Turizmo informacijos centras dirbo pelningai

miescionaitiene2Pačiame Šakių centre įsikūręs Šešupės euroregiono turizmo informacijos centras (toliau – TIC) dirba jau septintus metus. Didėjantis lankytojų srautas ir turistinių veiklų apimtys rodo, kad ši įstaiga Šakiuose yra reikalinga.

Nuotr. Turizmo informacijos centro direktorė Audronė Mieščionaitienė informavo, kad praėjusių metų centro apyvarta viršijo 200 tūkst.litų.

Pasak Turizmo informacijos centro direktorės Audronės Mieščionaitienės, praėjusiais metais centre apsilankė 2175 lankytojai, iš jų 120 užsienio turistų - daugiausiai lenkų, vokiečių, rusų, suomių, danų, olandų. Lyginant su 2008 ir 2009 metais, lietuvių keliautojų padaugėjo 10-15 proc., o užsieniečių atvyko 60 proc. daugiau nei 2009 metais (75 lankytojai), tačiau perpus mažiau nei 2008 metais (245 lankytojai).

Tiesa, į turizmo centrą užsuka tik dalis po Šakių kraštą keliaujančių turistų, kiti tikriausiai susiranda informaciją savarankiškai. Juk kasmet daug informacinės medžiagos išplatinama tarptautinėje turizmo parodoje „Vivattur“ Vilniuje bei kitų renginių metu, nuolat veikia interneto svetainė www.sesupe.lt. Pernai svetainę aplankė daugiau nei 24 tūkstančiai lankytojų.
 
A.Mieščionaitienės teigimu, Šakių rajone turistų buvo tikrai daug, nes vien muziejuose apsilankė apie 32 tūkstančiai žmonių, daugiau nei 27 tūkst. iš jų pabuvojo Zyplių dvare. Jei dar priskaičiuotume keliautojus pėsčiomis, dviračiais, automobiliais, baidarėmis, susidarytų tikrai įspūdingas skaičius.

Praėjusių metų pavasarį turizmo centras suorganizavo pažintinį turą turizmo specialistams, kurio metu mūsų kraštą aplankė 22 gidai iš Kauno, Vilniaus, Druskininkų. Visus sužavėjo teatralizuota ekskursija Gelgaudiškyje, meno galerija Zyplių dvare, Sudargo piliakalnių panorama, sūrių ir sėmenų aliejaus degustacijos. Vėliau dalis gidų atvyko pas mus su turistų grupėmis.

Pernai turistinio sezono metu TIC priėmė aštuonias turistų grupes, viso 304 keliauninkus, kuriems buvo parengta individuali ekskursinė programa ir pramogos. Kelios turistų grupės atvyko į Šakius po to, kai Vilkaviškyje vykusiame Suvalkijos regiono infoture ir kontaktų mugėje užsimezgė draugiški ryšiai su kelionių organizatoriais iš Vilniaus.

Turizmo informacijos centro direktorė informavo, kad TIC kartu su Nemuno euroregiono Marijampolės biuru ir Suvalkų rajono savivaldybe dalyvavo ES Bendradarbiavimo abipus sienos programos Lietuva - Lenkija Smulkiųjų projektų fondo projekte „Turizmo objektų ženklinimas euroregione“. Bendra projekto vertė – 106 624 EUR, iš jų Šešupės euroregiono TIC dalis – 4 185 EUR.

Iš šio projekto lėšų Šakių rajone buvo pastatyti 26 informaciniai ir nukreipiamieji kelio ženklai į turizmo objektus: 17 iš jų  - į kaimo turizmo sodybas, 9 - į lankytinas vietas, taip pat parengta dokumentacija dar 35 ženklų ir 10 informacinių stendų pastatymui, suorganizuotas 3 dienų žygis žurnalistams po Pietų Lietuvą ir Suvalkų kraštą, išleisti du turistinių maršrutų leidiniai lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Taip pat nemažas indėlis skirtas vandens ir dviračių turizmui. Praėjusiais metais buvo parengta paraiška „Baidarėmis Šešupe Lietuvos – Rusijos pasieniu“ Valstybinio turizmo departamento EDEN konkursui „Lietuvos traukos vietovė 2010. Darnusis vandens turizmas“, kuri praėjo atranką ir pateko tarp 17 konkurso nominantų. Šakių kraštas gavo daug nemokamos reklamos: departamentas išleido informacinius CD, kurie platinami Lietuvoje ir užsienyje, o reportažai apie plaukimą baidarėmis Šešupe buvo kelis kartus nemokamai rodomi per Lietuvos televiziją.

TIC padėjo organizuoti dviračių žygį į Lenkiją, į Žalgirio mūšio minėjimą: parengė maršruto aprašymą, suregistravo dalyvius. Minint Tarptautinę turizmo dieną, TIC surengė dviračių žygį į Plokščius, kuriame dalyvavo net 98 dviratininkai, per dieną nuvažiavę daugiau nei 40 km.

Pasak A.Mieščionaitienės, įstaigai išsilaikyti vien iš rėmėjų pinigų nepavyktų, todėl be nemokamų informacinių paslaugų, turizmo centras teikia ir komercines paslaugas. Čia galima įsigyti populiariausių kelionių organizatorių keliones, lėktuvų ir keltų bilietus, kelionės draudimą, taip pat tarpininkaujama išduodant vizas į Rusiją ir Baltarusiją. Iš parduodamų turistinių paslaugų TIC kasmet uždirba 15-20 tūkst. litų, o metinė apyvarta pernai viršijo 200 tūkst. litų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.