Degantys laidai – ne elektros tinklų rūpestis?

laidaiAsta GVILDIENĖ

Lapkričio 21 dieną į redakciją kreipėsi sunerimusi Sudargo gyventoja, nerandanti bendros kalbos su AB LESTO darbuotojais. Praėjusį šeštadienį stulpe užsidegęs elektros laidas  ne tik sukėlė ant kojų artimuosius ir kaimynus, bet ir sutrikdė prieš savaitę iš ligoninės grįžusios moters sveikatą. Problema dar neišspręsta – ant stulpo kabo tas pats, gerokai suskirdęs laidas, o ginčas, kas jį turi pakeisti, tebevyksta.

Nuotr. Ant elektros stulpo užsidegę laidai tapo ginčų ir žmonių nesusikalbėjimo priežastimi.  

Gyvena su baime

Kai atvykome į įvykio vietą išklausyti, kas atsitiko, mus pasitiko sunerimusi Sudargo gyventoja Janė Rekešienė. Daugiau nei 80 metų sulaukusi moteris ir šiandien negali atsikratyti baimės jausmo, kad nesutvarkyti laidai gali ir vėl užsidegti.

„Iš pradžių nesupratau, kas čia darosi? Tik plykst ir plykst. Pažiūriu pro langą – pas mane fejerverkai. Dega elektros laidas, o kibirkštys krenta ant vasarinės stogo, ant šalimais augančio ąžuolo, - vis dar su baime prisimena moteris. – Nežinodama, ko griebtis, pasikviečiau kaimynę.“ Atbėgusi Valentina Kutkaitienė nepasimetė. Ji pirmiausiai atjungė skaitilį, kad neužtrumpintų buities prietaisų, esančių namuose. Tačiau be elektrikų niekas negalėjo atjungti ir toliau kibirkščiuojančio laido.
 
Prieš savaitę iš ligoninės į namus sugrįžusiai J.Rekešienei, po šio įvykio smarkiai pablogėjo sveikata. Moteris vėl jaučiasi blogai ir leidžiasi vaistus. Be to, naktimis bijo užmigti ir laikas nuo laiko bėga prie lango patikrinti, ar ir vėl nedega.

Apstulbino ir atsakymas, ir operatyvumas

V.Kutkaitienė neslepia savo nusivylimo avarine tarnyba ir sako, kad pagalbos ieškojimas primena anekdotą. Tik jau visai nejuokingą, nes paskambinusi telefonu 1802 ir sujungta su Šakių skyriaus dispečerine, ji negalėjo savo ausimis patikėti. Ko jau ko, o tokio atsakymo nesitikėjo. Pasak sudargietės, dispečeris atšovė, kad degantis laidas - ne jų nuosavybė, vadinasi, ir ne jų reikalas. „Aš suprantu, kad nuo skaitliuko - tai mano reikalas, o iki skaitliuko – tai elektros tinklai turi sutvarkyti, - piktinosi moteris. – Taip susinervinau, kad net nepaklausiau su kuo kalbu. Laidas ir toliau dega, kibirkštys į šonus tyška, o reikalas ne LESTO darbuotojų.“  

Nežinodama, ką daryti, V.Kutkaitienė paskambino abiems J.Rekešienės sūnums, šie puolė ir patys skambinti į LESTO, pagalbos šauktis. Tačiau jos teigimu, niekas važiuoti neskubėjo. „Dvyliktą valandą užsidegė, o elektrikų mašina į kiemą įsuko tik pusę penkių vakaro. Galėjo per tą laiką viskas supleškėti. Toks operatyvumas.“, - negalėjo atsistebėti šiame įvykyje dalyvavusi kaimynė.

Problemos neišsprendė

Pasak J.Rekešienės, atvykę elektrikai ketino laidą visai nukirpti, tačiau moteriai pradėjus prašyti, kad nepaliktų jos be elektros, tik išskleidė laido gyslas, kad šios nesiliestų, ir paliko kyboti ant stulpo. Jie informavo, kad reikia pakeisti kabelį, tačiau čia jau ne elektros tinklų problema. Buvo paaiškinta, kad sudargietė turi  pati nusipirkti kabelį ir pasikabinti prie stulpo. Kai viskas bus padaryta, jie atvažiuos pajungti. Tiesa, pirmadienį net du kartus buvo užsukę, bet taip nieko ir nesiėmė daryti.

„Laidai išvedžioti labai seniai. Tarybiniais laikais žmonės patys tuo nesirūpino. Tokius darbus Elektros tinklų darbuotojai atlikdavo. Visi keikiam tuos laikus, bet tuomet tokios betvarkės nebuvo, - tvirtino V.Kutkaitienė, nesuprasdama, kaip laidas iki skaitiklio gali priklausyti ne bendrovei, o namo savininkei.  

Įvadas ne LESTO nuosavybė

AB LESTO atstovė ryšiams su visuomene Edita Sirutienė informavo, kad pagal 2001 metais pasirašytą aktą tarp bendrovės ir J.Rekešienės, įvadas iki skaitiklio priklauso ne elektros tinklams, o namo savininkui. Todėl už toje vietoje įvykusį gedimą LESTO nėra atsakinga. Operatyvinės brigados elektromonteriai nustatė, kad gedimas įvyko dėl sutrūkinėjusios kabelio izoliacijos. Šis kabelis nutiestas nuo oro linijos laidų iki įvadinės dėžės, pritvirtintos prie atramos. Kadangi šie įrenginiai pagal nuosavybės ir eksploatavimo ribų aktą yra vartotojo nuosavybė, jie pasiūlė J. Rekešienės sūnui, buvusiam įvykio vietoje, pasikeisti avarinės būklės įvadinę dėžę ir kabelį. Pasak E,Sirutienės, būtent dėl jų kyla elektros tiekimo sutrikimai bei grėsmė įsiliepsnoti gaisrui.

Siūlo kreiptis į Valstybinę energetikos inspekciją

„Deja, J. Rekešienės sūnus su tuo nesutiko ir reikalavo išmontuoti dėžę, pritvirtintą prie atramos, o patį kabelį tiesti nuo oro linijos tiesiai į elektros apskaitos skyde esantį skaitiklį. Tačiau vykdant tokį pageidavimą būtų pažeistos nuosavybės ir eksploatavimo ribos su vartotoju, o svarbiausia - gali kilti įvairių elektros sutrikimų vartotojo vidaus tinkle“, - tikino E.Sirutienė.

Pasak jos, bendrovės veikla yra reglamentuojama teisės aktais bei Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) nustatytais techniniais reikalavimais, kurių laikymasis užtikrina elektros vartotojų saugumą bei interesus. „Todėl, jei minėti klientai nesutinka su mūsų sprendimu, siūlytume jiems kreiptis į VEI, kurios atstovai įvertintų klientų valdomo vidaus tinklo būklę ir elektros tiekimo galimybes. Gavę  VEI išrašytą pažymą, galėtume toliau kalbėtis apie šio klausimo sprendimą“, - tikino E.Sirutienė.

Taigi, ginčas, kas turi pakeisti laidą, tebelieka neišspręstas. Kuo daugiau technologijų, institucijų ir žmonių susigalvotų taisyklių, tuo sunkiau susikalbėti tarpusavyje. Ne veltui sena lietuvių patarlė sako: „Kur du mušasi, ten trečias laimi.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.