Ar pigus nekilnojamasis turtas rajone?

nekilnojamas_turtasGintarė MARTINAITIENĖ

Nekilnojamojo turto rinkos piko metu, maždaug prieš ketverius metus, kainos ne tik visoje šalyje, bet ir rajone gana stipriai prasilenkė su realybe. Tačiau buvo ir perkančiųjų, ir parduodančiųjų. Vasarą dažniausiai padaugėja norinčiųjų įsigyti ar parduoti savo būstą. Tad kokios nekilnojamojo turto kainos mūsų rajone šiandien?

Nuotr. Gana nevienodos ir namų kainos. Mediniai namai ne Šakiuose, suprantama, pigesni.

Sakoma, kad nekilnojamojo turto kainos atspindi šalies ekonominę būklę. Kylant visuomenės pragyvenimo lygiui, žmonės daugiau perka nekilnojamojo turto, kyla jo kaina. Pasidomėjome, kokia situacija yra Šakių rajone. Už kiek galima įsigyti butą, namą, sodybą ar sklypą statybai?
 
Daugiausiai parduoda dviejų kambarių butus

Šiuo metu bene didžiausia yra dviejų kambarių butų pasiūla. Jų kaina Šakiuose yra apie 60 – 75 tūkst. litų. Pigiau prašoma už tokio pat dydžio butus Griškabūdyje arba Gelgaudiškyje. Pavyzdžiui, skubiai tokį butą parduodanti Gelgaudiškyje moteris kalbėjo, kad jį atiduotų už 26 tūkst. litų. Be to, jis suremontuotas, su baldais.

Trijų kambarių suremontuotą butą Šakiuose būtų galima įsigyti sumokėjus nuo 50 iki 95 tūkst. litų. Kainas koreguoja atliktas remontas, aukštas, kuriame yra butas, ar paliekami baldai jame. Tokio pat dydžio butą Gelgaudiškyje galima įsigyti už 40 tūkst. ir daugiau. Yra galimybė netgi turėti nuosavos žemės, naudoti ne centralizuotą šildymą, o kurtis pačiam.

Nors Šakiuose nėra labai didelė pasiūla, bet galima įsigyti ir keturių kambarių butą. Ne pirmame namo aukšte jų kainos žemesnės. Pirmajame namo aukšte tokio dydžio butą galima įsigyti už maždaug 90 tūkst. litų ir daugiau. Motyvuojama, kad tokių butų kainos didesnės, nes juos galima pritaikyti komercinei veiklai bei kitoms reikmėms.

Namų kainos nevienodos

Gana nevienodos ir namų kainos. Mediniai namai ne Šakiuose, suprantama, pigesni. Jų kainos įvairuoja nuo 35 iki 70 tūkst. litų. Pavyzdžiui, jei namas ar sodyba yra gražesnėje, tvarkingesnėje vietovėje, jo kaina siekia apie 200 tūkst. litų. Sodybas atokesnėse vietovėse galima įsigyti pigiau. Priklauso ir nuo to, kiek žemės yra šalia. Tuo tarpu už vieną parduodamą namą Šakiuose prašoma apie 300 tūkst. litų. Pašnekovai tikino, kad didžiausią įtaką turi tai, kad būstai suremontuoti, tvarkingi, neretai paliekami ir kai kurie baldai. „Kas jums neaišku, - teiravosi viena pardavėja. Tiesiog eini ir gyveni. Todėl ir kaina tokia“. Gana nemažas sodybų, netoli Šakių, pasirinkimas.

Yra iš ko rinktis

Norintieji įsigyti sklypą namų statybai turi iš ko pasirinkti. Dažniausiai siūlomi sklypai jau yra namų valdos. Vieno aro kaina Šakiuose siekia apie 3.5 tūkst. litų, o šiek tiek toliau nuo Šakių, pavyzdžiui, Lukšiuose – apie 3 tūkst. litų. Tad, jeigu norėtume įsigyti maždaug 10 arų sklypą namo statybai, tektų pakloti apie 30 tūkst. litų ar šiek tiek daugiau. Tiesa, yra ir tokių pasiūlymų, kai Šakiuose, centre, siūlo parduoti ne tik sklypą, bet ir namo projektą su visais statybų leidimais už 30 tūkst. litų. Pastaruoju metu gana populiaru namus statytis sodų bendrijose, nes toks pasirinkimas pigesnis. Šilgalių bendrijoje sklypai gerokai pigesni nei Jaunystės, nes jie šiek tiek toliau nuo miesto. Viena moteris už du sklypus prie tvenkinio, tai yra už maždaug 13 arų, kuriame yra ir sodo namelis, nori 11 tūkst. litų. Šilgalių bendrijoje vieną sodą galima įsigyti ir už 5 – 6 tūkst. litų. Tuo tarpu Jaunystės sodų bendrijoje mažiausia vieno sodo kaina - maždaug 7 tūkst. litų. Yra prašančių ir 9 tūkst., ir 10 tūkst., ir dar daugiau. Pardavėjai sako, jog kaina priklauso ir nuo to, ar sodas yra šalia pagrindinio kelio, ar sklype yra sodo namelis ir kokios jis būklės.  

Mūsų rajone - brangiau

Nekilnojamojo turto pardavėjai ir tarpininkai įsitikinę, kad nekilnojamojo turto kainos artimiausiu metu liks stabilios, aiškaus augimo galima tikėtis po poros ar daugiau metų. Labiausiai, pasak specialistų, populiarėja kokybiškas būstas arčiau miesto centro.

Lyginant nekilnojamojo turto kainas mūsų ir kituose panašaus dydžio rajonuose galima konstatuoti, kad Šakiuose jo vertė gana didelė. Pavyzdžiui, Šakių rajone kai kurie butai brangesni 10 tūkst. litų ir daugiau. Namų ir sodybų kainos dar didesnės. Mūsų rajone medinį namą su daliniais patogumais, mažiau nei už 35 tūkst. nelabai nupirksi. Tuo tarpu kitur, tarkim Aukštaitijoje, panašus namas kainuoja apie 20 tūkst. litų. Geresnės būklės mūriniai, priemiestyje esantys namai įkainoti apie 150 tūkst. litų. Šakių rajone tokių namų kainuos siekia 200 tūkst. litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.