„Swedbank“ įspėja - internete skelbiamos išgalvotos bankomatų funkcijos

bankomatasKeletą pastarųjų mėnesių ne vienas šalies gyventojas elektroniniu paštu gavo informaciją apie tariamą galimybę apiplėšimo atveju prie bankomato išsikviesti policiją, suvedant savo PIN kodą atbuline tvarka. „Swedbank“ įspėja - bankomatai tokios funkcijos nevykdo.

Nuotr. Suvedus PIN kodo skaičius atbuline tvarka, bankomatas išmeta informaciją, kad kodas neteisingas ir paprašo jį pakartoti.


Policijos neiškviečia

Klaidingoje internete platinamoje informacijoje raginama nebijoti apiplėšimų prie bankomato ir  tokiu atveju patariama savo PIN kodo skaičius suvesti atbuline tvarka. Pavyzdžiui, vietoj 1234 įvesti 4321 skaičių kombinaciją. Atlikus šį veiksmą, bankomatas ne tik išduoda pinigus, kurių neina ištraukti – jie neva įstringa, bet ir automatiškai apie tokį atvejį praneša policijai.

Pasak „Swedbank“ bankomatų tinklo vadovo Tado Barausko, ši informacija yra klaidinanti, nes nė vienas bankomatas Lietuvoje tokios funkcijos neturi. „Jei klientas surinks PIN kodą atbuline tvarka, bankomatas tiesiog praneš, kad PIN kodas suvestas neteisingai ir bus prašoma pakartoti PIN kodą, - sakė jis - Bet kokios bankinės operacijos bus vykdomos tik patvirtinus, kad PIN kodas įvestas teisingai“.
 
Platina nepatikrintą informaciją

Pasak „Swedbank“ bankomatų tinklo vadovo, gavę tokio pobūdžio informaciją apie neva esamos bankomatų savybes, žmonės ima platinti tokią informaciją neretai net nespėję išsiaiškinti, jog toks elektroninio laiško turinys neteisingas. Išsiuntinėję „naujieną“ draugams ir pažįstamiems jie tampa ne tik neteisingos, nepatikrintos informacijos persiuntėjais, bet ir šiukšlinimo (angl. „spamming“) dalyviais. „Jei prie tokio elektroninio laiško dar pridedamos bylos su vaizdo medžiaga, kurias peržiūrėjus kompiuteris gali būti užkrėstas virusu, jie tampa ir viruso platintojais, – komentuoja T. Barauskas. - Melagingų žinučių skleidėjai sugalvoja įvairių banko klientų klaidinimo būdų. Patariame atsargiai vertinti bet kokius įtartinus pasiūlymus, o visą teisingą informaciją apie korteles ir bankomatus galite gauti paskambinę trumpuoju numeriu 1884.“

Galima išsiimti ne tik grynuosius

Daugelis žmonių bankomatus naudoja tik kaip priemonę gryniesiems pinigams išsiimti ir nežino, kad juose įdiegta ir kitų naudingų funkcijų. „Swedbank“ bankomatuose žmonės bet kuriuo metu gali pasikeisti mokėjimo kortelės PIN kodą. Tai naudinga tuomet, kai žmogui sunku įsiminti senąjį kodą arba jis nori kodą pakeisti saugumo sumetimais. Be to, čia galima sekti operacijų sąskaitoje istoriją – klientams pateikiami penki paskutiniai sąskaitoje atlikti veiksmai, įtraukiant atliktus mokėjimus kortele ir interneto banke bei pervedimus į savo sąskaitą, apmokėti bei papildyti mobiliųjų operatorių sąskaitas. Dar viena svarbi ir naudinga bankomato funkcija - kortelės atblokavimas, kai, atsiskaitydamas ja, žmogus tris kartus neteisingai suveda PIN kodą, tačiau yra jį kur nors išsaugojęs.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.