Jauna specialistė optimistiškai žvelgia į darbą ir gyvenimą Šakiuose

gedvilaiteGiedrė PLEČKAITYTĖ

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių rajono konsultavimo biuro gretas papildė iš Tauragės rajono kilusi jauna augalininkystės konsultantė Modesta Gedvilaitė. Trijų mėnesių bandomąjį laikotarpį sėkmingai įveikusi mergina nuo šios savaitės pradžios buvo įdarbinta oficialiai ir ateitį sieja tik su Šakiais, kur tikisi pasiekti savo užsibrėžtų tikslų.

Nuotr. Šakiuose įsidarbinusi tauragiškė M. Gedvilaitė sako, kad ieškant darbo reikia būti aktyviems, o nepasisekus nenuleisti rankų.

Nesigaili pasirinkimo

Jauna, 24-erių metų iš Tauragės rajono kilusi M. Gedvilaitė pernai baigė Lietuvos žemės ūkio universitetą, kur įgijo agronomo specialybę. „Baigus mokyklą galvojau studijuoti Klaipėdos universitete viešąjį administravimą net nežinodama, kokia tai specialybė. Tuomet buvo svarbu tik tai, kad galėčiau studijuoti uostamiestyje, - atviravo M. Gedvilaitė. – Vėliau pagalvojau, kad tėvai ūkininkauja, o ir egzaminų rezultatai ne patys geriausi, todėl nusprendžiau ateitį sieti su žemės ūkiu. Visą laiką mėgau rūpintis augalais, juos dauginti. Tai galbūt ir pastūmėjo, kad pasirinkau augalininkystės sritį – būtent agronomiją. Dėl šio sprendimo nė kiek nesigailėjau“. Prisimindama studijų laikus, Modesta sako, jog sunkiausi jai buvo pirmieji studijų metai, vėliau studijuojant nestigo intensyvios ir įdomios veiklos. „Laikui bėgant tapau aktyvia universiteto studente. Prisijungiau prie studentų tarybos veiklos. Vėliau pradėjau rašyti straipsnius į laikraštį. Per ketverius metus nestigo pačios įvairiausios veiklos, be to, sėkmingai baigiau ir mokslus“,- sakė Modesta.
 
Darbo paieška

Kaip ir dera jauno žmogaus gyvenime, po studijų baigimo nieko daugiau nelieka, tik nuolatiniai pamąstymai apie pirmosios darbovietės paiešką. Pašnekovė pasakojo, jog dar studijuodama aktyviai  ieškojo darbo. Būdama studente vasaromis ji dirbdavo vaikų darželyje. Po universiteto baigimo M. Gedvilaitė įsidarbino Nacionalinėje mokėjimo agentūroje, kur  tris mėnesius dirbo pakaitine valstybės tarnautoja. „Kadangi baigėsi darbo sutartis, buvau atleista. Tuomet vėl prasidėjo naujos darbo paieškos“,- patirtimi dalijosi pašnekovė. Nors šalyje apie jauno žmogaus įsidarbinimą kalbama ganėtinai pesimistiškai, bet M. Gedvilaitė sakė, jog ji darbo ieškojo aktyviai, nenuleisdama rankų. „Nuolat internete žiūrėdavau visus skelbimus. Pati savo gyvenimo aprašymą dėjau į visus internetinius darbo paieškos puslapius, daug skambinėjau į įvairias įstaigas. Mačiau nėra skelbimo, bet vis tiek skambinau ir teiravausi, ar nereikia agronomo. Aišku, dažniausiai išgirsdavau neigiamą atsakymą ir vien tik dėl to, kad nėra patirties“,- pasakojo M. Gedvilaitė. Galiausiai universiteto atstovybė paskatino kreiptis į Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybą ir jai buvo pasiūlyta išbandyti jėgas Šakių rajone. „Pati esu kilusi iš Tauragės rajono, todėl pagalvojau, kad reikia rinktis Šakius, nes bus ne taip toli ir į tėviškę parvažiuoti“,- kalbėjo ji.

