Bendrovėje tirtas lazerio terapijos poveikis karvėms

lauko_dienaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Balandžio 20 dieną Grinaičių žemės ūkio bendrovėje vyko lauko diena, skirta projekto „Ekologinis karvių reprodukcinių sutrikimų prevencijos ir gydymo metodas, panaudojant lazerio šviesą“ pirminių rezultatų aptarimui. Projekto koordinatorius Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Neužkrečiamų ligų katedros doc. dr. Vytuolis Žilaitis įrodė, kad lazeris teigiamai veikia pieno kokybę bei optimizuoja karvių reprodukciją.  

Nuotr. Grinaičių žemės ūkio bendrovėje vykusioje lauko dienoje buvo pristatyti projekto „Ekologinis karvių reprodukcinių sutrikimų prevencijos ir gydymo metodas, panaudojant lazerio šviesą“. Apie rezultatus kalbėjo Neužkrečiamų ligų katedros doc. dr. V. Žilaitis.

Atliko tyrimą

Lietuvoje įgyvendinamas pirmasis tokio pobūdžio projektas, kurio metu karvių sveikatingumo užtikrinimui taikomas lazeris. Keturių modelių projektas „Ekologinis karvių reprodukcinių sutrikimų prevencijos ir gydymo metodas, panaudojant lazerio šviesą“ šiuo metu vyksta Alytuje ir Šakių rajone, Grinaičių žemės ūkio bendrovėje, dar du projekto modeliai tik ruošiami. Trečiadienį bendrovėje vykusios lauko dienos metu buvo aptarti pirmojo etapo tyrimų rezultatai, su kuriais buvo supažindinta dalis rajono ūkininkų.
 
„Dėl infrastruktūros, kad projektą būtų patogiau įgyvendinti pasirinkome būtent Grinaičių žemės ūkio bendrovę, kurioje įdiegta moderni karvių stebėjimo sistema“, - teigė V. Žilaitis. 131 bendrovės karvei buvo taikoma fizioterapija lazeriu, kurios tikslas – gerinti pieno kokybę ir gerinti gyvulių apsivaisinimą (reprodukcijos optimizavimas). Pasak dr. V. Žilaičio, karvių fizioterapijos lazeriu perspektyvumas pasireiškia tuo, kad besivystant ekologinei gyvulininkystei vis didesnis dėmesys kreipiamas į mažiau chemizuotus karvių gydymo metodus. „Pastebėta, kad gyvą audinį veikia šviesa. Šviesos terapijos gydomasis poveikis pasiekiamas dienos šviesa arba specialaus bangos ilgio, poliarizacijos ar spektro šviesa. Jeigu po lauko dienos ūkininkai susidomės lazeriu – tai sakysime, kad tikslą pasiekėme“,- kalbėjo dr. V. Žilaitis.

Lazeris veikia

Dr. V. Žilaitis tvirtino, jog fizioterapija lazeriu tinkama taikyti, kai mikrobiologiškai identifikuotas užkratas ir daugelis karvių serga subklinikiniu mastitu, kurį sukėlė aplinkos mikroflora, taikant bendras mastito prevencines priemones, mažinant somatinių ląstelių skaičių, kai nustatoma, jog antibiotikų terapija neduoda gerų rezultatų, kai tešmuo infekuotas grybšiais. Užtrūkinimo metu karvės yra gerai įmitusios, o po veršiavimosi daugeliui šviežiapienių nustatomas padidėjęs somatinių ląstelių skaičius, atliekama ketozės profilaktika. Lazeriu nuo mastito profilaktiškai gydomos užtrūkusios karvės.

„Vienareikšmiškai pasakyti, kad lazerio šviesa neveikia arba veikia tik teigiamai – negali. Ji veikia ir pagal mikrobus. Po apšvitinimo bakterijos nesidaugino“,- kalbėjo V. Žilaitis. Lazerio šviesa vienus stimuliuoja, o kitus žlugdo. Tai priemonė, kuri veikia antibakteriškai. Kaip teigė docentas, karves kamuojantiems grybšiams, sukeliantiems labai sudėtingus mastitus, įveikti nėra jokių vaistų. „Kad ir kaip būtų keista, grybšiai, apšvitinti lazeriu, toliau nesivystė – galima teigti, kad lazeris teigiamai veikia grybšių biologiją. Grybšių sukeltų mastitų gydymas įmanomas. Išvada tokia, kad lazerio šviesa veikia mikrobų biologiją – jų vystymasis slopinamas. Apšviestų karvių nešvarumo mikrobai taip pat mažinami. Deja, auksinio stafilokoko niekas neveikia. Su lazeriu auksinio stafilokoko nepavyko sumažinti“,- teigė V. Žilaitis.

Apibendrinant galima teigti, kad lazerio terapija, sprendžiant pagal pieno sudėtį, sveikoms karvėms įtakos neturi. Grupėje, apdorotų lazeriu ir antibiotikais, yra daugiausia karvių, kurių nuo apsiveršiavimo  iki apsėklinimo periodas (toliau servis periodas) yra tarp 80 ir 100 parų. Šioje grupėje ženklaus skaičiaus karvių, kurių servis periodas ilgesnis kaip 160 parų nesutinkamas. Tuo tarpu neapdorotų lazeriu pavienių karvių servis periodas siekia iki 300 parų. Tai pagrindžia lazerio terapijos universalumą. Šis gydymo būdas tinkamas įvairaus produktyvumo ir amžiaus karvėms. Be to, pastebėtas pieno primilžio padidėjimas. Iš lazeriu apšvitintų karvių pieno primelžiama 2 kg daugiau. Taigi tyrimo metu buvo įrodyta, kad šviesa gali stimuliuoti ir slopinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.