Rajono verslininkai pasiryžę išgelbėti verslą Šakiuose

verslo_centraAsta GVILDIENĖ

Vasario 23 dieną Šakių verslo informacijos centre sunerimę dėl šiandieninės verslo situacijos rajone rinkosi Verslo klubo nariai. Jie nusprendė ne tik siekti, kad ir toliau būtų skatinama pradedančiųjų ir verslą plėtojančių verslininkų veikla, bet ir oficialiai kreiptis į rajono savivaldybės tarybą su prašymu Verslo plėtros fondui skirti 20 tūkst. litų.

Nuotr. Verslo klubo viceprezidentės L.Valaitienės manymu, siekiant skatinti verslą Šakiuose, būtina išsirinkti ir naują Verslo plėtros fondo pirmininką, kuriuo vienbalsiai buvo pasiūlytas tarybos narys D.Mikelionis (kairėje).

Verslo klubo viceprezidentės Loretos Valaitienės iniciatyva sukviestame susirinkime dalyvavo Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių skyriaus Šakių poskyrio vedėjas Aidas Poderys, savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė, individualios įmonės savininkas Jaunutis Bugvilas ir tarybos narys Darius Mikelionis.  
 
Įžvelgia realią grėsmę verslo žlugimui

Numirus Šakių verslo informavimo centro veiklai iniciatyvą į savo rankas perėmė Verslo klubo nariai, tikriausiai vieninteliai neabejingi rajono verslo plėtrai ir gyvybingumui bei matantys realią grėsmę jo žlugimui ateityje. Pasak L.Valaitienės, grėsmę kelia verslo situacija rajone – skirti lėšų verslui savivaldybė nėra numačiusi, darosi vis sudėtingiau paremti verslą pradedančius ir plėtojančius verslininkus, kurie duoda realią naudą savo rajonui, papildydami biudžeto finansus. „Jaunimas nepasilieka savo krašte - išvyksta ieškoti darbo  į užsienį ar didžiuosius Lietuvos miestus. Ateitis tokia, kad vieną dieną pritrūksime darbo jėgos ir nebus kaip plėtoti verslą, - tvirtino Verslo klubo viceprezidentė. -  Turime visi kartu siekti, kad Šakiai netaptų tokiu pat mirštančiu miestu kaip šiandieninis Kudirkos Naumiestis. Todėl mūsų susirinkimo tikslas – oficialiai pareikšti  savo nuomonę rajono savivaldybės tarybai apie susidariusią situaciją.“

Neturi jokių įdarbinimo galimybių

„Nedarbas rajone ženkliai auga, - teigė A.Stasiulienė. – Todėl labai svarbu palaikyti tuos žmones, kurie ryžtasi nuo individualios veiklos pereiti prie įmonės įforminimo. Tačiau kaip jiems padėti? Būtent Verslo plėtros fondas ir yra vienintelė galimybė palengvinti pradedančiųjų verslininkų naštą: kompensuoti įmonės įregistravimo mokestį ar pirmuosius metus padengti palūkanas.“ Pasak jos, šiandien pats svarbiausias darbas - skatinti žmones patiems imtis verslo, nes paskutiniais mėnesiais Darbo birža neturi jokių įdarbinimo galimybių, išskyrus kadrų kaitą. „Taigi, rajone visiškas štilis, - apgailestavo Darbo biržos Šakių skyriaus vedėja. - Pradėti savo verslą, kai mokėti už liudijimą reikia 1440 litų, ryžtasi nedaugelis. Žmonės nueina į pogrindį. Todėl čia nematau jokios perspektyvos.“

E.Grigaitienė informavo, kad didžioji dalis verslo liudijimų rajone įsigyjama su lengvatomis, kurias leidžia įstatymas. „Tad tokių, kurie mokėtų 1440 litų, nėra daug, - tikino Biudžeto ir turto skyriaus vedėja. – Be to, sumažintas verslo liudijimo mokestis, t.y. 120 litų, buvo taikomas tik 2011 metais. Visi tikėjosi, kad verslas plėtosis. Anaiptol. Praktika parodė, kad padaugėjo labai nedaug, lyginant su anktesniais metais.“

Pokyčiai smulkiųjų verslininkų veikloje

Situacija smulkiųjų verslininkų veikloje ženkliai pasikeis nuo gegužės 1 dienos, kai sumažės veiklos rūšių ratas, kuriomis galima verstis, įsigijus verslo liudijimą, kai bus privalomi kasos aparatai visiems asmenims, kurie užsiima prekyba. „Visi matome, kas dedasi turguose, - teigė A.Poderys. – Žmonės verčiasi prekyba, tačiau mokesčių nemoka.“ Taip siekiama suvienodinti sąlygas tiek įmonėms, tiek individualiems asmenims, užsiimantiems prekyba.

