Verslo sėkmės paslaptis – darnus kūrybingų žmonių darbas

unguvaityte2Asta GVILDIENĖ

Šakiuose įsikūrusi kūrybingumo ir sėkmės nestokojanti „Grapic Node“ įmonė prieš mėnesį atšventė savo vienerių metų gyvavimo sukaktį. Savo verslą pradėjusi tik su dviem darbuotojais, šiandien direktorė Živilė Unguvaitytė džiaugiasi dešimties kūrybingų jaunų žmonių komanda, kuri ir yra visos verslo sėkmės paslaptis. Jos manymu, ir Lietuvoje galima dirbti ir užsidirbti.

Nuotr. Įmonės direktorės Ž.Unguvaitytės svajonė – kitais metais kasmetinėje „Apple“ firmos konferencijoje būti tarp geriausių kūrėjų ir gauti specialų apdovanojimą.  

Kuria ir parduoda

UAB „Grapic Node“ – trečioji Lietuvoje, kurianti ir internetu užsienio (JAV, Australijos, Didžiosios Britanijos) rinkoje parduodanti dizaino produktus „Apple“ firmos kompiuteriams. Išvertus į žmonių kalbą, įmonės darbuotojai kuria aplikacijas – specialias programėles, padedančias greitai ir lengvai kompiuteryje ar mobiliajame telefone rasti reikalingą informaciją. Taip pat įmonė kuria dizainą „Apple“ kompiuterių programoms, kurios yra analogiškos „Microsoft“, „Power Point“ ar „Excel“.
 
Pasak Ž. Unguvaitytės,  nesusijusiems su informacinėmis technologijomis žmonėms sunku paaiškinti, kuo skiriasi „Apple“ produkcija  nuo įprastinių personalinių kompiuterių. Tai ne tik firmos vardas, už kurį mokami dideli pinigai, bet ir nepriekaištinga kokybė bei patogumas.

Direktorė prasitarė, kad už gautus 7000 litų, kuriuos įrangos įsigijimui skyrė Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros fondas, realiai buvo galima įrengti darbo vietą tik vienam darbuotojui.

Dirba kaip viena šeima

„Sukurti savo įmonę labai sunku nebuvo, - prisipažino Ž. Unguvaitytė. – Daugiausiai teko investuoti į kompiuterinę įrangą. Pasijungei internetą ir pirmyn. Verslo sėkmės paslaptis – labai paprasta. Viską pasiekėme tik darnaus komandinio darbo dėka. Gal todėl, kad čia dirbame kaip viena didelė šeima.“

Pasak direktorės, kai tik pradėjo dirbti, visi svajojo kurti žaidimus. Pasirodo, ta svajonė šiandien pildosi. Tačiau kokie tai žaidimai – kol kas konfidenciali informacija. Nors įgyvendinant, rodos, neįgyvendinamą idėją, dažnai sakoma, kad iki jos kaip iki Mėnulio, tačiau, kai darbe gera atmosfera, moderni technika ir daug perspektyvių idėjų – iki Mėnulio ne taip jau ir toli. Galbūt ne veltui, ant sienos kabo plakatas su kosmonautu, žengiančiu Mėnulio paviršiumi, ir užrašu „Mąstyk kitaip“. Iš tiesų, visos mintys yra materialios. Jos kažkada tampa realybe. O jei tomis mintimis gyvena dešimt žmonių? Manau, realybė ranka pasiekiama.

Apie sunkumus negalvoja

Paklausus, su kokiais sunkumais teko susidurti, Ž. Unguvaitytė įvardijo du pagrindinius – kvalifikuotų darbuotojų stygius ir interneto problemos. Darbas su dizainu ir 3D grafika – gana nauja sritis mūsų šalyje, todėl tokių specialistų nedaug. Be to, jis reikalauja nemažai įgūdžių ir praktikos. Tačiau ir čia buvo rasta išeitis. Su naujomis idėjomis ir dideliu noru atėjusius dirbti jaunuolius kolegos apmoko darbo vietoje patys. Ir problemos kaip nebuvę.

Pačio sparčiausio interneto „Grapic Node“ neturi. „Šviesolaidinis internetas P.Vaičaičio gatve nepraeina, - apgailestavo direktorė. - Mat per mažai čia norinčiųjų jį įsivesti, todėl paslaugos teikėjui neapsimoka kloti kabelių. Iš tiesų, paradoksas – ten, kur jis reikalingiausias, jo nėra. Išbandžiusi visus pasiūlymus, įmonė šiandien naudojasi optimaliausiu variantu – UAB „Netas“ internetu.

Svajoja gauti „Apple“ apdovanojimą

Su optimizmu į rytojų žiūrinti Ž. Unguvaitytė baigė žurnalistikos studijas, bet visuomet svajojo apie dizainerės darbą. Pagrindinė varomoji jėga – entuziazmas ir noras tobulėti. Šiandien vadovė pasiekusi aukštą savo veiklos įvertinimą – jai įteiktas ne tik sidabrinio ir auksinio, bet ir profesionalaus lygio „Apple“ produkto kūrėjo sertifikatas.  

Kiekvienais metais San Franciske, Kalifornijoje rengiamose „Apple“ firmos konferencijose vyksta ne tik naujų firmos produktų pristatymas, mokymai, bet ir apdovanojami geriausi kūrėjai. Įmonės direktorė prisipažino, kad didžiausia jos svajonė – kitais metais gauti „Apple“ apdovanojimą.  

Padės jauniems žmonėms

Vienas iš „Grapic Node“ tikslų, ne tik siekti pelno sau, bet ir padėti jauniems kūrybingiems žmonėms. Šiam tikslui prieš tris mėnesius Ž. Unguvaitytė įkūrė nepelno siekiančią viešąją įstaigą „Mano skveras“, kuri vykdys ne tik labdaringą veiklą, bet ir organizuodama įvairius mokymus bei renginius skatins gilesnį jaunų žmonių Lietuvos kultūros ir meno pažinimą bei įvairios srities specialistų tobulėjimą.

Įstaiga planuoja organizuoti ir vykdyti vaikų ir jaunimo neformalųjį mokymą, įvairias kryptingo užimtumo ir socializacijos programas. Šiemet dešimčiai vaikų iš sunkiau besiverčiančių šeimų  „Mano skveras“ dovanos galimybę pasportuoti ir pažinti save dieninėje vasaros stovykloje „Šypsenos“. Ir tai tik pradžia.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.