Džiaugtis galima ne tik gausiu grūdų, bet ir obuolių derliumi

obuoliaiSandra JUŠKAITĖ

Soduose obelų šakos linksta nuo šiemet itin gausiai užderėjusių obuolių, o Šakiuose esantis obuolių supirkimo punktas kasdien sulaukia ne tik vaikų, dviračiu atvežusių maišą raudonskruosčių obuolių, vyresniųjų žmonių, bet ir garbaus amžiaus asmenų, norinčių ne tik parduoti obuolius, bet ir išsispausti sulčių trejus metus dirbančiame sulčių spaudimo punkte.

Nuotr. Rytis Sakalauskas džiaugėsi gausiu, daugiau nei prieš tris savaites prasidėjusiu, obuolių derliumi.


Jau daugiau nei prieš tris savaites prasidėjo obuolių derlius, kuris, palyginus su praėjusiais metais, yra ypač gausus. Supirkimo punktas, kurio savininkas yra Rytis Sakalauskas, kasdien sulaukia žmonių su pilnais maišais obuolių. Šis punktas sėkmingai dirba, o jo savininkas teigė, kad šiuo smulkiu verslu ketina užsiimti ir toliau. „Kol neišpjaus visų obelų, tai tol ir dirbsime“, − juokaudamas sakė R. Sakalauskas.
 
Šakiuose prieš prekybos centrą „Norfa“ įsikūrusio supirkimo punkto savininkas pasakojo, kad žmonės, atvežę daug maišų obuolių, pusę jų parduoda, o iš likusios pusės – spaudžia sultis. Praėjusiais metais tikrai negalėjome pasigirti obuolių derliumi, nes obelys, kaip žinoma, gerai užderi tik kas dvejus metus, todėl atvykę žmonės prašydavo išspausti sulčių iš supirkimo punkte supirktų obuolių. Supirkimo kainos šiuo metu yra 0,12 Lt už kilogramą. Supirkti obuoliai vežami į Vilkaviškį, kur iš jų spaudžiamos sultys, gaminami koncentratai, sirupai. Jie parduodami vokiečiams, austrams.

R. Sakalauskas įžvelgė tai, kad anksčiau soduose augdavo daug įvairių obelų, o dabar žmonės praretina jas iškirsdami, kiti pasisodina tik kelias obelaites savo reikmėms. Nuo ryto iki vakaro dirbančio supirkimo punkto savininkas pasakojo, kad priimami visokiausių rūšių obuoliai, svarbu, kad nebūtų pradėję pūti. „Yra buvę tokių atvejų, kai vaikai atnešė obuolių maišus, kuriuose buvo pridėta trinkelių, ar akmenų. Atrodo, kad jie apgaus ir gaus už tai pinigų“, − juokėsi vyras.

Verslininkas pasakojo, kad šią veiklą jis pradėjo prieš 18 metų, o prieš trejus metus kilo mintis atidaryti sulčių spaudyklą, į kurią atvykę žmonės gali išsispausti sulčių pagal savo skonį – rūgščių, saldžių ar maišytų su kriaušėmis.

Kitame R. Sakalauskui priklausančiame supirkimo punkte, esančiame Gimnazijos gatvėje, Šakiuose, dirbanti moteris teigė, kad dėl didelio obuolių derliaus pritrūksta maišų. Kai obuoliai yra išvežami į gamyklas, pritrūksta maišų, kuriuos reikia grąžinti obuolius atvežusiems žmonėms. Moteris tikino, kad per penkiasdešimt metų, tokio mažo derliaus, koks buvo praėjusiais metais, nebuvo. Pasak jos, pernai  supirko tik keturias ar penkias tonas obuolių.

Obuolių supirkimo sezonas turėtų trukti iki lapkričio 1-15 dienos. „Pamenu, kad vieną kartą sezonas tęsėsi net iki lapkričio 25 dienos. Kadangi šiais metais jis prasidėjo dviem savaitėmis anksčiau, tai anksčiau turėtų ir pasibaigti“, − teigė R. Sakalauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.