Viršijus 10 proc. ribą, visos iš juridinių asmenų gautos pajamos bus apmokestinamos kaip pajamos iš individualios veiklos, taikant 5 proc. mokesčio tarifą, jei tai laisvoji profesija - 15 proc. tarifą.

Beje, įsigalios nuostata, nustatanti, jog prekybos verslo liudijimą įsigijusiam gyventojui nebus galima verstis didmenine prekyba.

Biudžete nenumatyta skirti paramos verslui

E.Grigaitienė informavo susirinkusiuosius, kad šių metų biudžete Verslo plėtros fondo likutis – 28 tūkst. litų. Dar 21 tūkst. litų, jos žiniomis, per ateinančius metus turėtų grąžinti paskolas lengvatinėmis sąlygomis gavę verslininkai. „Taigi, net jei ir savivaldybės biudžete nėra numatyta skirti finansavimo, suma susidaro ne tokia jau ir maža, - mintimis dalijosi Biudžeto ir turto skyriaus vedėja. Man yra tekę stebėti, kaip išleidžiami savivaldybės skirti pinigai. Didžioji jų dalis būdavo metų pabaigoje pervedama Verslo informacijos centro išlaikymui, o ne verslininkų paramai. Todėl galima sakyti, kad tas fondas neveikė“.

L.Valaitienė paprieštaravo, kad tai ne visai tiesa, nes yra dokumentai, įrodantys, kad 2009 metais iš Verslo plėtros fondo verslininkams paremti buvo skirti 47 tūkst. litų, 2010 metais – 16 tūkst. litų, o 2011 metais – 11 tūkst. litų. Taigi, galima sakyti, kad tik paskutiniaisiais metais ši veikla vyko kiek vangokai. Jos manymu, praktika perkėlinėti pinigus iš vienos eilutės į kitą nėra gera, todėl pirmininkaujančiu ir administruojančiu Verslo plėtros fondą neturėtų būti vienas ir tas pats asmuo.

Išrinktas Verslo paramos fondo pirmininkas

Pasak Verslo klubo viceprezidentės, šiandien jau neverta žvalgytis į praeitį – pats laikas veikti, numatant perspektyvas ateičiai. Todėl, jos manymu, pradėti reikia nuo Verslo plėtros fondo veiklos suaktyvinimo, išsirenkant jo pirmininką, o administravimą už tam tikrą mokestį paliekant Verslo infomacijos centro darbuotojoms.

Verslo klubo nariams pritarus šiai nuomonei, pirmininku vienbalsiai buvo išrinktas tarybos narys D.Mikelionis. Jam sutikus užimti šį postą, jis buvo įpareigotas kreiptis į savivaldybės komitetus ir tarybą su prašymu paremti Verslo plėtros fondą 20 tūkst. litų.

Priimtas į Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybą

Verslo klubo viceprezidentė teigė, kad jų klubas nesėdi rankų sudėjęs ir šiemet vėl pateikė prašymą priimti jį į Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybą. Ji džiaugėsi, kad iš 23 balsavimo teisę turinčių narių, už juos balsavo net 19. Taigi, atsakymas buvo teigiamas, ir Šakių verslininkai šiandien užima savo vietą taryboje.

Pirmasis posėdis paliko didelį įspūdį. Pasak L.Valaitienės, Teisingumo ministerija padarė gražų žingsnį – pirmus metus visiškai netikrinti pradedančiojo verslininko, Vyriausybė kompleksiškai žiūri, kaip jam padėti, kaip skatinti. „Tad būkime ne provincialai ir savo rajone leiskime verslui plėstis bei užimti savo vietą“, - kalbėjo ji.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.