Plokščių žemės ūkio bendrovė - patikimose rankose

bitinas2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Užbaigęs šių metų darbus iš Plokščių žemės ūkio bendrovės pirmininko pareigų traukiasi kraštietis Vytautas Bitinas. Didžiąją dalį jo turėtų bendrovės pajų įsigijo Kubilių žemės ūkio bendrovės pirmininkas Alvydas Miliūnas. Tai pirmas toks atvejis Lietuvoje, kai sujungiamos dvi bendrovės. Manoma, jog ūkio stambinimas leis siekti dar geresnių darbo rezultatų.

Nuotr. Ilgametis Plokščių žemės ūkio bendrovės vadovas V. Bitinas ramia širdimi savo turėtus pajus pardavė Kubilių žemės ūkio bendrovei.


Dviejų bendrovių valdymas – vienose rankose

Šiųmetė vasara didelių apsisprendimų pareikalavo iš ilgamečio Plokščių žemės ūkio bendrovės pirmininko Vytauto Bitino.
 
Gerai apmąsčius, ryžtingas žingsnis buvo žengtas prieš mėnesį, kuomet V. Bitinas pardavė turėtą didžiąją dalį vadovaujamos bendrovės pajų kaimyninei Kubilių žemės ūkio bendrovei. Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai bendrovę įsigyja kaimyninė, o ne kokia nors užsienietiško kapitalo įmonė. Abi bendrovės kol kas išlieka senaisiais pavadinimais, pasikeitė tik turto valdytojas. „Manau, kad abiem pusėms yra ir bus geriau. Visa tai vyksta neskausmingai. Ne svetimi, o savi žmonės perima. Žinodamas, kad A. Miliūnas tikrai yra geras vadybininkas, tai rodo jo išplėstas gyvulininkystės ūkis, tikiu, kad jis su tuo darbu susitvarkys. Jis žino visą situaciją, čia gyvena. Jo sūnus užaugęs, tikiuosi, kad kuo greičiau atsisės į mano vietą, - kalbėjo V. Bitinas. - Kaip sakoma, žmogus nedirbsi iki grabo lentos. Kai pradės mažėti darbo rezultatai, pradės smukti gamyba, tada ne laikas bus trauktis. Galų gale bendrovė gali tapti nepatraukli. Šiandien rajone yra dar viena bendrovė, kuri norėtų parsiduoti, deja, nėra patraukli. Šito laukti nereikia. Tam yra jauni žmonės, kurie nori dirbti, jiems reikia gyventi čia, o ne į užsienį važiuoti“. Beje, išsimokslinę suaugę plokštiečio vaikai nepanoro sekti tėvo pėdomis. „Jeigu vaikai būtų žinoję prieš stodami studijuoti, gal būtų pasirinkę tokią specialybę. Tada pasirinko kitas specialybes, o dabar dukrai 30, sūnui 35-eri, tai jau persikvalifikuoti yra sudėtinga“, - sakė V. Bitinas, pridurdamas, jog vadovauti žemės ūkiui reikalingas nemenkas supratimas.  
 
Stambesnis vienetas

Šiuo metu Plokščių žemės ūkio bendrovėje dirba 35 darbuotojų kolektyvas ir po įvykusių pokyčių darbo vietų nemažės. Pripažįstama, jog toks skaičius darbuotojų nėra didelis, bet didinti ir nereikia, nes daugelis darbų atliekama modernia, galinga, šiuolaikiška technika. Plokščių žemės ūkio bendrovė buvo viena pirmųjų Lietuvoje, pradėjusių įsisavinti ES teikiamą paramą ūkio modernizavimui. Technikos atnaujinimui bendrovė įsisavino ne vieną milijoną litų „Užėmėme aštuntą vietą su projektais Lietuvoje. Buvome dėmesio centre“, - tikino V. Bitinas. Bendrovėje dirbama 1150 ha žemės, pienininkystės sektoriuje auga 250 karvės ir prieauglis. „Žiūrint į perspektyvą, tai buvo kaimyninės bendrovės mintis, kad šiandien bendrovei ir tūkstantis hektarų – mažai“, - teigė V. Bitinas. Manoma, jog po ūkio sustambinimo bus galima siekti dar geresnių rezultatų.

Atiduotas ne vienas dešimtmetis

Žemės ūkio akademijoje agronomo specialybę įgijęs V. Bitinas, eidamas 32-uosius metus, buvo paskirtas vadovauti Plokščių kolūkiui. „Tuometinis Šakių rajono Žemės ūkio valdybos viršininkas Henrikas Zaremba prišnekino eiti į Plokščių kraštą, kuriam buvo reikalingas vadovas“, - prisiminimais dalijosi V. Bitinas. Tuomet Plokščių kolūkis buvo pats didžiausias rajone, turėjo 6 tūkst. 660 ha dirbamos žemės. Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, perversmai palietė ir šį galingą ūkio objektą. Prasidėjus pertvarkoms žemės ūkyje, galingas kolūkis buvo suskaidytas į tris mažesnius. „Tuometiniam žemės padalijomo procesui, paskyrus valdžiai, vadovavau aš, pavaduotojas buvo A. Miliūnas. Sukūriau tris žemės ūkio bendroves. Kas norėjo ūkininkauti, atskyrėme dalį turto ūkininkams, vadinamiems trihektarininkams“, - kalbėjo V. Bitinias. Taip atsirado Plokščių, Voniškių ir Kubilių žemės ūkio bendrovės Nepriklausomybės laikotarpiu siekiančios individualių gamybos rezultatų.

Iš viso 32-eji metai atiduoti vadovavimui buvo įvairūs. „Buvo sunkesnių momentų, buvo geresnių. Didžiajame Plokščių kolūkyje rezultatai pradėjo labai greitai gerėti. Ir tuometinės valdžios buvau įvertintas. Deja, dabartinei valdžiai nelabai ir rūpi žemės ūkis“, - kalbėjo plokštietis. Bendrovių ateitimi tikintis vyriškis sako, kad šiemet turi užbaigti pradėtus darbus. „Ateinančiais metais aš manau, kad tikrai būsiu laisvas, nes taip ir aš noriu“, - pridūrė V. Bitinas. Paklaustas, ar neplanuoja pasukti didžiosios politikos link, vyriškis tvirtai patikino: „Užtenka ir politikos. Rajone esu vienas ilgiausiai dirbančių politikų. Jaunesni turi eiti. Aš dar kartą pasisakau prieš pensinio amžiaus žmonių darbą Lietuvoje, leiskime dirbti jaunimui. Iki 70 metų dirba valdiškose įstaigose, tai jaunimas išvažiuoja į Airiją. Vis tik žmonės patys turėtų susiprasti“.

Labai norėjosi išgirsti pirkėjo A. Miliūno nuomonę apie apsisprendimą įsigyti didžiąją Plokščių žemės ūkio bendrovės pajų dalį. Deja, šiuo metu su juo susitikti ir pakalbėti nepavyko...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.