Hidroelektrinės statybą planuojama pradėti dar šį pavasarį

Vyresnio amžiaus Kudirkos Naumiesčio gyventojai dar prisimena užtvenkto vandens šniokštimą, kai čia veikė 1932 metais prancūzų pastatyta hidroelektrinė. Susidėvėjus turbinoms, 1972 metais ji buvo uždaryta ir palikta likimo valiai. Tiesa, hidroelektrinės pastate kurį laiką buvo įsikūrusi visiems vietiniams gerai žinoma kavinė, vadinama šašlykine. Praėjus 50 metų atsirado galimybė ją atstatyti.

Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Algimanto Damijonaičio teigimu, šios hidroelektrinės atstatymas naumiestiečiams svarbus ne tiek materialiai, kiek moraliai. Vyresnio amžiaus žmonės gerai atsimena Šešupės užtvanką, krentančio vandens ūžimą, siaurą praėjimą iš vieno upės kranto į kitą.

Tarybiniais laikais atstatyti tokį nedidelį ir, palyginus su kitais gigantiškais įrenginiais, rodos, tokį visai nereikšmingą  objektą, vilčių nebuvo. Tačiau 1998 metais pirmoji norą Kudirkos Naumiestyje atstatyti hidroelektrinę išreiškė UAB „Sofvita“, ir atsirado galimybės norams tapti realybe. 2001 metais buvo paruošta visa dokumenacija, tačiau statybą trukdė pradėti besikeičiantys aplinkos vertinimo reikalavimai, sąlygos, žuvitakio įrengimas.

Tačiau 2006 metais UAB „Sofvilai“ bankrutavus, hidroelektrinės statyba liko neįgyvendinta. Tik praėjus trejiems metams vėl buvo sugrįžta prie  šio objekto. Juo susidomėjo UAB „Lithidro“. A.Damijonaičio teigimu, visi dokumentai jau paruošti ir derinami su Aplinkos apsaugos agentūra. Jiems belieka gauti tik mūsų rajono savivaldybės leidimą statybai. „Tam jokių kliūčių nebus, - tikino jis. Savivaldybė pateikė įmonei tik du reikalavimus: nutiesti Baltkalnio gatve kelią iki hidroelektrinės ir pastatyti per Šešupę pakabinamą tiltą, kuris sujungtų abu krantus ir žmonės turėtų tiesioginį praėjimą iš Baltkalnio į Kudirkos Naumiestį.“

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, įmonės vadovas Edvardas Griškelis hidroelektrinės statybą planuoja pradėti dar šių metų pavasarį, o vėliausiai – vasarą.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.