Šešupės valymo projektas atskleidė galimą hidroelektrinės statybos žlugimą

haase_vGiedrė PLEČKAITYTĖ

Beveik metus laiko sąmoningai buvo vilkinamas projekto „Šešupės upės Kudirkos Naumiestyje būklės gerinimas“ įgyvendinimas. Projekto vykdytojai numatytus darbus bandė derinti su planuota atstatyti naująja hidroelektrine. Tačiau čia iki šių metų gegužės turėję būti atlikti žemės tvarkymo darbai iki šiol nepajudėjo iš vietos. Negana to, susirūpinta, jog daugelį metų planuojamas tvarkyti buvusios hidroelektrinės pastatas ir aplinka kelia pavojų dažnai čia šmirinėjančių vaikų saugumui.

Nuotr. Už Šešupės valymo projekto priežiūrą atsakingas V. Haase išreiškė nuogąstavimus, kad, upėje dirbant žemsiurbei, sulauks daug smalsuolių, kurie, manoma, gali apsilankyti ir netvarkingame hidroelektrinės pastate.  

Žlunga viltys turėti hidroelektrinę?

Jau ne vienerius metus iš savivaldybės ėjo žinios apie planus Kudirkos Naumiestyje, Šešupėje, vietoj buvusios senosios pastatyti naują hidroelektrinę. Šakių rajono savivaldybė 2009 metų liepos mėnesį paskelbė viešą konkursą dėl užtvankos nuomos. Deja, konkurso metu buvo nesklandumų. Konkurso sprendimą tais pačiais metais apskundė konkurse dalyvavusi UAB „Baltergas LT“. Bendrovės atstovai per teismus įrodinėjo, kad Šakių rajono savivaldybės administracijos sudaryta konkurso komisija 2009 metų liepos 29 dieną vykusiame posėdyje, išnagrinėjusi konkurso dalyvių pasiūlymus, užtvankos nuomos konkurso nugalėtoju paskelbė būtent UAB „Baltergas LT“. Mat kitas konkurso dalyvis E. Griškelis, Alytuje veikiančios UAB „Lithidra“ vadovas, pasiūlęs didžiausią nuomos kainą, kartu su pasiūlymu nepateikė pradinio įnašo sumokėjimą įrodančio dokumento bei pats posėdyje nedalyvavo. Beje, tąkart komisijos posėdžio protokolas surašytas nebuvo, nes jo surašymui skiriamos trys darbo dienos, todėl UAB „Baltergas LT“ aptarti nuomos sutarties sąlygas buvo pasiūlyta atvykti 2009 metų rugpjūčio 6 dieną. Tačiau dieną prieš tai bendrovė gavo Šakių rajono savivaldybės administracijos turto nuomos konkurso komisijos 2009 metų liepos 29 dienos protokolu Nr. 12 įformintą sprendimą, kuriame konkurso nugalėtoju paskelbta ne teismuose teisybės ieškojusi bendrovė UAB „Baltergas LT“, bet E. Griškelio vadovaujama bendrovė.Teismuose buvo įrodyta, kad konkurso laimėtoju E. Griškelis paskelbtas teisėtai.
 
Panašu, jog tik šių metų vasaros pirmąją dieną pradėtas įgyvendinti projektas „Šešupės upės Kudirkos Naumiestyje būklės gerinimas“ atskleidė realią planuojamos atstatyti hidroelektrinės padėtį. Į klausimą, kodėl beveik metus laiko vėlavo projekto įgyvendinimas, projekto vadovas Alfredas Vigelis atsakė: „Projektas turėjo būti pradėtas įgyvendinti anksčiau. Laukėme ir norėjome, kad žemės darbus atliktų hidroelektrinės nuomotojas. Teko laukti maždaug metus laiko. Kai pamatėme, kad darbai nevyksta ir artimiausiu metu nevyks, liepėme rangovams pradėti darbus“. Mat pagal ankstesnius planus, upėje turėjo būti sutvarkyta užtvanka ir tik tada įvykdytas jos valymo projektas.  