Pirmieji žingsniai

Dabar prieš tris mėnesius vykusį darbo pokalbį M. Gedvilaitė prisimena tik teigimai, todėl sėkmingai įveikusi pirmąjį įsidarbinimo etapą, bandomajam laikotarpiui buvo priimta dirbti Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių rajono konsultavimo biure. Jaunai specialistei minėtieji bandomieji mėnesiai išties buvo įtempti. „Per savaitę bent po kartą reikėjo važiuoti į centrą, laikyti egzaminus ir dalyvauti mokymuose. Tempas buvo didelis. Netrukus prasidėjo ir klientai. Žodžiu, reikėjo ir mokytis, ir dar darbus atlikti“,- patirtimi dalijosi specialistė, kuri sėkmingai įveikusi bandomąjį laikotarpį šią savaitę buvo įdarbinta nuolatiniam darbui. Tad nuo šiol Šakių konsultavimo biuras yra pilnos sudėties, nes čia teikiamos augalininkystės konsultavimo paslaugos, kurių biure nebuvo net kelerius metus. Jauna specialistė konsultuoja mūsų rajono ūkininkus apie augalų tręšimą, apsaugą bei daugeliu kitų klausimų. Be to, ji pildo augalų apsaugos, tręšimo žurnalus. „Dabar turiu užsakymą padaryti tręšimo planą, dirvožemio mėginius paimti. Prasidės pasėlių deklaravimas, ir tai mokysiuosi atlikti. Šakių rajone labai išsiplėtusi augalininkystė, todėl ir klientų daug. Visi drąsiai sako, kokias problemas turi, o aš kuo galiu, tuo padedu“,- kalbėjo veiklos stoka nesiskundžianti tauragiškė. Pastovumo ir kruopštumo savybių turinti M. Gedvilaitė džiaugiasi, jog gali atlikti įvairiapusį darbą, kuriame dirbama ne tik su popieriais, bet ir su žmonėmis. Pašnekovės teiravomės, ar galima teigti, kad šiame darbe ji atrado save ir čia dirbdama jaučiasi gerai: „Iš tiktųjų tai taip. Palyginus su tuo, kai dirbau Vilniuje, tai ten man buvo gana sunku, nes darbas buvo labiau grindžiamas teise. Čia yra ta sritis, kurioje galiu pritaikyti būtent tai, ką aš ir mokiausi. Aš jau daug ką žinau ir turimas žinias galiu pritaikyti savo darbe, todėl jaučiuosi tvirtai“,- kalbėjo M. Gedvilaitė, džiaugdamasi, kad ji buvo draugiškai priimta kolegių, kurios padeda įsitvirtinti darbe.

Įspūdis apie Šakius

Paprastai mažesniuose rajonuose gyvenantys jauni žmonės, ieškodami didesnių karjeros ar tiesiog įsidarbinimo galimybių, skverbiasi į didžiuosius šalies miestus. M. Gedvilaitės teiravomės, kokie jai pasirodė Šakiai? „Kai gyvenau Vilniuje, man ten buvo per slogu, per sunku. Šakiuose, nors ir neturiu giminių ar draugų, bet pakankamai gerai jaučiuosi“, - kalbėjo ji. Iš Tauragės rajono kilusiai merginai Šakiai - kol kas mieli ir jaukūs. Ar galima tikėtis, kad jaunas žmogus senstančiuose Šakiuose užsiliks ilgiau nei metus? „Manau, kad taip. Iš tikrųjų labai sunku susirasti darbą. Jeigu viskas gerai, galvoju, kad čia liksiu visam laikui. Aš matau, kad čia yra kur tobulėti. Konsultavimo biuras skatina mokytis, tai, man atrodo, čia įmanoma ir karjeros laiptais kilti. Manau, yra visos galimybės jaunam žmogui tobulėti“,- optimistiškai kalbėjo M. Gedvilaitė, pridurdama, jog jai mažesnis miestas – didelis privalumas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.