Pradedami pirmieji Šakių tvenkinio valymo darbai

sakiu_tvenkinysEma BILEVIČIŪTĖ

Šiandien bus pradėtas įgyvendinti „Šakių tvenkinio būklės gerinimo“ projektas. Ilgai lauktiems darbams skirta pusė milijono litų, todėl bus ne tik išvalytas vanduo, sutvarkyta kanalizacija, bet ir gražinamos pakrantės. Tačiau tik nuo kiekvieno asmeniškai priklauso, kaip ilgai galėsime džiaugtis švariu ir gražiu tvenkiniu pačiame miesto centre.

Nuotr. Žemės ūkio skyriaus vyriausiojo specialisto teigimu, Šakių centre esantis tvenkinys bus tvarkingas tol, kol jo neužterš gyventojai.


Jau yra gautas leidimas vykdyti vandens valymo projektą Šakių centriniame tvenkinyje, todėl nuo šiandien pradedami valymo darbai. Kasdien, penkias dienas iš eilės, bus nuleidžiama po 20 cm vandens, vėliau išleidžiamo vandens kiekis didės iki 70 cm, todėl visi nuleidimo darbai turėtų baigtis iki liepos 11 dienos. Miesto gyventojams smalsu, kiek laiko užtruks projekto įgyvendinimas, todėl pakalbinome Žemės ūkio skyriaus vyriausiąjį specialistą Vilhelm Haase. Jo teigimu, sunku pasakyti, kiek laiko tai truks, tačiau kiekvienas rangovas stengsis darbus atlikti kuo greičiau. Tačiau besirūpinant žmonių gerove negalima užmiršti ir gyvūnų. Atliekant tvenkinių valymo ir rekonstrukcijos darbus iškyla grėsmė žuvims, nes tvenkinys lieka tuščias. Norint to išvengti, visi darbai griežtai kontroliuojami aplinkos apsaugos specialistų. Žuvų išsaugojimu, jų išgaudymu ir perkėlimu į kitus vandens telkinius privalo pasirūpinti tvenkinių nuomininkas, šiuo atveju R.Antanaitis. Visos žuvys bus išleidžiamos į Siesartį, tačiau jei nuomininkas susitvarkys dokumentus, jis gali verslines žuvis išgaudyti.
 
Šio projekto įgyvendinimui yra skirta 458 tūkst. litų. Kaip teigė vyriausiasis specialistas, vandens būklės gerinimo programose visuomet 90 proc. lėšų skiriama iš ES fondų, ir norint užtikrinti bendrafinansavimą - 10 proc. iš savivaldybės biudžeto. Taip pat papildžius rajono savivaldybės plėtros 2011 - 2017 metų priemonių planą, bus sudaryta galimybė įgyvendinti projektus Lukšių ir Voverių tvenkinių būklės gerinimui. Šiuose projektuose prioritetai teikiami verslo bei ekonomikos, infrastruktūros plėtros ir saugios aplinkos skatinimui. Tai pritrauks daugiau nei 3 mln. litų ES lėšų. Planuojama sutvarkyti 10,6 ha Lukšių tvenkinio užimamo ploto ir 3,31 ha pakrančių. Įgyvendinus šį projektą bus atskleistos visos upės rekreacinės galimybės, bus sudarytos sąlygos Lukšių seniūnijos ir jos svečių, turistų poilsiui. Bendra numatoma projekto vertė apie 1mln. litų. Šį projektą numatoma įgyvendinti 2011 - 2015 metais. Tuo tarpu Voverių tvenkiniui valyti reikia nuo 2,5 iki 3 milijonų, o kadangi pinigų neužteko (liko 1 mln. litų) jis buvo įtrauktas į rezervinį sąrašą: „Jei atliks pinigų, tada bus numatoma valyti ir Voverių tvenkinį, tačiau su milijonu ten nieko neina padaryti“,- teigė V.Haase.

Paklaustas dėl paplūdimių įrengimo prie Šakių centrinio tvenkinio, vyriausiasis specialistas atsakė, jog pagal parengtą projektą nėra numatytas paplūdimių įrengimas, tačiau bus tvarkomos pakrantės, grioviai, ir svarbiausia tai, kad bus sutvarkyta kanalizacija. Pašnekovo teigimu, turėsime tikrai gražų ir tvarkingą tvenkinį, jei patys šakiečiai turės sąmoningumo savo įrenginius pasijungti į valymo nutekamuosius vamzdžius, nes didžiausia tarša į 5 ha ploto Šakių tvenkinį patekdavo iš aplinkinių gyventojų namų valdų ir gatvių. Todėl aplinkosaugininkams ne kartą teko nustatinėti tvenkinio taršos šaltinius ir drausminti teršėjus. Džiugu, kad jau šiandien bus pradėti pirmieji darbai, todėl prie tvenkinio susirinks projekto įgyvendintojai, tarp kurių bus ir darbų rangovas bei gamtosaugininkų atstovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.