Nuo ateinančių metų brangs verslo liudijimai

Nuo ateinančių metų verslo liudijimai kainuos net 12 kartų daugiau nei šiemet. Tokį sprendimą spalio 27 dienos posėdyje priėmė rajono savivaldybės taryba. Pasibaigus šiais metais galiojančiai lengvatai, verslo liudijimo tarifo dydis įstatymo nustatyta tvarka grąžinamas į 2010 metų lygį. Nors rugsėjį buvo pateiktas siūlymas sumažintą mokestį palikti dar metams, tačiau šį projektą Seimas grąžino tobulinti.

Jei šiais metais verslo liudijimą buvo galima įsigyti už 120 litų, tai ateinančiais jis kainuos net 1440 litų.  Šio nutarimo nepalaikė ir prieš jį balsavo tik du rajono savivaldybės tarybos nariai - Edmundas Rinkevičius ir Martinas Eimutis. „Kadangi versle atsigavimo dar toli gražu nematyti, nereikėtų mokesčių didinti“, - savo poziciją komentavo E.Rinkevičius. Juolab, kad  ekonomistai prognozuoja sunkesnius metus, nei buvo šie.

2010 metais iš 556 rajono gyventojų, dirbančių su verslo liudijimais, į savivaldybės biudžetą įplaukė arti 200 tūkst. litų. Šiais metais iki spalio 1 dienos iš 773 liudijimus įsigijusių smulkiųjų verslininkų rajonas gavo šiek tiek daugiau nei 25 tūkst. litų pajamų. Taigi skaičiai kalba patys už save.  Verslo liudijimų įsigyta trečdaliu daugiau, o mokesčių surinkta bemaž aštuonis kartus mažiau.

Tarybos narys Vaidas Balčiūnas siūlė leisti verslo liudijimą su lengvatomis įsigyti asmenims, perkantiems jį visiems metams. Tačiau savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė teigė, bėdos čia nematanti, nes dalis gyventojų verslo liudijimus įsigyja pusei metų ar net keletui mėnesių, kiti pasinaudoja suteikiamomis 30 ar 50 proc. lengvatomis.
 
50 proc. lengvatos įsigyjant verslo liudijimą bus taikomos neįgaliems ir pensijinio amžiaus asmenims; šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų; asmenims, vieniems auginantiems bendrojo lavinimo mokyklose besimokančius vaikus; bedarbiams, nustatyta tvarka įregistruotiems teritorinėje darbo biržoje; taip pat bendrojo lavinimo, profesinių, aukštųjų mokyklų dieninių skyrių moksleiviams ir studentams.

30 proc. lengvatomis galės pasinaudoti asmenys, besiverčiantys verslo liudijime nurodytos rūšies veikla tik Šakių rajono savivaldybėje, įsigyjantys verslo liudijimą verstis tradicinių amatų veikla bei tie, kurie, įsigyję verslo liudijimą, gauna su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų.

Nors savivaldybės taryba patvirtino išimtis, kurios suteikia teisę įsigyti verslo liudijimus su 30 ar 50 proc. lengvatomis, tačiau prie šio fiksuoto dydžio pajamų mokesčio perkantieji verslo liudijimą kas mėnesį dar turi sumokėti 72 litus privalomajam sveikatos draudimui ir 180 litų socialiniam draudimui. Tai dideli pinigai tiems individualia veikla besiverčiantiems žmonėms, kurie uždirba mažiau nei 800 litų per mėnesį.

Daugiausiai verslo liudijimų per pastaruosius metus rajone buvo įsigyta žemės ūkio paslaugų, kirpyklų bei kosmetikos salonų veiklai, pastatų atstatymui ir remontui bei prekybai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.