Miškininkų darbus palengvins nauja technika

medvezisGiedrė PLEČKAITYTĖ

VĮ „Šakių miškų urėdija“ šiomis dienomis džiaugiasi naujai įsigyta medveže „Ponsse Wisent“. Atnaujinta urėdijos technikos bazė sudarys galimybę tapti nepriklausomais nuo rangovų ir dar labiau paspartins darbus miškuose.  

Nuotr. VĮ „Šakių miškų urėdija“ administruojamuose valstybiniuose miškuose praėjusią savaitę buvo pradėta dirbti su naująja medveže. Naujas pirkinys urėdijai leis nepriklausyti nuo rangovų.  

Milijoninė investicija

Šiomis dienomis urėdijos darbuotojai išmėgina neseniai įsigytą modernią medvežę „Ponsse Wisent“. Numatyta, jog su naująja medveže ištisą parą dirbs trys darbininkai, kurie dar tik bando perprasti modernios technikos valdymą. Beveik vieną mln. litų kainavusią medvežę VĮ „Šakių miškų urėdija“ įsigijo iš sutaupytų lėšų. Urėdijos administracija įsitikusi, kad technikos bazę praturtinęs pirkinys per penkerius – septynerius metus visiškai atsipirks. „Mes turėjome parašyti investicinį projektą. Prašėme savo steigėjos, Generalinės miškų urėdijos, kad leistų investuoti į šią techniką. Tikimės, kol technika susidėvės, pirkinys atsipirks“, - teigė urėdijos inžinierius Gintaras Bacevičius.
 
Darbus atliks patys

Beveik dvejus metus urėdijos valdomose miškų teritorijose medienos krovos ir vežimo darbus atliko pigiausią paslaugos kainą pasiūlę rangovai. Urėdijos anksčiau turėtos medvežės dėl susidėvėjimo buvo parduotos, todėl darbams buvo samdomi rangovai. „Vienu metu rangovai buvo labai sustiprėję. Jie mums visus darbus atlikdavo žymiai pigiau negu mes būtume atlikę turėdami savo techniką. Naująją techniką pirkome tikrai ne dėl to, kad daugiau imtume kirsti medienos. Pamatėme, kad rangovai nesugeba vykdyti savo įsipareigojimų“, - teigė inžinierius. Rangovams atliekant darbus, vieno kubinio metro medienos traukimas urėdijai kainuodavo nuo 12 iki 17 litų. „Sunku palyginti, kiek dabar kainuoja mūsų traukimas ir kiek kainuoja rangovų. Mes turime porą mažesnių rusiškų traktorių su savikrovėmis priekabomis, jie mažiau galingi nei naujoji technika, bet jų paskirtis kiek kitokia. Jie dirba kitokiuose miškuose, kur neplynai kertamas miškas, todėl ir našumas jų mažesnis. Rangovams, jeigu jie dirbtų tokiuose pačiuose miškuose, mes turėtume mokėti žymiai daugiau“,- sakė G. Bacevičius, pridurdamas, kad ateityje rangovų paslaugos tik brangs.

Numatomos ir tolimesnės investicijos

Urėdijos atstovo G. Bacevičiaus prašėme palyginti Šakių rajono su kaimyninių urėdijų turimą technikos bazę. Inžinierius patikino, jog dar prieš mėnesį Šakių miškų urėdija, palyginus su kaimyninių rajono urėdijomis, būtų atrodžiusi kur kas kukliau. „Naujos technikos neturėjome dėl to, kad pas mus buvo labai stiprūs rangovai. Kitos miškų urėdijos turėjo problemų su rangovais, todėl jos greičiau žengė tuo keliu nuosavos technikos įsigijimo link“,- sakė G. Bacevičius.

Beje, nusipirkti naują medvežę Šakių urėdiją paskatino ir gamtos išdaigos, nuo kurių pastaruoju metu nukentėjo šalies miškai. Dar pernai per šalį (taip pat ir Kazlų Rūdą, Varėną ir kitus rajonus) praūžusi galinga audra, išvartydama medžius, pridarė daug nuostolių. Miškininkai pastebėjo, jog rangovai visiškai nebuvo pajėgūs juos sutvarkyti. Pasak G. Bacevičiaus, tik nuosava urėdijų technika padėjo apsisaugoti nuo medienos sugedimo, kai ji lieka laiku nesutvarkyta.

Medvežė „Ponsse Wisent“ kol kas bus naudojama tik rajono valstybinių miškų medienos tvarkymui. Neatmetama galimybė, jog esant poreikiui technika bus panaudojama privačių miškų savininkų prašymams patenkinti.

VĮ „Šakių miškų urėdija“ kasmet sėkmingai investuoja į darbo priemonių atnaujinimą ir darbo sąlygų gerinimą. „Mes investuojame kiekvienais metais, tik tos investicijos ne visada matomos“,- tvirtino G. Bacevičius. Dar pernai nemažai pinigų urėdija investavo į antžeminę gaisrų stebėjimo miškuose sistemą. Taip pat dalis urėdijos pinigų skiriama miškų kelių būklės gerinimui. Šiemet urėdija perka dar keturis naujus automobilius, kurie miškininkus pasieks jau metų pabaigoje. Prieš dvejus metus buvo įsigytas galingas dirvos ruošimo traktorius. Pasak G. Bacevičiaus, jau kitąmet urėdija planuoja nusipirkti naują medkirtę. „Urėdijos turimą techniką stengiamės atnaujinti pastoviai“,- pridūrė inžinierius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.