Seminare - dėmesys karvių virškinimo sistemos sveikatingumui

prancuzasLapkričio 8 dieną kooperatyvo „Lietuviškas ūkis“ administracijos patalpose vyko mokomasis seminaras apie karvių virškinimo sistemos sveikatingumo problemas. Kooperatyvo nariams kompanijos „Lallemand“ atstovas iš Prancūzijos pasakojo apie šių problemų  kontroliavimą natūraliomis priemonėmis.

Nuotr. Antradienį prancūzas A. Pironas skaitė paskaitą „Didžiojo prieskrandžio įtaka pelningumui“.

Antradienį kooperatyvo „Lietuviškas ūkis“ administracijos patalpose vyko kooperatyvo narių atstovų susitikimas su kompanijos „Lallemand“ atstovu iš Prancūzijos Aurelien Piron, UAB „Baltijos enzimai“ produktų grupės pardavimo vadovu Etunijumi Dailidavičiumi. Rajono pienininkams prancūzas A. Pironas skaitė pranešimą apie pieno rinkos apžvalgą, karvių virškinimo sistemos sveikatingumo problemas. Beje, svečias savo šalyje turi 80 karvių ūkį, dirba 100 ha žemės, todėl Lietuvoje jam buvo keista matyti tokius didelius galvijų ūkius, kuriuose auginama mažiausiai trys keturi šimtai karvių.

Mokomajame seminare A. Pironas didžiausią dėmesį skyrė karvių didžiojo prieskrandžio sveikam funkcionavimui. Svečias akcentavo, jog pienininkystės produktyvumas ypač priklauso nuo taisyklingo gyvulių šėrimo. Įrodyta, kad karvių sveikatingumas, net 70 procentų, priklauso nuo jų didžiojo prieskrandžio. Kad būtų išvengta karvių didžiojo prieskrandžio negalavimų, prancūzas siūlė gyvulių šėrimo racione naudoti jo ūkyje išaugintas Levucell SC mieles. Iš savo patirties kalbėjęs A. Pironas patikino, jog praturtinus pašarus natūraliomis mielėmis, galvijai gauna kur kas geresnį pašarą. Mielės veikia patekusios į didįjį prieskrandį, dalyvauja virškinime, gamina fermentus.Dėl to ima sparčiai daugintis didžiojo prieskrandžio mikroorganizmai, kurie pagerina pašaro skaidymą, optimizuoja virškinimo ir medžiagų apykaitos procesus, leidžia pasisavinti daugiau pašaro maistinių medžiagų. Tokiu būdu užtikrinamas gyvulių sveikatingumas ir, žinoma, produktyvumas. A. Pironas akcentavo, jog siekiant sveikos galvijų bandos, reikia pradėti nuo gyvulių prieaugio. „Ankstyvas nujunkymas ir teisingas pašarų raciono pasirinkimas daro gerą įtaką jauno gyvulio didžiojo prieskrandžio vystymuisi“, - tyrimais įrodytą faktą teigė prancūzas.
 
Po seminaro svečiai lankėsi Vytauto Bitino vadovaujamos Plokščių žemės ūkio bendrovės karvidėse. Svečiui iš  Prancūzijos buvo aprodyta, kokiomis sąlygomis auginamos karvės. A. Pironas buvo maloniai nustebintas fermose palaikoma švara. Jis nesitikėjo, jog tokiame stambiame galvijų ūkyje gali taip gražiai atrodyti gyvuliai.   

Kooperatyvas „Lietuviškas ūkis“ švietėjiškus seminarus organizuoja jau ne pirmą kartą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.