Centrinio turgaus statuso nebuvo ir nebus

undraitisGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Beveik du dešimtmečius besitęsiantis savivaldybės ir Šakių miesto centre įsikūrusių kioskų prekeivių ginčas dėl centrinio turgaus statuso vėl buvo gvildentas Ūkio komiteto posėdyje. Prieš tarybai patvirtinant Šakių miesto su priemiesčiais bendrąjį planą, prekeivių interesams atstovaujantis šakietis verslininkas Gintautas Undraitis rajono valdžios prašė pripažinti miesto centre esančius kioskus turint centrinio turgaus statusą, o aikštelę su kioskais identifikuoti kaip komercinės paskirties teritoriją.
 
Nuotr. Verslininkas G. Undraitis dar kartą rajono valdžios prašė, kad miesto centre esantiems kioskams būtų suteiktas turgavietės statusas, o visa teritorija būtų pripažinta komercinės paskirties.  
 
Liejos ginčai dėl turgavietės statuso
 
Ūkio komiteto posėdyje dalyvavęs šakietis verslininkas G. Undraitis dar kartą kėlė beveik dvidešimtmečio istoriją dėl centrinio turgaus statuso. Verslininkas, remdamasis prieš pusantrų metų savivaldybei pristatyta Seimo kontrolieriaus Augustino Normanto išvada, kad prie V. Kudirkos gatvės esančioje teritorijoje smulkieji verslininkai daugelį metų vykdo prekybinę veiklą ir per tą laiką investavo nemažai lėšų prekybos vietoms sutvarkyti, tad egzistuoja reali rizika, jog daugelis žmonių gali likti be darbo, jeigu šioje vietoje nebus įteisinta turgavietė, ir tai gali sukelti neigiamas pasekmes. Seimo kontrolieriaus sprendimu, verslininkų G. Undraičio ir J. Raškevičiaus skundas iš dalies buvo pagrįstas.

Kaip tikino G. Undraitis, tuomet savivaldybės vyriausioji architektė Vita Valaitienė patikino, jog negalima vykdyti kontrolieriaus rekomendacijų, kadangi reikia keisti bendrąjį planą. „Tarybos sprendimas dėl bendro plano keitimo buvo priimtas 2010 metų gegužę. Taip išeina, kad vyriausioji architektė mums kabino makaronus ir tas klausimas liko atviras. Dabar keičiamas planas. Ta kliūtis tuo laiku buvo neperžengiama, tai dabar ji turėjo būti sprendžiama“, - į politikus kreipėsi G. Undraitis.

Verslininkas įnirtingai tvirtino, kad miesto centre yra turgavietė, kuri yra Lietuvos prekyvietės ir asociacijos narė. „Kaip norite, taip vadinkite - aikštele, bet nė vienas šakietis nepasakys kitaip, kaip turgavietė. Kad nėra De jure turgavietės statuso, tai žmonės ir negali ten dirbti kaip turgavietėje su verslo liudijimais“,- teigė G. Undraitis.

Tačiau tarybos narys valstietis Juozas Bertašius patikino, kad Šakiuose turgavietė yra viena. „Šita, kurią įsiteisinote savo mąstysena ir supratimu, niekada nebuvo įteisinta. Jūs užėmę visiems skirtą automobilių stovėjimo aikštelę“,- kalbėjo J. Bertašius. „Jūs pasižiūrėkite, kiek jūs išsiskėtę. Turite išsipirkę kioskelio žemę ir tiek, kiek jums priklauso. Jūs iki pusės aikštelės išsiskėtę“, - pridūrė tarybos narys K. Gudelevičius. Kaip patikino G. Undraitis, kiekvieno kioskelio savininkas turi įsigijęs net po 6 m aikštelės. Ginčytinoje teritorijoje veikia aštuoni prekybos kioskai su privačiais žemės sklypukais.

Į verslininkų interesams atstovavusio G. Undraičio prašymą suteikti turgavietės statusą, meras atšovė: „Nebus to statuso. Jūs, tiek bylinėjęsis, eilinį kartą atėjęs mums akis draskote su savo asmeniniais norais. Buvau kvailys, kad važiavau, laksčiau po apskritį prašydamas, kad jums žemę įteisintų“.

Padaryta didelė klaida

Anot politiko Henriko Zarembos, dėl šio ginčytino objekto nemažai prisidirbo ir patys rajono politikai. „Savivaldybės specialistai patys užsakė geodezinius planus po kioskeliais. Savivaldybė apmokėjo ir valstybinę žemę leido išpirkti. Čia mūsų padarytos klaidos“, - kalbėjo H. Zaremba, pridurdamas, jog reikia iškeldinti automobilius, jeigu jau ten veikia prekyba. Be to, politikai pripažino, jog padaryta didelė klaida, kad, įvykdant perversmą, turgininkai visi iki vieno nebuvo iškeldinti į Zanavykų turgų.

K. Gudelevičiaus pastebėjimu, automobilių stovėjimo aikštelė yra visuose planuose ir G. Undraitis yra neteisus prašydamas ją identifikuoti kaip komercinės paskirties teritoriją. Negana to, po šia aikštele driekiasi bene pagrindinės miesto požeminės trasos. Todėl apie galimybę aikštelę perduoti į privatininkų rankas belieka tik pasvajoti. „Kai mūsų trasos suges po jūsų aikštele, pareikalausite duoti milijoną, kad galėtume mes jas pakeisti“, - pamąstymais dalijosi meras.

Anot mero, dabar įkurdinta automobilių stovėjimo aikštelė ir toliau išliks, o verslininkai ir taip turi geras darbo sąlygas. „Tokių sąlygų, kokias turite jūs, Lietuvoje niekur nėra. Aš nežinau, kur būtų galima geriau rasti. Aikštelė yra, įvažiuoti yra, viskas yra ir dar blogai. Padarykite, kad būtų dar geriau“,- rėžė J. Bertašius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.