Pernai nuostolingiausiai dirbo UAB „Šakių vandenys“

litinskasGintarė MARTINAITIENĖ

Ekonominis sunkmetis atskleidžia, kurios įmonės pajėgios susidoroti su užgriuvusiais sunkumais, o kurioms šiuos išbandymus sekasi atlaikyti sunkiau. Savivaldybės administracijos Biudžeto ir turto skyrius 2010 metais finansavo 54 įstaigas. Be to savivaldybė yra, penkių rajone veikiančių bendrovių, visų akcijų savininkė. Pažvelkime, kurios iš šių bendrovių 2010 metais dirbo pelningai, o kurios patyrė didžiausius nuostolius.

Nuotr. UAB „Šakių vandenys“ 2009 metais dirbo pelningiausiai, o pernai patyrė didžiausią nuostolį. Pasak bendrovės direktoriaus V. Litinsko, taip atsitiko todėl, kad vandens nebuvo suvartota tiek, kiek planuota.

Savivaldybė yra UAB „Šakių laidotuvių namai“, „Šakių vandenys“, „Šakių autobusų parkas“, „Šakių šilumos tinklai“ visų akcijų savininkė. UAB „Šakių vaistinė“ savivaldybei priklauso 97 proc. akcijų, UAB Marijampolės atliekų tvarkymo centre – 20 proc. akcijų.

Pelningiausiai dirbo UAB „Šilumos tinklai“

Nors UAB „Šakių šilumos tinklai“ daugelio vertinama gana dviprasmiškai, praėjusiais metais ši bendrovė dirbo pelningiausiai. Tai jau antri metai iš eilės, kai UAB „Šakių šilumos tinklai“ baigė su pelnu. 2010 metais jų pelnas buvo 359 tūkst. 368 litų, o 2009 metais – 366 tūkst. 072 litų. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Laimučio Kasparavičius, jie ir negali dirbti kitaip, nes negalėtų grąžinti paskolos. Ankstesnieji, 2008 metai, bendrovei buvo sunkūs todėl, kad labai kilo dujų kaina, o šilumos kainos didinti nebuvo leista, tad tuomet ir nuostoliai buvo nemaži. „Dabar padėtis stabilizavosi, pelnas normalizavosi, tad galime tvarkingai dirbti, vykdyti atsiskaitymus su vykdytojais ir atsiskaityti bankams. Šiais metais laukiame bazinės kainos perskaičiavimo. Tuomet bus aišku, ar galėsime kainą mažinti, ar ji turės kilti. Be to, galvojame rasti galimybių investuoti į biokurą, o kaip bus, parodys laikas. Daug kas pasikeitė po ministro įsakymo, kuris užkirto kelią įgyvendinti projektą dėl naujos katilinės statybos“, - mintimis dalijosi L. Kasparavičius.
 
Užpernai – pelnas, pernai – didžiausias nuostolis

Didžiausias nuosmukis praėjusiais metais buvo UAB „Šakių vandenys“. 2009 metais ši įmonė dirbo pelningiausiai, o praėjusius metus baigė su didžiausiu iš visų įmonių, didesniu nei pusės milijono nuostoliu (526 tūkst. 460 litų). 2009 metais bendrovės pelnas siekė 427 tūkst. 233 litų. Pasak bendrovės direktoriaus Vaido Litinsko, tokius nuostolius bendrovė patyrė todėl, kad vartotojai nesuvartojo vandens tiek, kiek buvo planuota ir nebuvo gauta maždaug milijonas litų pajamų. Žinoma, tokie ir panašūs veiksniai kaip kuro pabrangimas taip pat neprisidėjo prie bendrovės pelno. Be to, 2009 metais buvo mažinti ir vandens bei nuotekų tarifai. „Tačiau nuostolius sumažinome iki pusės milijono, nes taupėme“, - teigė direktorius. Jis kalbėjo, kad ir šie metai bus sunkūs ir tikriausiai metų pabaigoje teks skaičiuoti ne pelną, o nuostolius. Be to, kaip kalbėjo V. Litinskas, reikia peržiūrėti ir tarifo mokestį, kuris turėtų kilti nuo ateinančių metų.

Vakar posėdžiavusi rajono taryba leido „Šakių vandenims“ imti iki 1 mln.200 tūkst. Lt ilgalaikę (5 metams) banko paskolą investicinio projekto „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Šakių rajone“ įgyvendinimui, suteikiant paskolai savivaldybės garantiją.