Taigi dar 2009 metų rugpjūtį tarp Šakių rajono savivaldybės ir konkurso laimėtojo E. Griškelio buvo pasirašyta užtvankos nuomos sutartis. Verslininkas šia sutartimi įsipareigojo pastatyti hidroelektrinę, atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras. Be to, jis prisiėmė atsakomybę pastatyti įrenginį žuvų migracijai, įrengti pėsčiųjų tiltą per užtvanką ir pėsčiųjų taką su laiptais kairiajame šlaite į Kranto gatvę. Pasirašytame dokumente numatyta, jog dešiniajame upės krante turės būti įrengtas privažiavimas nuo Baltkalnio gatvės iki naujosios hidroelektrinės. Iki šių metų gegužės išvardytų darbų vykdymui jau turėjo būti atlikti visi reikalingi žemės darbai. Tačiau visi raštiški įsipareigojimai lig šiol neįgyvendinti. Su kuriam laikui į užsienį išvykusiu E. Griškeliu nepavyko susisiekti ir sužinoti, kada vis tik bus pradėti užtvankos tvarkymo ir naujos hidroelektrinės statymo darbai.

Naujas statinys – tai tik pinigų plovimas

Kudirkos Naumiesčio seniūnas Alfredas Puida tikino nenorintis kalbėti šia tema, nes ir taip per daug visko prišnekėta. „Kadangi numatoma naują objektą statyti arčiau nei vieno kilometro atstumu nuo Kaliningrado srities sienos, tai būtina suderinti su Rusijos Federacija. Šiuo metu laukiama Kaliningrado srities atsiliepimų ir Aplinkos apsaugos ministerijos vertinimo“,- tvirtino seniūnas, pridurdamas, jog nežinia kuo viskas baigsis. Nemažai reikalų su Kudirkos Naumiesčio hidroelektrine turintis kadaise buvęs tarybos narys, vietos gyventojas Vladas Sederevičius sakė laukia, kada pradės statyti hidroelektrinę. „Žmonės nenori statyti, bet nori išplauti valdiškus pinigus. Tik nepavyksta“, - tvirtino V. Sederevičius. Pasiteiravus naumiestiečio nuomonės, kodėl šio objekto tvarkymo darbai nepajuda iš mirties taško, jis atsakė: „Suprantate, jeigu neina pavogti iš valstybės pinigų, kas į tai investuos didelius pinigus, kai nežinai, kada atsipirks. Nu kokia dar elektrinė? Būkime biedni, bet teisingi - raskite tokį kvailį, kuris per metus norės mokėti 114 tūkst. mokestį už kažką, kas nežinia kada atsipirks. Įstatymai keičiasi kiekvieną dieną“.

Susirūpinta žmonių saugumu

Nepaisant galimo seniai planuotos hidroelektrinės statybos žlugimo, birželio 1 dieną Kudirkos Naumiestyje buvo pradėtas įgyvendinti Šešupės valymo projektas, kurio bendra vertė siekia beveik 1 mln. 200 tūkst. litų. Pirmosiomis birželio dienomis mieste, nuo tilto iki senosios užtvankos, pakrantės valymo darbus atliko rangovas UAB „Šilutės polderiai“. Pagal projektą rangovas įsipareigojo sutvarkyti pakrantes, išvalyti upės vagą, vietomis akmenimis sutvirtinti pakrantes. Nuo liepos 1 dienos Kudirkos Naumiestyje turėtų pasirodyti upės vagą turėsianti valyti žemsiurbė. Manoma, jog tai sudomins ne vieną smalsuolį, todėl ir apleistos hidroelektrinės pastatus gali aplankyti dar daugiau smalsuolių. „Kiekvienam bus įdomu kaip veikia, kaip siurbia. Nuo noro žinoti nė vieno nepasaugosi“, - mano projekto prižiūrėtojas V. Haase. Kudirkos Naumiesčio seniūnas pripažino, jog tai sena bėda, bet priversti atsakingus asmenis pasirūpinti pastato apsauga nuo prašalaičių, neįmanoma. Pasak V. Sederevičiaus, kad minėtasis pastatas yra toks, kaip šiandien atrodo, yra vietos gyventojų „nuopelnas“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.