Asmeninio ūkio žemės atsisako savo noru

Penktadienį vykusiame rajono žemdirbių susirinkime dar kartą aptarti asmeninio ūkio žemės naudojimo klausimai. Rajone atsirado nemažai asmenų, kurie savo noru atsisakė asmeninio ūkio žemės.  
 
Pasak Nacionalinės žemės tarnybos Šakių skyriaus vedėjo Algirdo Vaičiūno, atlikus asmeninio ūkio žemės naudojimo suteikimo inventorizaciją, nustatyta, kad Lietuvoje asmeninio ūkio žeme nesinaudoja 3 tūkst. 443 fiziniai asmenys. „Manau, kad yra dar didesnis skaičius nenaudojančių žemės“, - teigė vedėjas. Patikrinimo procedūras numatyta atlikti iki birželio 15 dienos. Pasak vedėjo, kol kas tarnyba negavo informacijos, kad kitas asmuo deklaruoja ir naudojasi žeme. Tačiau Nacionalinės žemės tarnybos Šakių skyrius yra gavęs nemažai atsisakymų toliau naudotis asmeninio ūkio žeme.

Primenama, jog asmeninio ūkio žeme privalo naudoti tik tas asmuo, kuris teisės aktų pagrindu ir įgijo teisę ja naudotis. Jeigu žeme naudojasi kitas asmuo, o jis jos nedeklaruoja, tokiu atveju paėmimo procedūra yra labai sunki. „Jūs deklaruojate ir pridedate pasėlių deklaravimo ištrauką, tada mes atliekame tam tikrą procedūrą. Mes kreipiamės į tą pilietį, kuriam suteikta asmeninio ūkio žemė, ir prašome, kad per tam tikrą laiką jis pateiktų dokumentus, kurio pagrindu jis leido naudotis žeme kitam asmeniui. Skaitysis, kad žemė buvo jo nenaudojama. Pagal Civilinį kodeksą bus galima priimti sprendimą nutraukti asmeninio ūkio žemės naudojimą piliečiui, kaip nenaudojančiam žemės“,  - teigė A. Vaičiūnas. Beje, asmeninio ūkio naudojimas galimas su partnerystės sutartimi kitam asmeniui, tada nebus skaitoma, kad fizinis asmuo tos žemės nenaudoja.

Pasak savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alfrido Vigelio, deklaruojant valstybinę žemę ūkininkas privalo pateikti dokumentą, kodėl jis ją deklaravo, jei neturi sutarties jis negali to daryti. Tokiu atveju ūkininkui, atlikusiam deklaraciją, gali būti pritaikytas neteisėtas padidintas plotas. Sankcijas žadama skirti nuo 2014 metų.

Yra atvejų, kai žmonės pareiškia norą nutraukti nuomos sutartį ir nusipirkti žemę. Žemėtvarkininkas A. Vaičiūnas dar kartą priminė, kad prašymai pirkti valstybinę žemę nepriimami nuo 2011 metų rugpjūčio 24 dienos. „Kiek žinau, yra minčių šiemet valstybinės žemės pardavimą atnaujinti. Iki gruodžio 31 dienos realu parduoti visiems, kurie yra pateikę prašymus. Jų yra 162 asmenys“, - sakė A. Vaičiūnas. Jeigu bus patenkinti valstybinės žemės pardavimo prašymai, galbūt iki kitų metų gegužės mėnesio ne aukciono tvarka bus galima įsigyti žemę pagal rinkos vertę. Šiandien 1 ha žemės kainuoja nuo 5 iki 6 tūkst.litų, kai kur 1 ha kaina siekia net 30 tūkst.litų.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.