Brangstantys kiaušiniai į kampą speičia kepėjus

kiausiniaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Artėjant pagrindinei pavasario šventei – Šv. Velykoms, šalyje sparčiai pradėjo brangti kaušiniai. Šakiuose veikiančių konditerinių gaminių įmonių atstovai tvirtina, jog kiaušinių brangimas tam tikra prasme juos žlugdo.    
 
Nuotr. Reaguodami į susidariusią situaciją, kiaušinius brangina ne tik stambieji vištų augintojai, bet ir turguose kiaušiniais prekiaujantys prekeiviai.

Neatitinka paukščių auginimo gerovės

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, iki 2012 metų sausio 1 dienos visų ES narių paukštininkystės ūkiai turėjo atitikti paukščių gerovės užtikrinimo kriterijus. Priešingu atveju, kiaušiniai iš ES reikalavimų neatitinkančių ūkių negali būti tiekiami į rinką, tik perdirbami vietoje.
 
Skelbiama, jog Lietuvoje visi didieji paukštynai ES keliamus reikalavimus įvykdė. Mūsų šalies paukštynai pastaraisiais metais senuosius vištų narvus pakeitė naujais, todėl netrukdomi gali prekiauti kiaušiniais. Tačiau Lietuvos kaimyninės šalys Lenkija, Latvija bei kitos ES valstybės narės šių reikalavimų neįvykdė. Pavyzdžiui, Lenkija, kuri buvo viena didžiausių kiaušinių tiekėjų tiek Lietuvos, tiek kitų šalių rinkai, jų pradėjo stokoti. Nors Lenkija buvo išsiderėjusi pereinamąjį laikotarpį, reikalingą paukščių gerovės pritaikymui, tačiau naujų sąlygų pritaikymo ėmėsi tik paskutiniu metu. Taip Europos šalyse jaučiamas kiaušinių trūkumas lėmė kainų šuolį ne tik Lenkijoje ir kitose ES šalyse, bet ir Lietuvoje. Beveik kasdien brangstantys kiaušiniai, matyt, bus puikus pasipelnymo šaltinis mūsų šalies paukštininkams, tačiau tai yra nemalonus akibrokštas konditerinių gaminių kepėjams.

Kiaušinius brangina ir smulkūs paukštininkai

Šiomis dienomis rajono parduotuvėse dešimt vienetų kiaušinių galima įsigyti po 5,49 ar 6,19 lito. Tuo tarpu praėjusią savaitę Zanavykų turguje prekeiviai taip pat sureagavo į padėtį rinkoje ir pakėlė kainas. Už dešimt naminių kiaušinių jie prašė 5 litų. „Parduotuvėse brangsta, todėl ir turguje keliamos kainos. Už dyką juk neduosi, nes ir vištų išlaikymas kainuoja. Šiaip kaimiškus kiaušinius gerai perka“,- kalbėjo turguje kiaušinius pardavinėjanti Birutė. Pranašaujama, jog už deficitine preke tampančius kiaušinius artimiausiu metu pirkėjai gali pakloti 7 litus už dešimt jų vienetų. Tuo tarpu šalyje daug kam gerai žinomas Šakių rajono Lukšių seniūnijoje ekologine paukštininkyste užsiimantis Edvardas Gelažius niekada nesiskundė pirkėjų stoka ir ekologiškų kiaušinių dar nesiruošia branginti. „Dabar L kategorijos kiaušinius pats parduodu po 6,50 lito plius PVM. Mano tiekiami kiaušinai parduotuvėje kainuoja 9,80 lito“,- kalbėjo ūkininkas E. Gelažius. Ekologiniais kiaušiniais tiek rajone, tiek Vilniuje „Tymo“ turgelyje bei parduotuvėse prekiaujantis ūkininkas sako, kad jo klientai yra specifiniai žmonės, žinantys, ko iš tiesų nori. „Net į paprastą klientų paklausimą, kodėl keliamos kainos, neturėčiau ką atsakyti. Tai garbės reikalas, kol kas šią savaitę nebranginsiu kiaušinių. Bendrauju su parduotuvių vadybininkais. Man jie sako, kad jau reikia kelti kainas. O aš sakau, palaukime, dar pažiūrėkime, kas bus po savaitės. Kainas pakelti labai lengva. Nematau reikalo kiaušinius branginti vien tik todėl, kad kiti juos brangina“,- susiklosčiusią situaciją komentavo E. Gelažius.

Sunerimę kepėjai

Vos per savaitę laiko smarkiai šoktelėjusios kiaušinių kainos sunerimti privertė šalies konditerius. Kaip skelbia šalies žiniasklaida, konditeriai vienareikšmiškai teigia, kad šie metai jiems bus vieni sunkiausių nuo krizės pradžios. Ilgametę patirtį konditerijos gamyboje turinčio UAB „Rugelis“ savininkė Birutė Drevininkaitienė į kiaušinių brangimą žiūri su siaubu. „Į konditerijos gaminius daugiausiai dedamai kiaušiniai. Neturiu jų užsipirkusi į priekį“,- sakė B. Drevininkaitienė. Verslininkė kiaušinių tiekėjams už vieną kiaušinį dabar moka po 57 centus. Prieš savaitę ji už vieną kiaušinį mokėjo 40 centų. „Ir taip Šakių rajone maža apyvarta. Dabar dėl pabrangusių kiaušinių būtinai teks branginti ir mūsų kepinius. Kiaušiniai mus visiškai žlugdo“,- sakė B. Drevininkaitienė.

Situaciją pakomentuoti papraštyta UAB „Gulbelė“ vadybininkė Vaida Blekaitytė sakė, kad bendrovė kol kas negalvoja apie konditerinių gaminių kainų kėlimą. Tačiau jau artimiausiu metu, jeigu ir toliau brangs kiaušiniai, be jokios abejonės, brangs ir bendrovės konditeriniai gaminiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.