Patvirtinti nauji žemės mokesčio tarifai ir terminai

Ketvirtadienį Šakių rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtinti nauji žemės mokesčio tarifai bei terminai. Nuo žemės mokesčio vėl atleidžiami daugiabučių namų gyventojai.

Asmenims, kuriems nustatytas 40 proc. darbingumo lygis, sulaukusiems senatvės pensinio amžiaus, ir nepilnamečiams, kai minėtų savininkų šeimose apmokestinamojo laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų, nustatytas neapmokestinamojo ploto dydis žemės mokesčiui apskaičiuoti: kaimo vietovėje – 1 ha; Šakių, Gelgaudiškio, Kudirkos Naumiesčio miestuose – 0,1 ha.

Vienbalsiai pritarta atleisti nuo žemės mokesčio žemės savininkus, kurių mokėtinas žemės mokestis už visus nuosavybės teise priklausančius žemės sklypus neviršija 5 litų. Taryba nustatė mokesčio už valstybinę žemę, išnuomotą ne aukciono būdu, tarifus: už žemės ūkio paskirčiai išnuomotą žemę – 3 procentai žemės vertės, už kitoms reikmėms išnuomotą žemę - 2,5 procento žemės vertės. Už 1 ha ūkio paskirties žemės, nustačius 3 procentų žemės vertės tarifą, Šakių seniūnijoje reikėtų mokėti 110-130 litų, namų valdai (kaip ir ankstesniais metais) nustačius 2,5 procento tarifą žemės nuomos mokestis siekia 780 - 920 litų už 1 ha, komercinės paskirties žemės nuoma – 3000 - 3750 litai. Nuosavos žemės šiuo metu rajone yra apie 102 tūkst. ha, nuomojamos žemės, kuri realiai gali būti apmokestinta žemės nuomos mokesčiu – apie 4 tūkst. ha. Rajono savivaldybės taryba 2011 metais už žemės ūkio paskirties nuomojamą žemę nustatė 3 procentų žemės vertės tarifą, už kitoms reikmėms išnuomotą žemę 2,5 proc. Kitaip tariant, nustatydama ne maksimalius tarifus ir mokesčio lengvatas  taryba nustatė ne maksimalią žemės nuomos kainą. 2011 metais fiziniams asmenims šio mokesčio buvo priskaičiuota 562 tūkst. litų, juridiniams asmenims – 184,8 tūkst. litų. Iš viso į biudžetą planuota surinkti 450 tūkst. litų, o surinkta 631,5 tūkst. litų nuo 2,5 proc. iki 3 proc. Taikant maksimalų tarifą, rajono savivaldybės biudžetas būtų pasipildęs 1132,1 tūkst., tai yra, 385,2 tūkst. litų daugiau. Nuo 2013 metų sausio 1 dienos įsigalios įstatymo pakeitimas, pagal kurį žemės mokestis bus skaičiuojamas pagal vidutinę rinkos vertę. 2012 metais vidutinė žemės vertė rajone - 3300 litų.
 
Rajono politikai pritarė, kad žemės mokestis turi būti sumokėtas iki lapkričio 1 dienos, o žemės nuomos mokestis – iki lapkričio 15 dienos.

Jau ne vienerius metus nuo žemės mokesčio atleidžiami daugiabučių namų gyventojai. Esą šių namų žemės dokumentų pilnaverčiam sutvarkymui nėra svertų. Tam reikalingi kadastriniai matavimai, didelės laiko ir pinigų sąnaudos. Dėl to kasmet į savivaldybės biudžetą nepatenka apie 17 tūkst. litų. Pasak rajono mero Juozo  Bertašiaus, visos Lietuvos savivaldybės šiuo klausimus nieko nepadaro. „Žmonių atsakymas aiškus: mes nepajėgiame susimokėti už komunalines paslaugas, o jūs dar norite, kad mes kažkokius projektus darytume. Mes priversti tuos žmones suprasti ir dėl to elgiamės civilizuotai“,- teigė J. Bertašius. Beje, Kudirkos Naumiestyje yra daugiabučių namų, kurių gyventojai susitvarkę žemės dokumentus ir moka mokesčius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.