Ligoninei reikalingos naujos investicijos

liftasGintarė MARTINAITIENĖ

Šakių ligoninė, spręsdama aplinkos sutvarkymo klausimą, kreipėsi į rajono tarybą su prašymu, kad du ligoninės teritorijoje esantys seni pastatai būtų pripažinti nereikalingi ir nugriauti. Jų vietoje planuojama įrengti automobilių stovėjimo aikštelę bei poilsio kiemelį. Lėšų prašoma ir naujo lifto įsigijimui, nes dabartinis yra kritinės būklės ir, tikėtina, jau pavasarį bus uždrausta jo eksploatacija.

Nuotr. Prieš 22 metus įrengtas ligoninės liftas yra susidėvėjęs, nuolat genda. Naujo lifto įrengimui reikėtų daugiau nei 117 tūkst. litų.


Pastaraisiais metais įgyvendinant projektus gerokai pasikeitė Šakių ligoninės vidus ir išorė. Įstaigos vadovas ir vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis teigė, kad būtina rūpintis ligoninės aplinkos sutvarkymu, spręsti personalo ir lankytojų automobilių parkavimo problemas, gerinti ligonių sveikimo ir reabilitacijos sąlygas.
 
Kad pavyktų tai įgyvendinti, A. Klimaitis tarybai siūlo ūkio pastatą ir pagalbinius sandėlius, kurie nepažymėti ligoninės pagrindinio korpuso statybos brėžiniuose, pripažinti nereikalingais ir nugriauti. Vienas šių pastatų statytas 1960 metais, kitas – metais vėliau. Abu pastatai, kaip akcentuojama kreipimesi, jau 10 metų nenaudojami, yra avarinės būklės: supuvę langų rėmai ir durys, per stogus bėga vanduo, plokštės aižėja nuo drėgmės, perdangų armatūra surūdijusi, vandentiekis neveikia, šildymo sistema netinkama naudoti, elektros instaliacija pasenusi. „Ligoninės reikmėms jie tikrai nebus reikalingi ir net neįsivaizduoju, ar juos kas nors dar norėtų ir galėtų naudoti, tad ir kreipėmės į tarybą, nes manome, jog turi būti gražinama ligoninės aplinka“, - aiškino ligoninės vadovas.

Jei pastatai, kaip siūloma, būtų nugriauti, pagerėtų ir Vaikų ligų skyriaus natūralus apšvietimas, būtų galimybė sutvarkyti vidinį ligoninės kiemelį. „Ateityje galbūt čia būtų galima įrengti fontaną, sutvarkyti aplinką ir pritaikyti ją pacientų ir klientų poilsiui. Taip būtų pagerintos reabilitacijos ir buvimo gryname ore sąlygos “, - kalbėjo vyriausiasis ligoninės gydytojas. Ūkio dalies ir pagalbinių pastatų vietoje būtų formuojama automobilių stovėjimo aikštelė, nes šiuo metu tai gana aktuali problema tiek personalui, tiek pacientams.
Kokį sprendimą priims rajono taryba, turėtų paaiškėti ateinantį mėnesį, nes į šio mėnesio sprendimų projektus šis klausimas įtrauktas nebuvo. Mero Juozo Bertašiaus nuomone, šie pastatai išties pavojingi ir nereikalingi, o apie ligoninės aplinkos sutvarkymą galvoti būtina.

Neaišku ir tai, ar ateinančių metų kovo mėnesį nebus uždrausta Šakių ligoninės lifto eksploatacija, nes jis susidėvėjęs, nuolat genda ir, tikėtina, nepraeis artėjančios techninės būklės patikrinimo. Galvodamas, kaip spręsti šią situaciją, ligoninės vadovas taip pat kreipėsi į rajono vadovybę.

Nors šiuo metu liftas veikia, jo būklė yra kritinė, jis nuolat genda. Prieš 22 metus įrengtas liftas labai susidėvėjo, paseno jo mechaninės dalys, prasta lifto elektros instaliacija ir įrenginio eksploatacija tampa nesaugi. Tokio tipo detalės jau netgi negaminamos, tad apie jų keitimą ir šio lifto remontą kalbėti net neverta. „Jis reikalingas ne man, bet pacientams, personalui. Aš pats vaikštau laiptais, nes kaip sakoma, vienas užliptas ar nuliptas laiptelis gyvenimą prailgina viena sekunde, - juokaudamas kalbėjo Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis. - Reikia galvoti apie žmones ir nelaukti paskutinės minutės, kol jis visiškai nebeveiks“.

A. Klimaitis kreipėsi į rajono tarybą su prašymu rasti lėšų naujo lifto įsigijimui. Tikėtina, kad ateinančių metų kovo 28 dieną, kai turės būti tikrinama lifto būklė, paprasčiausiai bus uždrausta jo eksploatacija, taip apsunkinant ir ligoninės darbą. Naujo lifto įrengimas, kaip yra paskaičiavusi UAB „Kauno liftai“, kainuotų apie 117 tūkst. 520 litų. Šakių ligoninė šių lėšų ir prašo iš rajono savivaldybės. „Manau, savivaldybė būtų pajėgi prisidėti, juk ji yra viena iš tų, kuri gyvena be skolų“, - teigė ligoninės vadovas. Tuo tarpu meras Juozas Bertašius sakė, kad jeigu biudžete pakaks lėšų, būtų galima kompensuoti bent pusę reikiamos sumos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.