Už 1 kg panaudotų baterijų bus mokami 2 litai

elementaiNuo šiol šalyje pradedama supirkinėti panaudotus galvaninius elementus (nešiojamas baterijas). Informuojama, kad už 1 kg elementų bus mokami 2 litai.

Antradienį Gamintojų ir importuotojų asociacija (GIA) ir bendrovės „EMP recycling“, „Ekstara“ bei „Atliekų tvarkymo centras“ pasirašė susitarimą, kuriuo įsipareigoja bendrai dirbti tam, kad panaudotos nešiojamos baterijos būtų superkamos. Po susitarimo pasirašymo galvaninių elementų supirkimas pradedamas 30-yje supirkimo vietų visoje Lietuvoje.

Už 1 kg panaudotų nešiojamųjų baterijų bus mokama po 2 litus.

Traktuojama, kad tokiomis priemonėmis siekiama žmones pratinti nemesti naudotų galvaninių elementų į bendras šiukšliadėžes ir prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo.

GIA pagal susitarimą numato finansuoti galvaninių elementų supirkimą, o kiti susitarimo partneriai - plėtoti supirkimo tinklą ir užtikrinti panaudotų baterijų perdirbimą.
 
Informuojama, kad iki šiol Lietuvoje kasmet parduodama maždaug 700 tonų baterijų ir buityje naudojamų akumuliatorių, tuo tarpu surenkama vos kelios dešimtys tonų panaudotų baterijų. Įdiegus baterijų supirkimo sistemą, pradžioje tikimasi surinkti apie 25 proc. panaudotų baterijų, vėliau bus siekiama, kad supirkimo tinklas būtų išplėstas ir perdirbėjus pasiektų kuo daugiau pavojingų atliekų.

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro specialistė ryšiams su visuomene Liucija Burbienė informavo, kad mūsų apskrityje kol kas baterijos surenkamos tik nemokamai tose vietose, kur jomis ir prekiaujama. „Apie šią mokamą iniciatyvą girdėjome, tačiau kol kas tos supirkimo vietos yra tik didžiuosiuose miestuose. Jei ateityje ši iniciatyva ateis iki mūsų apskrities, informuosime“, - teigė specialistė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.