Nelegalus darbas – dažnas reiškinys rajone

traktorius4Giedrė PLEČKAITYTĖ

Ne paslaptis, jog šalyje nelegalus darbas yra gana dažnas reiškinys. Kaip sakoma, būkim biedni, bet teisingi, nelegalių darbuotojų galima aptikti ne retoje įmonėje, o darbymečiu ir dažname šalies ūkininko ūkyje. Apie padėtį Šakių rajono įmonėse, ūkininkų ūkiuose, kalbėjomės su Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Marijampolės skyriaus vedėju Albinu Beinarausku.

Nuotr. Šiemet Šakių rajone buvo organizuota 12 ūkio subjektų patikrinimų. Jų metu aptikta 19 nelegaliai dirbusių žmonių. Ūkininkų ūkiuose organizuoti šeši patikrinimai, nustatyta 12 nelegaliai dirbusių asmenų.

Teko sprukti

Pasidomėti apie nelegalaus darbo atvejus rajone paskatino pažįstamos pasakojimas, kaip praėjusią savaitę jai, dirbusiai pas vieną vietos ūkininką, teko sprukti nuo netikėtai darbų įkarštyje užklupusių Darbo inspekcijos specialistų. „Neturiu nuolatinio darbo. Kad išlaikyčiau du mažamečius vaikus dažnai darbymečiu einu dirbti pas ūkininkus. Žinoma, dirbu nelegaliai. Tačiau man labiau apsimoka dirbti nelegaliai, tuomet daugiau pinigų gaunu. Jeigu nuo to, ką uždirbu dar tektų mokėti mokesčius, tai nieko gero...“,- situaciją dėstė kraštietė V. V. Panašu, visiems aišku, kodėl šalyje dažnai dirbama nelegaliai. Apie tai, kaip valstybinė institucija kovoja su nelegaliu darbu šalyje, teiravomės VDI Marijampolės skyriaus vedėjo A. Beinarausko.  
 
Kaip žinia, Darbo inspekcijos kompetencijai priskiriama nelaimingų atsitikimų darbe, profesinių ligų, darbuotojų saugos ir sveikatos, norminių darbo teisės aktų pažeidimų prevencija ir Lietuvos Respublikos darbo kodekso, darbuotojų saugą ir sveikatą, bei darbo santykius reglamentuojančių įstatymų ir kitų norminių teisės aktų kontrolė įmonėse, įstaigose, organizacijose ar kitose organizacinėse struktūrose. Pasak vedėjo, viena šios institucijos funkcijų yra nelegalaus darbo kontrolės vykdymas, bei nelegalaus darbo kontrolę vykdančių institucijų veiklos koordinavimas. Pažymėtina, kad minėtoji funkcija yra viena iš prioritetinių VDI veiklos krypčių. VDI, vykdydama jai deleguotas funkcijas, organizuoja ir atlieka planinius ir neplaninius reaguojamuosius ūkio subjektų veiklos patikrinimus.

Atliko patikrinimus

Pasak A. Beinarausko, šiais metais, reaguojant į žodinius ir rašytinius pranešimus, Šakių rajone buvo organizuota 12 ūkio subjektų (įmonių, įstaigų) patikrinimų. Nustatyta 19 nelegaliai dirbusių ar dirbančių ir atsisakiusių bendrauti asmenų. Ūkininkų ūkiuose organizuoti šeši patikrinimai, nustatyta 12 nelegaliai dirbusių ir atsisakiusių bendrauti asmenų. Kaip informavo vedėjas, palyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šiais metais nelegalaus darbo reiškinių kontrolės srityje organizuota ir nustatyta beveik dvigubai daugiau ūkio subjektų inspektavimų ir pažeidimų. „Stiprinant tiesioginę nelegalaus darbo reiškinių kontrolę penkiuose didžiausiuose miestuose įsteigtos nuolatinės nelegalaus darbo kontrolės grupės, kurios vykdo kontrolę ir prevenciją ne tik savo apskrityse. Taip bus padidinti ir optimizuoti nelegalaus darbo kontrolei skiriami resursai (transportas, technika, žmonės)“, - teigė A. Beinarauskas.

Tad, kokia atsakomybė taikoma už nelegalų darbą? Atsakomybė už nelegalų darbą numatyta LR Administracinių teisė pažeidimų (ATP) kodekso 413 straipsnyje. Toks darbas užtraukia baudą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį nuo trijų iki dešimties tūkst. litų. Pasak vedėjo, tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šį pažeidimą, užtraukia baudą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį nuo dešimties iki dvidešimties tūkst. litų. Šios kategorijos bylas nagrinėja rajonų ar miestų apylinkių teismai.

Šakių rajono apylinkės teisme, dėl ATP kodekso 41³ straipsnio 1 dalyje numatyto pažeidimo 2011 metais iki spalio 12 dienos gautos 2 bylos (pagal Valstybinės darbo inspekcijos Marijampolės skyriaus ir  Marijampolės apskrities VMI surašytus ATP protokolus), iš kurių viena išnagrinėta ir administracinėn atsakomybėn patrauktas asmuo buvo nubaustas 500 litų bauda už kito asmens nelegalų darbą. 2010 metais teisme buvo išnagrinėtos trys tokios bylos (dvi pagal Valstybinės darbo inspekcijos Marijampolės skyriaus surašytus ATP protokolus ir viena pagal Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Marijampolės skyriaus surašytą ATP protokolą), kuriose visi trys asmenys buvo pripažinti padarę administracinį teisės pažeidimą, numatytą Lietuvos Respublikos ATPK 41³ straipsnio 1 dalyje ir atitinkmai nubausti 6 tūkst. 500 litų, 3 tūkst. litų ir 1 tūkst. 500 litų baudomis.

Apvagia save

„Asmenys, dirbdami nelegaliai, apvagia patys save – taip prarandamos socialinės garantijos, susirgus negaunama pašalpa, susižalojus darbe nebus atlyginama žala. Žuvus darbo vietoje, artimieji ne tik netektų brangaus žmogaus, jie negautų ir piniginių išmokų. Konkurentų naudojamas nelegalus darbas kenkia ir verslininkui, nes oficialiai neregistruotu darbu sukuriama nusikalstama konkurencija, kai nemokantieji mokesčių ar kitų įmokų konkurentai, neteisėtai pigiau gamina produkciją ar teikia paslaugas“, - teigė VDI Marijampolės skyriaus vedėjas A. Beinarauskas.

Jei turite informacijos apie nelegalų darbą, galite pranešti pasitikėjimo telefonu Vilniuje (8~5) 213 97 72, arba telefonu Marijampolėje (8~343) 549 21.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.