„Lietuviškas ūkis“ bendradarbiaus su Ukrainos žemdirbiais

ukrainieciaiAsta GVILDIENĖ

Rugpjūčio 14 – 18 dienomis kooperatyve „Lietuviškas ūkis“ lankėsi keturi Kolomijos rajono Rados deputatai, beje, turintys savo verslus žmonės Michailo Andričuk, Dmitry Nemiš, Roman Dyačuk ir Dmitry Samyliak. Jie domėjosi  bendradarbiavimo galimybėmis, žemės ūkio technologijomis ir gaunamos produkcijos perdirbimu. Šio vizito metu buvo pasirašytas bendras Ketinimų protokolas, kuriame aptarti pašarų pirkimo ir pieninkystės plėtros klausimai, numatytos bendros žemės ūkio specialistų mainų programos, sporto renginių organizavimas, pasikeitimas delegacijomis.

Nuotr. Kooperatyve „Lietuviškas ūkis“ viešėję ukrainiečiai domėjosi ne tik bendradarbiavimo galimybėmis, bet ir pasirašė pirmąjį Ketinimų protokolą.

Svečiai iš Ukrainos kooperatyve „Lietuviškas ūkis“ buvo sutikti pagal visas lietuviškas tradicijas su duona ir druska, o visos viešnagės metu jie pajuto tikrą zanavykišką svetingumą: ragavo ką tik iš krosnies ištraukto kugelio, prieskoniais pagardinto varškės sūrio, šviežios naminės duonos. Jie turėjo galimybę apžiūrėti Plokščių žemės ūkio bendrovės fermas, susipažinti su ūkininko Sigito Stanaičio ūkiu, pabendrauti su kooperatyvo nariais, išgirsti jų lūkesčius ir aptarti konkrečius bendradarbiavimo tikslus.

Pirmą kartą Šakių krašte besilankantys ukrainiečiai pavydėjo mūsų nedidelės valstybės regionuose esančio labai gero žemės ūkio bendrovių organizuotumo ir atsakingų rimtų žmonių potencialo. Pasak jų, ne veltui su kooperatyvu „Lietuviškas ūkis“ buvo padaryti pirmieji bendradarbiavimo žingsniai - jų iniciatorius Grinaičių žemės ūkio bendrovės pirmininkas Vytas Januškevičius. Svečiai teigė, kad jis labai atsakingas, besilaikantis savo žodžio vadovas, su kuriuo nereikia pasirašinėti jokių sutarčių: kaip jis pasakė, taip ir bus.
V.Januškevičius teigė, kad daugiausiai susitarimų galima pasiekti versle: tiesiogiai perkant rapsų ir cukrinių runkelių rupinių pašarus karvėms, bendradarbiaujant pienininkystės srityje. Ukrainiečiai tvirtino, kad jų derlingose žemėse, kurioms nereikia jokių trąšų, užauga įvairios žemės ūkio kultūros pašarų perdirbimui, tačiau jie dar neturi tokių technologijų, kokias turime mes, todėl šis bendradarbiavimas, pasak jų, būtų naudingas abiems pusėms. Taip pat jie mato galimybę bendradarbiauti ir patirties, kultūrinių tradicijų, sporto srityje, pasikeičiant įvairių žemės ūkio specialistų, verslininkų delegacijomis, krepšinio komandomis ar net vaikų ir jaunimo grupėmis, atvyksiančiomis pamatyti abi šalis.
 
Šiuo metu Kolomijos miesto Rados deputatai jau yra pasirašę panašias bendradarbiavimo sutartis su Kutno rajono valdžios atstovais Lenkijoje, kur kartu organizavo draugišką futbolo komandų turnyrą, ir Kaliningrado srities verslininkais. Apie politiką nelinkę daug kalbėti ukrainiečiai sako, kad per rinkimus jie balsuoja už veikliausius ir, atrodo, vadovauti labiausiai tinkančius kandidatus, o po rinkimų pasižiūri, kad vėl valdžioje ne tie žmonės, kurių tikėjosi.

Jie vienbalsiai tvirtino, kad taip buvo ir su šiuo metu teisiamųjų suole atsidūrusia buvusia Ukrainos ministre pirmininke Julija Timošenko, kaltinama įgaliojimų viršijimu pasirašant su Rusija sutartis dėl dujų tiekimo ir kainos 2009 metais. Kaip teigia Ukrainos prokuratūra, ji šaliai padarė 200 mln. dolerių žalą. „Kol ji nebuvo valdžioje, tol išreiškė tautos valią, o tapusi ministre pirmininke apsisuko 180 laipsnių kampu ir nieko nepadarė savo šalies žmonių gyvenimo pagerinimui, todėl ji turėjo mažai savo šalininkų, - tikino svečiai iš Kolomijos. - Ukrainos vyriausybės tikslas - ateityje tapti Europos Sąjungos nare.“

Rados deputatai palinkėjo Lietuvai pasiekti aukščiausią pragyvenimo lygį, koks šiandien yra Norvegijoje, kad pasiimtų visa, kas yra geriausio ir neprarastų savo išskirtinumo, šilto bendravimo su kitomis tautomis, drąsos palaikyti jų siekius einant demokratijos keliu.

Kooperatyvo „Lietuviškas ūkis“ direktorė Brigita Jokūbaitienė džiaugėsi, kad mūsų krašto žemės ūkio bendrovės svečiams paliko gerą įspūdį, kad ateityje atsakomojo vizito galimybė leis pamatyti, kaip savo ūkiuose tvarkosi ukrainiečiai, kokios bus tolimesnio bendradarbiavimo su Kolomijos miesto verslininkais perspektyvos. Ji mano, kad tokie susitikimai leidžia pamatyti ir savo krašte pritaikyti abiems pusėms naudingiausias technologijas, susitarti dėl tiesioginio produkcijos tiekimo, nesinaudojant visada brangesnėmis tarpininkų paslaugomis. Kooperatyvo nariai turės ne tik realią galimybę sutaupyti, bet ir plėsti savo verslą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.