Vieni sumažino nuostolius, kiti dirbo panašiai kaip ankstesniais metais

Nors metai buvo sunkūs, neblogai sekėsi UAB „Šakių autobusų parkas“. Šiai bendrovei pavyko nuostolius sumažinti nuo 128 tūkst. 611 litų 2009 metais iki 59 tūkst. 030 litų 2010 metais. 2010 metais UAB ,,Šakių autobusų parkas“ aptarnavo 51 maršrutą. Kaip skelbiama administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio metinėje ataskaitoje, palyginus dvejus paskutiniuosius metus, sumažėjo pavėžėjamų mokinių skaičius, padaugėjo keleivių, turinčių važiavimo lengvatą. Įmonės nuostolius lėmė mažėjantis keleivių skaičius, didėjanti konkurencija su kitais vežėjais, degalų brangimas. Vidutinis sąrašinis darbuotojų skaičius ataskaitiniais metais – 68, vidutinis darbo užmokestis - 1587 Lt. Bendrovė ataskaitiniais metais grąžino 50 tūkst. Lt ilgalaikės paskolos, kuri paimta 5 metams (2008 m.).

Panašiai kaip ankstesnius, taip ir praėjusius metus užbaigė UAB „Šakių laidotuvių namai“. 2009 metais bendrovės pelnas buvo 17 tūkst. 573 litų, o 2010 metais sumažėjo iki 12 tūkst.190 litų.     

UAB „Šakių vaistinė“ 2009 metus baigė pelningai, tačiau praėjusiais metais šio rezultato bendrovei išlaikyti nepavyko. Metus ji baigė su 829 litų nuostoliu. 2009 metais bendrovės pelnas buvo 8 tūkst. 430 litų.

Pajamų gauta daugiau, nei planuota

Administracijos direktoriaus ataskaitoje skelbiama, kad per metus dėl priimtų Vyriausybės nutarimų ir įstaigų vadovų prašymų rajono savivaldybės biudžetas buvo tikslintas šešis kartus. Patikslinus biudžetą buvo planuota surinkti 75 mln. 974 tūkst. 658 tūkst. Lt pajamų ir patirti 75 mln. 939 tūkst. 558 tūkst. Lt išlaidų. Biudžeto pajamų planas buvo įvykdytas 78 mln. 804 tūkst. 8 tūkst. Lt, išlaidų – 72 mln. 445 tūkst. 6 tūkst. Lt.

Savivaldybės teritorijoje renkamų pajamų planas po patikslinimų įvykdytas 145,6 procentais arba gauta 6 mln. 953 tūkst. 242 tūkst. Lt daugiau pajamų nei planuota. Gyventojų pajamų mokesčio surinkta 5 mln. 917 tūkst. 7 tūkst. Lt daugiau nei planuota, nekilnojamojo turto mokesčio surinkta  817 tūkst. 300 Lt daugiau nei planuota, žemės ir žemės nuomos mokesčių planas viršytas 344 tūkst. 800 Lt. Savivaldybės renkamų pajamų plano vykdymas leido užtikrinti reikiamą asignavimų valdytojų finansavimą, kadangi iš valstybės iždo 2010 metais negauta 3mln. 406 tūkst. Lt prognozuotų pajamų, arba pajamų planas iš valstybės biudžeto buvo įvykdytas 78.2 proc. Lėšos valstybinėms (perduotoms savivaldybei) funkcijoms buvo įsisavintos 98.2 proc.

Biudžetinių įstaigų skolos 2010 metais palyginus su 2009 metais padidėjo 423 tūkst. 900 Lt - iki 901 tūkst. 15 Lt. Didžiąja dalimi tai lėmė pašalpų ir kompensacijų, kurių mokėjimo terminas kitas mėnuo, priskaičiavimas už 2010 m. gruodžio mėnesį. Šie įsiskolinimai padidėjo nuo 405 tūkst. 900 Lt iki 765 tūkst. 254 Lt. Paskolų dydis sumažėjo 313 tūkst. 200 Lt, nuo 3 mln. 73 tūkst. Lt 2009 metais iki 2 mln.759 tūkst. Lt 2010 metais.

Savivaldybės administracijos Biudžeto ir turto skyrius 2010 metais finansavo 54 įstaigas. Per metus buvo pateikti 199 prašymai dėl papildomo lėšų skyrimo. Bendra prašomų lėšų suma sudarė 2 mln. 942 tūkst. 111 Lt, 179 prašymai išspręsti teigiamai. 109 prašymus dėl biudžeto tikslinimo pateikė asignavimų valdytojai. Savivaldybės tarybos sprendimais buvo patikslinti 107 prašymai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.