo kortelę, galima turėti buvusio darbdavio rekomendaciją.

A.Danielius tikisi, kad, esant tokiai ekonominei padėčiai Lietuvoje, pagal sutartį siūlomi nemaži pinigai ir garantijos bus patrauklus pasiūlymas mūsų ir aplinkinių rajonų gyventojams. Kiek kainuos toks tarpininkavimas legaliai įsidarbinant per agentūrą Vokietijoje, jis konkrečiai atsakyti dar negalėjo, tačiau užsiminė, kad nebus brangiau, nei dabar vykstant prižiūrėti senukų ir perkant nelegalias darbo vietas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.