Asbestinių stogų keitimo programa kelia abejonių

padvaiskaiteAsta GVILDIENĖ

Praėjusį pirmadienį savivaldybės posėdžių salėje vyko seminaras „Asbestinių stogų dangos keitimas kaimo vietovėse, naudojantis Lietuvos Kaimo plėtros 2007 - 2013 m. programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ parama“. Visiems rajono gyventojams, susidomėjusiems ES paramos pagalba šiferinių stogų pasikeitimui, programos galimybes ir taisykles išdėstė Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Alternatyviosios veiklos skyriaus vyriausioji specialistė Nomeda Padvaiskaitė.

Nuotr. Paramos galimybes ir taisykles rajono gyventojams paaiškino Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Alternatyviosios veiklos skyriaus vyriausioji specialistė N.Padvaiskaitė.

Parama pasinaudoti galės ne visi

Sausio 16 dieną startavusi vadinamoji šiferio stogų keitimo programa skelbia, kad į Europos Sąjungos skiriamą paramą galės pretenduoti kaimo gyventojai. Tačiau tik tie, kurie ne mažiau nei penkerius metus buvo deklaravę gyvenamąją vietą kaimo vietovėje ir tik tie, kurie gyvena ne daugiau nei 6 tūkst. gyventojų turinčiame miestelyje.
 
Vienas svarbiausių pakeitimų – paramos gali kreiptis ne tik vienbučių, bet ir dvibučių ar daugiabučių namų savininkai, vieningai nusprendę pasikeisti stogą. Beje, sodų bendrijos ar savivaldybės centrai jaučiasi diskriminuojami – jiems galimybė pasinaudoti parama nesuteikiama.

Be to, Asbestinių stogų dangos keitimo programai numatyta 60 mln. litų suma nėra tokia didelė, kaip atrodo. Jei didžiausia kompensuojama paramos suma vienam pareiškėjui – 10 tūkst. litų, tai nesunku suskaičiuoti, jog kiekvienai mūsų šalies savivaldybei finansuoti asbesto turinčių stogo dangų keitimui vidutiniškai bus atseikėta po vieną milijoną litų. Padalijus šią sumą keturiolikai mūsų rajono seniūnijų,  ne vienerius metus tikėtos paramos realiai galės sulaukti mažiau nei 10 gyventojų. Tad pasikeisti šiferinius stogus galės toli gražu ne visi kaimiškų vietovių gyventojai.

N.Padvaiskaitės teigimu, jei norinčiųjų pasikeisti asbesto stogų dangą bus daugiau, nei tam numatyta lėšų, parama bus teikiama pirmumo kriterijus atitinkantiems pareiškėjams: daugiavaikėms, mažamečių vaikų, besimokančių kaimiškose mokyklose, turinčioms šeimoms, taip pat pareiškėjui, grįžusiam iš emigracijos.

Viena iš ankstesnių programos sąlygų – paraiškos teikėjas negali būti gavęs jokios kitos Europos Sąjungos paramos, šiandien pakeista. Ir smulkieji, ir stambieji ūkininkai, kada nors pasinaudoję ES lėšomis, galės dalyvauti asbestinių stogų dangos ketimo programoje, tik jie neturės pirmumo teisės.

Aprašo reikės ne visiems

Vieni iš svarbiausių dokumentų, kuriuos pareiškėjai turi pateikti kartu su paraiška, yra savivaldybės Ūkio skyriuje išduota gyvenamojo namo įtraukimo į savivaldybių sudarytus asbestinių stogų inventorizacijos sąrašus akto kopija ir paprastojo remonto aprašas. N.Padvaiskaitė pabrėžė, kad parama bus suteikiama ne stogo šildymui ar modernizavimui, bet tik senojo nuėmimui ir naujos dangos uždėjimui.

Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis atkreipė dėmesį, kad pastarasis dokumentas privalomas tik tais atvejais, kai keičiama pastato fasado ar šlaitinio stogo danga gyvenamosiose vietovėse, turinčiose daugiau kaip 3000 gyventojų, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje ir jų apsaugos zonose, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje. Taigi, didžiajai daliai pareiškėjų šio aprašo pateikti nereikės.

Finansavimas bus skiriamas asbesto atliekų transportavimo ir utilizavimo paslaugai pirkti, statybinėms stogo keitimo  medžiagoms įsigyti. Statybos darbai nėra tinkamos finansuoti išlaidos. „Labai svarbu turėti įrodantį dokumentą, kad turėsi lėšų stogo pakeitimui, - primena K.Kuncaitis. - Apmokėjimas už nupirktas medžiagas bus atliekamas pakeitus stogą, todėl gyventojams iš pradžių reikės turėti gana apvalią sumą senam stogui pasikeisti.“

Beje, stogų dangos keitimui yra nustatytos maksimalios statybinių medžiagų kainos, tačiau visai nesvarbu, kur jos bus perkamos Lietuvoje ar Lenkijoje, svarbu turėti PVM sąskaitas – faktūras. N.Padvaiskaitė paaiškino, kad asmenims, kurie užsiima kokia nors komercine veikla ir PVM susigrąžina, kompensacija už stogo dangos pakeitimo tinkamas išlaidas bus skaičiuojama nuo sumos be PVM, fiziniams asmenims bus kompensuojama nuo sumos su PVM.

Konsultacija kiekvienam atėjusiam

Nacionalinės mokėjimo agentūros Marijampolės skyriaus specialistės kiekvieną antradienį, pagal iš anksto numatytą grafiką, atvyks į savivaldybės Žemės ūkio skyrių, kur ne tik rinks paraiškas paramai gauti, bet ir padės jas užpildyti, atsakys į visus kaimo gyventojams rūpimus klausimus, kylančius neaiškumus, išsamiai paaiškins, kas ir kokiomis sąlygomis gali pasinaudoti skirtomis ES lėšomis. Paramos paraiškos pildymą, pasak Žemės ūkio ministerijos atstovės, turėtų itin palengvinti ką tik parengta išsami paraiškos pildymo instrukcija, kurią galima rasti tinklapyje www.nma.lt. Vadovaudamasis šia instrukcija, kiekvienas pareiškėjas turėtų nesunkiai užpildyti paraišką ir savarankiškai. Tačiau tai padės padaryti ir NMA specialistės, nes visai nebūtina jos pildyti kompiuteriu. Tai galima padaryti ir raštu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.