Aptarė melioracijos padėtį Lietuvoje

vigelisRugsėjo 28 dieną Žemės ūkio rūmuose įvyko prezidiumo posėdis, skirtas svarbiems žemės ūkio reikalams aptarti. Jo metu daugiausiai dėmesio buvo skirta melioracijai. Pasitarime dalyvavo Šakių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alfridas Vigelis ir Žemės ūkio rūmų atstovas rajone Rimantas Valiukas.  
 
Nuotr. „Pas mus kritiška padėtis. Jeigu kažkas nesiims protingų žingsnių, kaip sugalvoti juos sutvarkyti, tai ateityje gali labai brangiai kainuoti“,- tvirtino A. Vigelis. 
 
Žemės ūkio rūmų prezidiumo posėdyje buvo kalbama apie šalies melioracijos sistemos techninę būklę ir jos gerinimui reikalingą finansavimą. Žemės ūkio skyriaus vedėjas. A. Vigelis kalbėjo, jog melioracijos srityje kaimyninė Latvija Lietuvą aplenkė. Latvijoje melioracijos įrenginiai žymiai geresnės būklės nei pas mus. Tačiau latviai į melioracijos sistemą, kuri drenuoja kur kas mažesnius žemės plotus,  investavo žymiai didesnį kapitalą. Lietuvoje yra apie 2,5 mln. ha drenuotų plotų. „Pas mus kritiška padėtis. Jeigu kažkas nesiims protingų žingsnių, kaip sugalvoti juos sutvarkyti, tai ateityje gali labai brangiai kainuoti“,- tvirtino A. Vigelis. Neatmetama galimybė, kad dėl tokios padėties ateityje žemdirbiai gali vėlai sėti ir netgi visai nepjauti. „Mūsų rajonas ypač jautrus, kadangi žemės molingos ir esame lygumų rajonas. Čia ne Molėtų, Varėnos smėliukai. Jeigu drenažas suges, o jau daug kur drenažai ir kanalai genda, tai pasekmės bus labai liūdnos ir galima prognozuoti, kad bus nuostolių“,- sakė vedėjas. Nors rajone vis daugiau įsteigiama melioracijos asociacijų, tačiau, manoma, jų kūrimasis neišspręs esamų problemų. „Tos asociacijos problemos neišspręs“, - teigė A. Vigelis ir pridūrė, jog melioracijos problemas turi spręsti specialistai ir viską reikia tvarkyti kompleksiškai.
 
Dėl melioracijos sistemos techninės būklės ir jos finansavimo Lietuvoje buvo nutarta įpareigoti ŽŪR administraciją surengti susitikimus su valdžios institucijų atstovais, kuriuose bus aptartas naujasis ES programavimo laikotarpis, papildomos nacionalinės išmokos ir melioracijos statinių būklė.

Prezidiumas taip pat aptarė klausimus dėl darbo grupės prie LR Vyriausybės žemių supirkimo spekuliaciniais tikslais ir pardavimo užsieniečiams problemoms spręsti, dėl Lietuvos Respublikos ilgalaikės gyvulininkystės plėtros strategijos iki 2020 m. koncepcijos, dėl pasėlių patikrų, kalbėjo kitais einamuosiais klausimais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.