Žemės ūkyje metai buvo sudėtingi, bet neblogi

jubiliejaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Vytauto Bitino vadovaujamos Plokščių žemės ūkio bendrovės darbuotojai gruodžio 29 dieną buvo pakviesti į mokykloje surengtą pasibuvimą prie vaišėmis nukrauto šventinio stalo. Nors keletui valandų atsikvėpti nuo kasdienių darbų pakviesti darbuotojai su vadovo pagalba galėjo įvertinti per metus padarytus darbus, naujųjų metų keliamus iššūkius.

Nuotr. Plokščių bendrovės naujametinėje šventėje buvo pagerbti visi pernai jubiliejus šventę sukaktuvininkai.

Apžvelgė praėjusius metus

Prieš pat Naujuosius metus Plokščių vidurinės mokyklos aktų salėje vyko V. Bitino vadovaujamos Plokščių žemės ūkio bendrovės narių šventinis susitikimas. Bendrovės vadovas, pasveikinęs visus šventėn susirinkusius darbuotojus, trumpai aptarė  jau praėjusius 2011 - uosius. Pasak V. Bitino, nelengvi jie buvo augalininkystėje. „Žuvo beveik pusė žieminių kviečių, visi žieminiai rapsai. Gamtos nepakeisi. Turime susitaikyti, kad kiekvieną negandą išspręstume pačiu geriausiu būdu“,- teigė bendrovės pirmininkas. Nepaisant to, iš viso nuimta 910 ha žieminių ir vasarinių kultūrų. Tačiau grūdinių kultūrų derlingumas buvo labai įvairus. Vasarinių kviečių byrėjo nuo 2 - 2,5 iki 8,5 tonų iš hektaro. Šiemet visų kultūrų derlių bendrovei sėkmingai nuimti padėjo naujai įsigytas kombainas, su kuriuo buvo nuimta beveik pusė visų grūdinių kultūrų.
 
Gyvulininkystės sektoriuje, pasak V. Bitino, rezultatai panašūs į 2010 metų. Šiuo metu bendrovė augina 240 karvių, primilžis iš jų planuojama sieks apie 7,5 tūkst. litrų iš karvės. Yra galimybė laikyti apie 300 karvių. Didžiausios problemos, pirmininko pastebėjimu, yra gyvulių saugojimas ir karvių sėklinimas. Pirmininkas pastebi, jog atlikus fermų rekonstrukciją pagerėjo darbo sąlygos, padidėjo produktyvumas ir produkcijos kokybė. Darbo kokybei gerinti, žinoma, padeda europiniai projektai. Deja, šalies žemės ūkyje kol kas daug neatsakytų klausimų dėl įvairiapusės paramos iš Europos Sąjungos. „Kokios bus išmokos už pasėlius, šiandien dar yra didelių diskusijų. Ir kol kas jos Lietuvai nėra džiuginančios“,- kalbėjo pirmininkas.

Nepaisant to, pirmininkas džiaugėsi, kad daugelis bendrovės dirbančiųjų yra ilgalaikiai darbuotojai, išdirbę po 20 - 30 ir daugiau metų. „Teigiamai vertinu visų specialistų darbą. Ypač daug tikimės iš šiais metais pradėjusių dirbti jaunų specialistų. Dirbti krizės sąlygomis - nelabai lengva“,- pabrėžė V. Bitinas, visiems linkėdamas geros sveikatos, gero darbo ir tikėjimo gera ateitimi.

Darbai įvertinti Padėkos raštais

Pasveikinti Plokščių žemės ūkio bendrovės darbuotojų atvyko ir rajono meras Juozas Bertašius su žmona Genovaite bei pavaduotoja Rima Rauktiene. Po išsakytų sveikinimų meras savo vardu pasirašytus Padėkos raštus įteikė pavaduotojai gyvulininkystei Laimai Kriščiokaitienei, mechanizatoriams Vytautui Butkui ir Gintautui Plaušiniui. Šiems žmonėms apdovanojimai buvo įteikti V. Bitino iniciatyva. Tačiau ketvirtasis mero Padėkos raštas už aukštus gamybinius pasiekimus, už pagalbą šalia esančiam, 30-ties metų vadovavimą bendrovei mero iniciatyva buvo įteiktas bendrovės pirmininkui V. Bitinui.

Pastarasis pasidžiaugė, kad Plokščių bendrovės Antkalniškių galvijų kompleksas gavo geriausio galvijinio žemės ūkio įmonės centro apdovanojimą, kurį įsteigė Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba. Už tai šio komplekso darbuotojai buvo apdovanoti televizoriumi. Padėkos raštus pirmininkas įteikė darbuotojams, kurie pernai pasiekė gerų darbo rezultatų. Iškilmingai padėkota Audriui Povilaičiui, Zigmui Sapronaičiui už indėlį renovuojant gamybinius pastatus, Stasiui Samajauskui už operatyvų gedimų šalinimą, Gintautui Vaitkevičiui už ilgametį darbą gyvulininkystėje, vyr. finansininkei Jolitai Tvarijonienei už profesionalumą darbe. Be to, pasveikinti ir tie žmonės, kurie anksčiau dirbo ar dar tebedirba bendrovėje ir atšventė gražius asmeninius jubiliejus. Proginės juostos ir simbolinės dovanos įteiktos 90-metį pernai šventusiai Marijonai Lenktienei, 85 – metį paminėjusiems Leonidai Šuopienei ir Pranei Vaičiūnienei, 80 - metį šventusiam Albinui Dėdynui. Pagarba atiduota 75 metų sukaktis šventusiems Vincentai Ditkuvienei, Teresei Maksvytienei, Pranciškui Juodaičiui. 70 –ies metų sukaktį pernai pasitiko Salomėja Bernotavičienė, Albina Gudaitytė, Bronius Zokaitis, Genovaitė Nausėdienė, Anelė Martinkevičienė. 50-metį pernai pasitiko Rima Sederevičienė.

Šventės dalyvius savo dainomis džiugino dainininkė Rūta Morozovaitė ir Kalėdų Senelis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.