Verslą vystyti padeda žodžio laikymasis ir sąžiningumas

bakuzeLTGiedrė PLEČKAITYTĖ

Per patį ekonominį sunkmetį trijų Kudirkos Naumiesčio krašto vyrų įkurta UAB „Bakūžė LT“, užsiimanti skydinių ir karkasinių namų gamyba ir statyba, šiandien mažais, bet tvirtais žingsniais žengia į platųjį statybų verslą. Vaido Morkevičiaus vadovaujama bendrovė, savame krašte darbo vietą suteikusi ne vienam rajono gyventojui, pasižymi lankstumu kliento poreikiams ir siekia bendrovės vardo pripažinimo.

Nuotr. Baltrušių kaime stovi vienintelis rajone V. Morkevičiaus vadovaujamos UAB „Bakūžė LT“ pastatytas gyvenamasis namas. Jo savininkai džiaugiasi nebrangiai ir gerai pastatytu namu.

Susidomėjo namų statyba
 
Vadinamuoju ekonominiu sunkmečiu, kuomet šalyje ir pasaulyje apmirė statybų verslas, tokia veikla nepabūgo užsiimti Kudirkos Naumiesčio krašto gyventojai – broliai Vaidas ir Valdas Morkevičiai bei jų bendramintis kraštietis Vidas Augulis. Nuo jaunų dienų verslumo gyslelę turintiems broliams prieš kelerius metus parūpo, kaip šiais laikais būtų galima nebrangiai ir kokybiškai pastatyti namą. „Teko būti Kazachstane ir regėti, kaip viena amerikiečių firma pažįstamam statė karkasinį namą. Pamatėme tokį namų statymo būdą, kuris mums labai patiko. Vėliau, bandydami tai padaryti patys, statymo būdą patobulinome. Kur atrodė buvo minusai, pakeitėme detales, sudėjome geresnes medžiagas“,- pasakojo bendrovės direktorius V. Morkevičius. Užsikrėtę namų statybos idėja, broliai ir jų bendramintis 2010-ųjų balandį įsteigė bendrovę, kuriai, Morkevičių mamos siūlymu, suteikė „Bakūžė LT“ pavadinimą. Šiandien vieno iš brolių vadovaujamoje bendrovėje dirba 11 darbuotojų, net aštuoni iš jų - rajono gyventojai.
 
Svarbiausia idėja

Bendrovės vadovo teiraujamės, kaip pavyko pradėti naują verslą būtent per patį ekonominės krizės piką? „Pradėti naują verslą nereikėjo labai daug pinigų, kur kas daugiau reikėjo naujų idėjų, minčių. Mes per sunkmetį pasiūlėme tokį dalyką, kad pastačius namą juo iš karto jau galima naudotis. Mums pastačius namą, iš karto būna apšiltytos sienos ir langai sudėti. Be to, jų statyba labai greita. Iki 100 kv. metrų ploto namą galima pastatyti per tris savaites, žinoma, dar tris savaites užtrunka namo konstrukcijų gamyba“,- pasakojo V. Morkevičius. Verslininkas pripažįsta, kad šiame krašte žmonės patys yra nagingi, todėl retai kas samdo specializuotas įmones namo statybai. Todėl sunkmečiu, kuomet žmonės turi mažiau pinigų, verslininkai žmonėms pasiūlė turėti namo rėmą – pagrindą, sudėtus langus, duris ir tokiame name iš karto jau galima gyventi. „Galiu pripažinti, kad už to žmonės kibo. Taip per vienerius krizės metus pastatėme net 10 gyvenamųjų namų“,- sakė V. Morkevičius, pridurdamas, jog vienas jų pastatytas Norvegijoje. Taip kiek daugiau nei per dvejus metus bendrovės darbuotojai pastatė 20 statinių: gyvenamųjų namų, garažų, pirčių. Tokius statybos mastus V. Morkevičius vertina normaliai.

Lankstūs klientų poreikiams

UAB „Bakūžė LT“ vadovas tikino, kad jų teikiamų paslaugų kainos rinkoje yra konkurencingos. „Pas mus kainos yra truputį mažesnės dėl to, kad mes mažiau uždirbame“,- sakė V. Morkevičius. Pasak jo, kol kas svarbiausia turėti darbo, veiklos, o ne bet kokia kaina siekti didelio pelno. Neseniai iš Valstybės turto fondo bendrovė įsigijo Juknaičių fermas. Darbuotojų pastangomis sutvarkytose ir pritaikytose dirbtuvėse planuojama didinti gamybos apimtis. „Planuojame gaminti karkasinių namų sijas, kurios yra pigesnės, bet tvirtesnės. Reikia pasitikrinti technologiją. Jeigu viskas pavyks, galvojame kurti naujas darbo vietas“, - sakė V. Morkevičius.

Bendrovė orientuojasi ne tik į Lietuvos, bet į Skandinavijos šalių, iš kurių jau turi keletą užsakymų, rinką. Kaip teigė verslininkas, į bendrovę dėl namų statymo kreipiasi įvairaus statuso žmonės. Pastebima tendencija, jog žmonės vis labiau nori mažesnio ploto namų. „Namai sumažėjo iki 100 kv. metrų. Žmonės noriai butus keičia į nedidelius namukus“,- teigė vyriškis. Be to, galvojama suprojektuoti pagal rinkos poreikį iki 100 kv. metrų ploto namuką, kurį tiktų statyti ir soduose. Dabar bendrovė turi sukūrusi net tris produktus, kuriuos potencialiam klientui pasiūlo pagal jo poreikius ir norą.  

Drąsiai žiūri į akis

Taigi tik trečius metus gyvuojanti bendrovė dirba vadovaudamasi šūkiu, kad darbus reikia dirbti kaip sau. „Siekiame, kad nebūtų žmonių priekaištų. Nors, žinoma, visko gali atsitikti, nuo klaidų nė vienas neapsaugotas. Tačiau mums svarbiausia – kokybė. - tvirtino pašnekovas. - Šiandien mes galime nueiti pas bet kurį mūsų pastatyto namo šeimininką ir drąsiai pažiūrėti kiekvienam į akis“.

Kaip žinia, vis dažniau pradedama kalbėti apie antrąją ekonominės krizės bangą. Ar nebaugina niūrios ekonominės prognozės? „Aš turiu tam tikrą nuomonę apie visas krizes. Kadangi mes verslą pradėjome pačiame dugne, mes žinome, kas tai yra. Mes nuo dugno pradėjome ir po truputį kilome“,- tvirtino verslininkas, pridurdamas, jog versle ypač svarbu laikytis duoto žodžio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.