Rajono daržų ir šiltnamių siaubas - kurkliai

kurliaiAsta GVILDIENĖ

Šiais metais kaip niekada daug mūsų rajono gyventojų skundžiasi kurklių gausa ir jų padarytais nuostoliais. Kurmius, karaliaujančius mūsų daržuose, dar galima pakęsti, tačiau lysvėse besiveisiantys kurkiantys baisuokliai dauginasi kosminiu greičiu ir kelia tikrą siaubą.

Nuotr. Kurkliai savo išvaizda primena upinius vėžius: turi labai dideles sudėtines akis, ilgus ūsus, dvi poras čiuptuvų, stambų 35-55 mm ilgio rudą kūną.

Išvaizda primena upinius vėžius

UAB „Kustodija“ agronomijos specialistas Arūnas Vasiliauskas perspėja, kad į daržus ir šiltnamius kurkliai dažniausiai patenka su mėšlu arba užkrėstomis žemėmis. Jis sako, kad kurkliai veisiasi ten, kur nėra kurmių, nes šie medžioja kurklius ir yra vieninteliai jų priešai. Jei pastebėjote dirvoje piršto dydžio skyles ar radote nugraužtus  augalus, o nuo jų įvairiomis kryptimis besidriekiančius urvelius, neabejokite – jūsų daržoves užpuolė kurkliai, kurių visiškai išnaikinti beveik neįmanoma. Sodininkai teigia, kad naikinimui naudojami cheminiai preparatai juos išnaikina tik laikinai, po kurio laiko kurklių ir vėl atsiranda.
 
Kurkliai žiemoja giliai žemėje. Savo išvaizda jie šiek tiek primena upinius vėžius: turi labai dideles sudėtines akis, ilgus ūsus, dvi poras čiuptuvų, stambų 35-55 mm ilgio rudą kūną ir tvirtus sparnus. Pavasarį, atšilus orams, kurkliai rausiasi į paviršinius dirvožemio sluoksnius, maitinasi dirvoje gyvenančiais vabzdžiais ir sliekais. Gegužės – birželio mėnesiais, prietemoje ar net sutemus, patinai kurkia ir skraido nedideliais atstumais, o patelės ruošia kupolo pavidalo lizdus, kuriuose padeda iki 200-500 kiaušinių, iš kurių po 2-3 savaičių išsirita į suaugusius kurklius panašios lervos.

Efektyvūs rusiški cheminiai preparatai

Atrodo, užburtas ratas nesibaigia - daugiau atsiranda negu spėji išnaikinti, tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad labai efektyviai veikia rusiški cheminiai preparatai „Медведка“ ir „Медветокс“, kurių galima rasti parduotuvėse, prekiaujančiose daržininkams ir gėlininkams skirtu inventoriumi, sėklomis, trąšomis ir kai kuriais cheminiais preparatais. Tai rožinės spalvos granulės, kurių reikia įmesti po vieną ar dvi į kurklių išraustus urvelius. Paragavę nuodų, vabalai išsirausia į lysvės paviršių ir po kurio laiko jau galima surinkti negyvėlius.

Nemėtykite pinigų vėjais ir nepirkite jokių granulių, įterpiamų aplink augalą į žemę, ant kurių pakuotės parašyta, kad atbaido kurklius. Netikėkite – išbandytas ir tikrai neveiksmingas būdas. Iš bėdos galite naudoti skraidantiems ir ropojantiems vabzdžiams naikinti skirtą „Mettox“ preparatą – rožinį, į cukrų panašų nuodą.

Pasak A.Vasiliausko, efektyviai kurklius galima naikinti gegužės – rugpjūčio mėnesį naudojant užnuodytus masalus. Masalai ruošiami iš kukurūzų, kviečių ar kitokių grūdų. Grūdai išbrinkinami, išverdami. Į vieną kilogramą ataušusios košės įpilama 1-2 šaukštai aliejaus ir 15 g insekticido „Actara“. Toks masalas mažais žiubsneliais profilaktiškai įterpiamas į paviršinį dirvos sluoksnį.

Kiti naikinimo būdai

Kiek pagrįsti tokie žmonių pastebėjimai, kad kurkliai nemėgsta chrizantemų, česnakų ar serenčių kvapo, kad juos gali išbaidyti į iškastus urvelius įdėtos silkių ar kitų žuvų liekanos, sunku pasakyti neišbandžius. Kai kurie kaimo žmonės kurklių naikinimui naudoja tokį būdą: sugrūda kiaušinių lukštus, suvilgo juos saulėgrąžų aliejumi ir negiliai įterpia aplink augalus į dirvožemį. Sako, kad kurkliai noriai pasivaišinę tokiu patiekalu, žūsta.   

Neapsikentę kurklių atakų, sodininkai aplink augalus šiltnamiuose į 5–6 cm dirvos gylį įkasa plastikines juostas, skirtas sustabdyti žolės šaknų plitimą, kurias palieka iškilusias 2 cm virš žemės paviršiaus. Daigai apsaugomi, tačiau kurkliai ir toliau kosminiu greičiu veisiasi lysvėse. Todėl agronomijos specialistas siūlo kitą, efektyvesnį gynimosi nuo kurklių būdą: į žemę įkasami stiklainiai su vandeniu. Iki viršaus paliekama keletą centimetrų be vandens, kad įkritę siaubūnai negalėtų išsikapanoti lauk. Tik nepamirškite, kad stiklainius reikia įkasti šiek tiek žemiau žemės krašto, kad pajutę drėgmę ir rausdamiesi žemės paviršiuje pliumpteltų tiesiai į stiklainį su vandeniu.

Vienas iš paprasčiausių kurklių naikinimo būdų - rudeninė jų medžioklė. A.Vasiliauskas teigia, kad tai - tikrai veiksminga priemonė. Rugsėjo pradžioje darže iškasama apie 50 cm gylio duobė ir į ją prikraunama mėšlo. Kadangi kurkliai ieško šiltesnės vietos žiemoti, tad mėšlo krūva – jiems pats geriausias guolis. Orams atšalus, duobė atkasama ir mėšlas su kurkliais paskleidžiamas plonu sluoksniu žemės paviršiuje. Tuomet kurkliai tiesiog surenkami arba paliekami sušalti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.