Valomo tvenkinio dumblas nelegaliai pilamas privačiose valdose

dumblas2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Jau trečias mėnuo įgyvendinamas Šakių rajono savivaldybės užsakytas projektas „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“. Pagal projekto reikalavimus, dumblą darbų vykdytojai turėjo vežti tik į dvi numatytas vietas, tačiau jo aptikti galima ne vienoje privačioje valdoje.  

Nuotr. Dumblas, žmonių prašymu, buvo pradėtas vežti ir į privačias valdas.

Nesilaiko projekto reikalavimų

Liepos 1 dieną buvo pradėtas įgyvendinti projektas „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“. Maždaug po mėnesio, kai tvenkinyje nebeliko vandens, buvo pradėti jo valymo darbai. Ekskavatoriumi kasamas susikaupęs dumblas, žolinė augalija. Kaip teigė projekto darbų prižiūrėtojas Arvydas Macijauskas, pagal projektą planuojama iškasti apie 11,5 tūkst. kubinių metrų dumblo. „Dalį iškasto dumblo numatoma panaudoti šalia tvenkinio esančios užpelkėjusios teritorijos sutvarkymui, likusią dalį išvežti į sąvartyną“,- taip skelbiama Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapyje. Pasak projekto vadovo Alfredo Vigelio, dumblą numatyta vežti į specialią vietą, esančią už stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės Sodų gatvėje. Kita dumblo pylimo vieta – P. Vaičaičio gatvėje valomo griovio gale.
 
Tačiau darbų įkarštyje, žmonių prašymu, dumblą buvo pradėta vežti ir į privatininkų valdas, o tai prieštarauja projekto planui. Apie neteisėtą dumblo vežimą į privačias valdas sužinojo ir Šakių rajono savivaldybės administracija. Administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis praėjusį pirmadienį griežtai nurodė, kad dumblas būtų vežamas tik į numatytas pagal projektą vietas. Mūsų žiniomis, šio dumblo nemažai privežta Siesarties gatvėje, pardavinėjamuose naujai suformuotuose sklypuose, Šilgalių kaime bei kitose miesto teritorijos vietose. Kodėl taip atsitiko, teiravomės darbų prižiūrėtojo A. Macijausko: „Pas privatininkus buvo pradėta vežti todėl, kad dėl drėgnų orų nebuvo įmanoma įvažiuoti į numatytą dumblui vietą. Jau ir žmonės pradėjo skųstis dėl išvažinėtų kelių. Dumblo išties labai daug. Visi vežimai yra suderinti su aplinkosauga“.

Dumblo vertė   

Aplinkos apsaugos agentūra skelbia, jog atlikti dumblo kokybės tyrimai parodė, kad tvenkinyje susikaupęs dumblas neužterštas sunkiaisiais  metalais. Tačiau projekto vadovas A. Vigelis nepataria labai žavėtis iškastiniu dumblu. Pasak jo, po kiek laiko dumblas išsausės ir pasidarys ypač kietas arba dulkantis. „Dalį sumaišius tai dar nieko, bet užsipylus daugiau, sunku pasakyti, kokios bus pasekmės. Jos gali būti labai liūdnos. Žmonės gal žavisi tuo, kuo nereikėtų“,- kalbėjo A. Vigelis. Tuo tarpu Šakių rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Kęstutis Lopeta apie dumblo vertę kalbėjo kur kas optimistiškiau. „Ar tinkamas, reikia spręsti padarius to grunto tyrimus. Manau, niekas jo čia netyrė. Bet dumblas užterštas tikrai negali būti. Atlikti tyrimai dėl sunkiųjų metalų rodo, kad jis nekenksmingas. Dumblas pasistovės per žiemą, sutirštės ir bus derlinga žemė“, - tvirtino K. Lopeta. Anot jo, supuvę lapai, kaip ir kiekvienas puvėsis, turi organinių medžiagų, todėl šis dumblas prilygsta mėšlui.

Kita projekto vykdymo pusė

Kaip žinia, į Šakių tvenkinį kanalu patekdavo nuotekos iš netoliese esančių gyvenamųjų namų. K. Lopetos teiravomės, kas yra daroma, kad nuotekos nepatektų į išvalytą tvenkinį. „Kai valys kanalą, bus matyti, kas dar leidžia nuotekas. Bendradarbiaujame su darbų prižiūrėtoju A. Macijausku ir esama jo paprašę, kad jis informuotų. Kol kas dar negavome tokios informacijos, kad būtų aptiktas koks vamzdis į tvenkinį“,- sakė vedėjas. Taip pat jis patikino, kad dar šį mėnesį planuojama tikrinti gyvenamuosius namus ir žiūrėti, kas dar neprisijungę  prie nuotekų tinklų. Tam savivaldybės administracijos direktorius yra sudaręs specialią komisiją.

Projekto „Šakių tvenkinio būklės gerinimas“ vadovas A. Vigelis darbų vykdymui kol kas priekaištų neturi, tačiau pripažino, jog darbams koją kiša dažni lietūs. Šakių tvenkinio būklės gerinimui yra skirta pusė milijono litų, didžiąją dalį pinigų finansuoja ES, likusią (10 proc.) – Šakių rajono savivaldybė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.