Dėl darbuotojo neapdairumo ūkininkai patirs didelius nuostolius

paseliai3Ema BILEVIČIŪTĖ

Ne kiekvieni metai ūkininkams būna sėkmingi. Atsitinka įvairių dalykų, kurie dažnai nuo mūsų nepriklauso. Taip nutiko ir Aldonos Naujokaitienės ūkyje, kur darbuotojas sumaišė vasarinius kviečius su žieminiais ir užsėjo apie 150 ha, todėl šiemet ūkyje skaičiuojami dideli nuostoliai. Ūkininkė teigia, jog ne visada viskas klostosi kaip norėtųsi, tačiau tikisi, jog kiti metai bus geresni.

Nuotr. Iš pradžių niekas nė neįtarė, jog pavasarį 150 ha laukų buvo užsėta žieminiais kviečiais. Ši painiava ūkininkų šeimai pridarė apie 280 tūkst. litų žalos.

Ūkininkai puikiai žino, jog vieni metai gali būti pelningi, o kiti atvirkščiai. Šios istorijos kaltininkas yra ūkio darbuotojas, kuris per neapdairumą sumaišė vasarinių kviečių sėklą su žieminiais kviečiais ir užsėjo didelį plotą žemės. Kaip teigė A.Naujokaitienė, žmogus pernai metais nusiėmė visą derlių, jį valė, perleidinėjo ir po to sumaišė. „Tuo metu tai buvo baisu ir labai skaudu, tačiau suprantu, kad nieko jau čia nepakeisi“,- pasakojo ūkininkė. Nepaisant to, jog šiemet ūkininkai mažiau investuos, tačiau niekam negali reikšti pretenzijų. Tai yra jų pačių problema ir išeities turi ieškoti patys. Žinoma, po šio įvykio  darbuotojas parašė prašymą dėl atleidimo ir pats savo noru išėjo iš darbo. Viskas labai suprantama, nes dabar nei jis pats nori čia dirbti, nei ūkininkai nori, kad jis pas juos dirbtų.
 
Kai pasėjo žieminius kviečius, niekas nieko neįtarė, nes viskas pradėjo augti ir žaliuoti, tačiau greitai padėtis iš esmės pasikeitė. Jau 15 metų ūkininkaujanti šeima nesuprato, kas atsitiko kviečiams. Visi laukai buvo gražūs, o tie atrodė kitaip, o dar tręšti buvo, todėl ir kėlė nuostabą. Buvo atvykę specialistai, kurie taip pat buvo labai nustebę, kas čia darosi, tačiau vėliau paaiškėjo, jog buvo sumaišyta sėkla. Kadangi užsėtas plotas yra 150 ha, nuostoliai siekia apie 280 tūkst. litų. Tačiau ūkininkė nenusimena ir teigia, jog už viską svarbiau yra nervai ir sveikata, todėl dabar belieka tikėtis, jog kitais metais panašūs įvykiai nepasikartos, o pinigai yra uždirbami. Laukai buvo nedrausti, todėl tai yra ūkininkų problema ir niekas jiems nuostolių nekompensuos. Dar neapsisprendė, ką darys su žeme, tačiau vienus laukus žada pjauti, o kitus paaukoti ir aparti, bus kaip žalia trąša.

A.Naujokaitienė linkėjo nepatirti kitiems tokių išgyvenimų: „Duok Dieve kitiems nelinkėti tokių nelaimių, nors žinau, kad mūsų rajone tai jau ne pirmas atvejis“. Belieka tikėtis, kad darbuotojai bus apdairesni, nes visa tai kainuoja nemažus pinigus, o svarbiausia - daug nervų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.