Bitės neša medų, o ne pelną

gvildysEma BILEVIČIŪTĖ

Bičių mylėtojai ir augintojai supranta, kokią reikšmę medus turi žmogaus sveikatai. Medus, kaip ir kiti bičių produktai, jau nuo seniausių laikų buvo vartojamas liaudies medicinoje ir maistui, o šiuo metu plačiai naudojamas ir kosmetikoje. Nors kiekvienais metais dėl įvairių priežasčių bičių vis mažėja, tačiau mūsų rajone yra nemažai bitininkų, kurie augina bites ir sėkmingai pardavinėja ne tik medų, bet ir žvakes iš vaško.

Nuotr.  J. Gvildys su bitėmis draugauja daugiau nei 40 metų, tačiau teigia, jog būtent žmonės yra didžiausi bičių priešai.

Bitininkai skundžiasi, jog kiekvienais metais situacija vis blogėja. Pasaulyje labai sumažėjo bičių, nes atsiranda naujos ligos.  Be to, ūkininkai vis plačiau naudoja chemines medžiagas laukams purkšti, o tai daro didelę įtaką bičių išnykimui. Medaus pasiūla gerokai sumažėjo visame pasaulyje, todėl pastaruoju metu labai išaugo paklausa. Kaip pasakojo Gelgaudiškio girininkas Jonas Gvildys, pastaruoju metu lietuviai suvartoja 10 kartų daugiau medaus, lyginant situaciją prieš kelerius metus.
 
Medus yra vienintelis negendantis produktas pasaulyje. Jis gali tik susikristalizuoti, bet tai jo savybių nekeičia. Kiekvienas bitininkas, nesvarbu ar mėgėjas, ar profesionalas, teigia, jog darbas prie bičių ramina nervus, todėl jautresniems žmonėms geriausias kurortas - bitynas. Nors, girininko teigimu, žmonės yra didžiausi bičių priešai: bitės medų neša, o žmonės atima, tačiau savo gyvenimo be jų neįsivaizduoja: „Kadangi pats esu miškininkas, o bitės - miško gyventojos, todėl jomis ir susidomėjau. Taip jau Dievo duota“. J.Gvildys su bitėmis draugauja daugiau nei 40 metų. Aviliuose jis augina 70 bičių šeimų, tačiau palyginus su Amerika - tai niekis. Ten iki 1000 šeimų turintis bitininkas yra mėgėjas, o norint tapti profesionalu, reikia auginti dar daugiau.

J.Gvildys pasakojo, kad jo ūkyje medus yra toks pat kaip ir visur, tačiau aviliai pastatyti miške, kad bitės nepasiektų rapsų. Jo teigimu, rapsų medus į standartus telpa, tačiau tyrimai yra netoli minimalios ribos. Kiekviena tauta vertina savo medų, nes jis gaunamas iš tokių augalų, kurie auga šalia mūsų. Nors Lietuvoje dėl savo baltos spalvos yra nemėgstamas rapsų medus, tačiau Europoje jis labai paklausus. Negana to, ūkininkai pradėjo purkšti žydinčius rapsus, o chemikalai bitėms didžiausias priešas. Žinoma, ekologišku ūkiu jo bityno pavadinti negalima, nes Šakių rajone tokį ūkį įsteigti yra beveik neįmanoma. Norint turėti ekologišką bityną trijų kilometrų spinduliu neturi būti naudojamos jokios cheminės medžiagos. „Tai jūs įsivaizduokite, šešių kilometrų skersmens laukas turi būti visai be jokių chemikalų. Tai įgyvendinti čia yra tiesiog neįmanoma“,- teigė miškininkas. Daugiausiai nektaro turi pavasarį žydintys augalai: blindės, klevai. Girininkas savo avilius pasistatė miške, nes čia labai daug medingų augalų, ypač klevų. Jis taip pat prasitarė, jog pavasarį žydintys šaltekšnių krūmai taip pat turi daug nektaro, nors atrodo neišvaizdžiai.

Stambiausias Šakių rajone bitynas priklauso Arūnui Juodvalkiui. Ūkyje vasaros metu gyvena net iki 500 bičių šeimų. Jis taip pat patvirtino, jog šiemet metai nėra tokie geri, kaip būdavo anksčiau, nes šiemet, kaip ir visur, medaus surinktas kiekis yra mažesnis nei visų metų vidurkis. Bitininko teigimu, didelę įtaką turi lietingi orai, nes lietus iš žiedadulkės išplauna nektarą. Jis pats daugiausiai medų išveža parduoti į užsienio šalis, tokias kaip Prancūzija ir Danija, nes Lietuvoje rapsų medus nėra labai populiarus.

Bičių nykstamumas turi įtakos ir kainoms visame pasaulyje. Lietuvoje už kilogramą pievų ir pavasarinio medaus kainos svyruoja nuo 15 iki 20 Lt. Tuo tarpu Vokietijoje kilogramas medaus kainuoja net apie 60 Lt. Nors medus nėra pigus, tačiau tradicija tampa švenčių proga šeimos nariams nuvežti medaus. „Dabar gaunu užsakymų paruošti medaus į vestuves atvykusiems svečiams.“,- teigė miškininkas J.Gvildys. Taip pat madinga valdžios žmonėms dovanoti gražiai įpakuoto medaus. Pastaruoju metu bitininkas nemažai medaus parduoda koryje ir džiaugiasi, jog viskas krypsta daugiau į etnografinę pusę. Neseniai jis pasirašė sutartį su stambiausiais prekybos centrais, tačiau suprato, jog toks produktas negali būti tiesiog padėtas į prekių lentynas. Čia niekas neparodo kaip juo naudotis ir nepapasakoja apie medaus reikšmę sveikatai. Kol kas tokį medų, kuris gražiai supakuotas mažais korio gabaliukais į medinius rėmelius ir nedideliuose stikliniuose indeliuose, jis Lietuvoje gamina vienintelis. J.Gvildys taip pat turi vaškinių žvakių bei medinių taurių medui laikyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.